Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Τα πειράματα σε ζώα είναι ανήθικα και χωρίς καμμία χρησιμότητα για τον άνθρωπο.

Υποτίθεται ότι τα πειράματα σε ζώα είναι απαραίτητα για να κάνουν τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα προϊόντα που χρησιμοποιείς πιο ασφαλή. Ισχύει όμως αυτό; 

«Κανένας σκοπός δεν είναι τόσο υψηλός που να δικαιολογεί τόσο χαμερπείς μεθόδους», είχε πει ο Άλμπερτ Άινστάιν για τα πειράματα σε ζώα. Σήμερα, όλο και περισσότεροι πολίτες και επιστήμονες συμφωνούν μαζί του και αναγνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα τα πειράματα σε ζώα δεν βοηθούν σε τίποτα την ανθρωπότητα και τις νέες θεραπείες, αφού τα αποτελέσματα των πειραμάτων δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στον άνθρωπο.

Τα ζώα είναι μεν ζωντανοί οργανισμοί αλλά διαφέρουν σημαντικά στην ανατομία, τη φυσιολογία και το μεταβολισμό σε σχέση με τον άνθρωπο. Ακόμα και ζώα διαφορετικών ειδών μπορεί να αντιδράσουν διαφορετικά στις χημικές και φαρμακευτικές ουσίες. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατο να προβλέψεις πώς θα αντιδράσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Εξάλλου, το 90% των φαρμάκων που δοκιμάστηκε σε ζώα δεν περνάει το τεστ στον άνθρωπο και τελικά δεν βγαίνει στην αγορά.
Όσο για το μύθο της προαγωγής της επιστήμης, είναι γνωστό ότι πολλοί ερευνητές κάνουν ένα πείραμα με πειραματόζωα για να παρουσιάσουν μια εργασία τους, ακόμα κι αν αυτό το πείραμα έχει γίνει χιλιάδες φορές στο παρελθόν. Πού βρίσκεται λοιπόν η πρόοδος της επιστήμης, όταν αυτό που αποδεικνύεται είναι ήδη γνωστό;

Τότε, για ποιο λόγο γίνονται τα πειράματα σε ζώα;
Η παράλογη και καταχρηστική χρήση των πειραματόζωων, που καλύπτεται κάτω από το μανδύα της επιστήμης και του "καλού της ανθρωπότητας", δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Γιατί άραγε συνεχίζονται τα πειράματα σε ζώα;
Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι καλύπτουν νομικά τις εταιρείες σε περίπτωση που τα προϊόντα τους προκαλέσουν παρενέργειες στους καταναλωτές. Δείχνουν τα απαραίτητα έγγραφα με τις μετρήσεις και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τα πειράματα (όπως προστάζει ο νόμος) και είναι εξασφαλισμένες απέναντι σε νομικές διεκδικήσεις.
Με άλλα λόγια κάθε χρόνο χάνονται εκατομμύρια αθώες ζωές μόνο και μόνο για να λειτουργήσουν σαν ένας μηχανισμός κάλυψης ευθυνών και συνειδήσεων.

Τα πειράματα σε ζώα είναι ανήθικα
Δεν είναι μόνο άσκοπη (στις περισσότερες περιπτώσεις) η χρήση των ζώων σε πειράματα αλλά και ανήθικη. Κάθε χρόνο τουλάχιστον 115 εκατομμύρια ζώα πεθαίνουν αβοήθητα σε χημικά και φαρμακευτικά εργαστήρια βιομηχανιών και πανεπιστημίων "για το καλό σου".
Μόνο στα ευρωπαϊκά εργαστήρια εκτιμάται ότι βασανίζονται και σκοτώνονται 12 εκατομμύρια ζώα ετησίως. Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία διατηρούν την... πρωτοκαθεδρία, αφού χρησιμοποιούν το 55% των ζώων, με το 56% των μαϊμούδων να εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τρίτες χώρες.
Όσο για τη χώρα μας, στην Ελλάδα, περίπου 1 εκατομμύριο ζώα χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα το 2005, την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν επίσημα στοιχεία από εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, ιατρικά ινστιτούτα και φαρμακευτικές εταιρίες που χρησιμοποιούν σπονδυλωτά για πειράματα.
Τα ζώα αυτά ήταν τρωκτικά, κουνέλια, σκύλοι, γουρούνια, πρόβατα, όρνιθες και αμφίβια που χρησιμοποιήθηκαν για ιατρικά, οδοντιατρικά, κτηνιατρικά προϊόντα και εξοπλισμό, καθώς και σε έρευνα βιολογικών χαρακτηριστικών.

Υπάρχει εναλλακτική λύση
Το τέλος στα πειράματα σε ζώα δεν σημαίνει και το τέλος της επιστημονικής έρευνας. Σε πολλούς τομείς τα πειραματόζωα μπορούν να αντικατασταθούν από καλλιέργειες κυττάρων, βακτηριδίων και ιστών, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα μετρούν πιο αποτελεσματικά την τοξικότητα και τις επιπτώσεις των ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ήδη στην Ινδία πρόσφατα απαγορεύτηκαν τα πειράματα ανατομίας σε ζώα και αντικαταστάθηκαν από πιο αξιόπιστες εναλλακτικές μεθόδους, όπως οι τεχνικές εξομοίωσης σε υπολογιστές. Την ίδια στιγμή, στο δυτικό κόσμο εξακολουθούμε να βασανίζουμε ζώα στα επιστημονικά εργαστήρια, αλλά να διαμαρτυρόμαστε όταν άλλοι λαοί τα σκοτώνουν με εξίσου βίαιο τρόπο για τη γούνα ή το κρέας τους.

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα
Πριν από αρκετά χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε την Οδηγία 86/609/ΕΟΚ για την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται σε πειράματα. Η Οδηγία αυτή δεν υπήρξε αποτελεσματική, γιατί ουσιαστικά απέτυχε να αποτρέψει την κακομεταχείριση, ενώ δεν προωθούσε ούτε επιστημονικές μεθόδους έρευνας χωρίς χρήση ζώων.
Μετά από μια μακροχρόνια και δύσκολη μάχη η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει τα πειράματα σε ζώα για καλλυντικές ουσίες μέχρι το 2013. Η υλοποίηση της απόφασης όμως φαίνεται ότι θα καθυστερήσει περισσότερο.
Το καλό είναι ότι η νοοτροπία του κόσμου έχει αλλάξει: Το 84% των ανθρώπων που συμμετείχαν σε πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα συμφώνησε με την απαγόρευση όλων των πειραμάτων που προκαλούν πόνο στα ζώα.  Εσύ;

Αγόρασε προϊόντα που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και ενημερώσου.

Μάθε περισσότερα:  The European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE) Greenpeace, Choose Cruelty Free, People for The Ethical Treatment of Animals (PETA)

πηγή: cosmo.gr

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Κατασχέθηκαν 213 πατούσες αρκούδων στα Κινεζικά σύνορα.

Κινέζοι αξιωματούχοι, κατάσχεσαν 213 πατούσες αρκούδων, που τις βρήκαν κρυμμένες στα λάστιχα ενός φορτηγού που περνούσε τα σύνορα της Ρωσίας προς την Κίνα.

Οι δύο Ρώσοι οδηγοί κρατούνται στο Manzhuoli, στο εσωτερικό της Μογγολίας, από την στιγμή που ανακαλύφθηκαν τα ευρήματα, στις 22 Μαίου.

Τα μέλη του σώματος της αρκούδας θεωρούνται στην Κίνα πολύ σημαντικά καθώς πιστεύουν πως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Η πώλησή τους όμως είναι παράνομη.

Οι πρώτες έρευνες, όπως αναφέρουν οι Global Times, έδειξαν πως οι πατούσες προέρχονται από καφέ αρκούδες, ένα προστατευόμενο είδος στην Κίνα.

Οι αστυνομικοί υποπτεύθηκαν τον οδηγό καθώς ήταν πολύ νευρικός. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο τελωνιακός υπάλληλος Yang Xu, "ο οδηγός κοιτούσε συνεχώς το ρολόι του"!
Τότε το αυτοκίνητο πέρασε από ακτίνες, του αφαίρεσαν τις ρόδες, και έτσι αποκαλύφθηκαν οι πατούσες.

Οι πατούσες αρκούδας κοστίζουν στην Κίνα 10 φορές περισσότερο από ότι στην Ρωσία, και η συνολική αξία των ευρημάτων εκτιμάται στις 460.000 δολλάρια.

Ο Zhang Xiaohai, υπεύθυνος της Ασιατικής Εταιρείας προστασίας Ζώων, ανέφερε στους Global Times, πως αυτού του είδους το λαθρεμπόριο έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία δύο χρόνια.
" Η ζήτηση είναι τεράστια, γιατί όλο και περισσότεροι Κινέζοι αποκτούν χρήματα και μπορούν να τις αγοράσουν. Στην Κίνα άλλωστε, υπάρχει η παράδοση που θεωρεί την πατούσα της αρκούδας ως φάρμακο, ως  σπάνιο συστατικό στην μαγειρική και ως ένα πολύτιμο δώρο.
Υπάρχουν παράνομες φάρμες που εκτρέφουν αρκούδες στην Κίνα, και οι οποίες πωλούν επίσης παράνομα τις πατούσες τους, και αυτό επιδεινώνει πολύ την κατάσταση.", αναφέρει ο Zhang.

πηγή: bbc.co.uk

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Δεκατέσσερα σπάνια λιοντάρια αλμπίνο βρέθηκαν σε αποθήκη στην Μπανκόγκ, μετά από έφοδο.

Έναν ιδιοκτήτη pet shop, που στην αποθήκη του κοντά στην Μπανκόγκ έκρυβε 14 λιοντάρια αλμπίνο από την Αφρική καθώς και άλλα προστατευόμενα είδη, συνέλαβε η αστυνομία της Ταϊλάνδης.

Πτηνά, σιρουκάτες, χελώνες, πίθηκοι καπουτσίνοι και πολλά άλλα εξωτικά είδη βρέθηκαν στην αποθήκη του 41χρονου, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόστιμα ύψους 1.300 δολαρίων και τέσσερα χρόνια φυλάκισης για την παράνομη κατοχή προστατευόμενων ζώων.

Επισημαίνεται ότι στο παρελθόν ο 41χρονος είχε επίσης καταδικαστεί για παράνομο εμπόριο ζώων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα λιοντάρια αλμπίνο μεταφέρθηκαν νόμιμα από την Αφρική και επρόκειτο να πωληθούν σε ζωολογικό κήπο, ωστόσο δεν εξήγησε γιατί ενώ, σύμφωνα με τα έγγραφα, εισήχθησαν 16 λιοντάρια τελικά βρέθηκαν μόνο 14.

Η Ταϊλάνδη είναι η μαύρη αγορά προστατευόμενων ζώων. Αν και αποτελεί μέρος της σύμβασης για το παγκόσμιο εμπόριο απειλούμενων ειδών, δεν έχει θεσπίσει εσωτερική νομοθεσία για την προστασία των ξένων ειδών.

Εκτός από τα λιοντάρια αλμπίνο οι αστυνομικοί βρήκαν στην αποθήκη και μια λεοπάρδαλη σε κλουβί, έτοιμη να παραδοθεί σε πελάτη.

πηγή: econews

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Τετ α τετ με μια μεγάπτερη φάλαινα!

Την εκπληκτική υποθαλάσσια ζωή στα ανοιχτά της Γαλλικής Πολυνησίας ήθελαν να κινηματογραφήσουν τρεις δύτες. Αυτό που δεν περίμεναν ήταν να βρεθούν, κατά την κατάδυσή τους, τόσο κοντά σε μία μεγάπτερη φάλαινα. Το βίντεο με το τετ-α-τετ τους, που ανέβασαν στο διαδίκτυο, έχει ήδη περισσότερες από 100.000 επισκέψεις.
Η φάλαινα, όπως ήταν αναμενόμενο, αναδείχθηκε σε πρωταγωνίστρια παρά την… guest εμφάνισή της. Το πιο εντυπωσιακό είναι το πώς ακούγεται το τραγούδι της καθώς η φάλαινα πλησιάζει!

Οι μεγάπτερες φάλαινες είναι γνωστές για τα μαγικά «τραγούδια» τους που «ταξιδεύουν» μεγάλες αποστάσεις στα νερά των ωκεανών.

Συνήθως οι φάλαινες του είδους απαντώνται κοντά στις ακτές και τρέφονται με πλαγκτόν και μικρά ψάρια.



πηγή: newsbeast.gr

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Δείτε τι τρώμε: μεταλλαγμένα τρόφιμα, και πως επιδρούν στον οργανισμό μας.

Δείτε ένα κατατοπιστικό ντοκιμαντέρ το οποίο εξηγεί το τι μεταλλαγμένο τρώμε και πως επιδρούν οι εταιρίες επάνω μας ώστε να έχουν όλο και περισσότερα κέρδη από τις θανατηφόρες ουσίες που περιέχουν τα τρόφιμα που μας προσφέρουν στα σουπερ μάρκετ.
Παρακολουθήστε το πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ του Κώστα Βαξεβάνη και βγάλτε τα συμπεράσματα σας!

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Κύπρος: Ισοπεδώνουν την παραλία των χελώνων καρέτα – καρέτα, ενώ κλείνουν τα μάτια οι αρμόδιοι.


Καταστρέφουν ένα από τους πιο σημαντικούς βιότοπους της Κύπρου, την παραλιακή ζώνη οικολογικής προστασίας της περιοχής Λίμνη, της ευρύτερης περιοχής του Δικτύου Φύση 2000 Πόλης – Γιαλιά, το οποίο έγινε έρμαιο στις μπουλντόζες.

Σφυρίζουν αδιάφορα τέσσερις αρμόδιοι φορείς, για την τεράστια οικολογική καταστροφή, σε προστατευόμενη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, Τμήμα Πολεοδομίας και Τμήμα Περιβάλλοντος, επιτρέπουν την συνέχιση της καταστροφής, ενώ έχουν την δυνατότητα, μέσα από τρεις νομοθεσίες να επιβάλλουν την τάξη.

Η πρώτη επέμβαση στην περιοχή ξεκίνησε, με την ανοχή, όλων των αρμόδιων αρχών από το 2009. Η Κομισιόν είχε απευθυνθεί στη Νομική Υπηρεσία του κράτους, ενημερώνοντας την για την προκαταρτική εξέταση του θέματος, χωρίς όμως και πάλι, οι αρμόδιες αρχές να πράξουν οτιδήποτε για να σταματήσουν την καταστροφή.

Η περιοχή κηρύχθηκε Φύση 2000 για την προστασία των ειδών προτεραιότητας της ΕΕ, όπως είναι οι θαλάσσιες χελώνες και οι σημαντικοί οικότοποι όπως οι αμμόλοφοι, ο θαλάσσιος οικότοπος της Ποσειδώνειας και το ενδημικό φυτό ύ Μαλκόλμια.

Το έργο των μπουλντόζων, άρχισε πριν από δύο εβδομάδες και ενώ ειδοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, το Τμήμα Περιβάλλοντος έριξε την ευθύνη στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, αναφέροντας ότι ο μηχανικός του δήμου θα επισκεπτόταν στην περιοχή με την αστυνομία για να σταματήσουν τις εργασίες, πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Το τμήμα Πολεοδομίας το οποίο, επίσης ενημερώθηκε για την καταστροφή, ειδοποίησε ότι θα έστελνε επιθεωρητή για να επιδώσει επιστολή αναστολής των εργασιών.

Η μπάλα βρίσκεται τώρα στα χέρια του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος μπορεί μέσα από πολιτική απόφαση να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της καταστροφής και της επαναφοράς της περιοχής, στην αρχική της κατάσταση.


πηγή: newsit.com

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Απαγορεύτηκαν τα σόου με δελφίνια στην Ινδία.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες χαιρέτισαν την οδηγία της κεντρικής κυβέρνησης της Ινδίας προς τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις να μην επιτρέπουν τα “σόου” με δελφίνια στη χώρα.
 
Με μια απόφαση που ουσιαστικά αναγνωρίζει δικαιώματα στα δελφίνια, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως απαγορεύεται από “κάθε άτομο ή άτομα, οργανισμό, ιδιωτική ή δημόσια επιχείρηση η εισαγωγή και αιχμαλωσία κητοειδούς για εμπορικό θέαμα, ιδιωτική ή δημόσια επίδειξη”.
 
Όπως δηλώνει στους India Times , ο θαλάσσιος βιολόγος Manoj Borkar, “τα δελφινάρια μπορεί να έχουν μια κάποια εκπαιδευτική αξία ως προς την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά η προστασία των δελφινιών σε συνθήκες ελευθερίας βαραίνει περισσότερο”.
 
Η αλήθεια είναι ότι η προσομοίωση των συνθηκών που επικρατούν στο ελεύθερο περιβάλλον από τα δελφινάρια είναι αδύνατη με αποτέλεσμα τα θαυμαστά θηλαστικά να πλήττονται και να επιβιώνουν υπό συνθήκες καταπίεσης.
 
Την απόφαση χαιρέτισε με ενθουσιασμό και η Ένωση Ινδικών Οργανώσεων Προστασίας των Ζώων (FIAPO) που έκανε λόγο για “τεράστιο βήμα” για τα δικαιώματα των ζώων και για “μεγάλη νίκη των δελφινιών”.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ινδία γίνεται η τέταρτη χώρα παγκοσμίως που απαγορεύει τα δελφινάρια μετά την Κόστα Ρίκα, την Ουγγαρία και τη Χιλή.
 
πηγή: econews.gr

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Σταματούν να πωλούν σκυλοτροφή από κρέας απειλούμενης φάλαινας.

Μια ιαπωνική εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει τη διάθεση ζωοτροφής υψηλής
ποιότητας από πτεροφάλαινες, κατόπιν πιέσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η εταιρεία Michinoku Farm με έδρα στην επαρχία Σαϊτάμα, βόρεια του Τόκυο, παρασκεύαζε σκυλοτροφή από κρέας της απειλούμενης με εξαφάνιση πτεροφάλαινας του Βορείου Ατλαντικού, η οποία αλιεύεται στην Ισλανδία.
Τα προϊόντα αποσύρθηκαν μετά από αντιδράσεις της βρετανικής ΜΚΟ Environmental Investigation Agency (EIA) και της αμερικανικής Animal Welfare Institute (AWI).

Ο πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας, Τακούμα Κόνο, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποσύρει το προϊόν με το επιχείρημα ότι “δεν αξίζει να το διαθέσουμε εάν ενοχλεί τόσους πολλούς ανθρώπους”.
Η εταιρεία πωλεί ακόμα προϊόντα από καγκουρό και άλογα Μογγολίας.

Η Ιαπωνία εισήγαγε ισλανδική πτεροφάλαινα για διάθεση σε ανθρώπους το 2008 για πρώτη φορά. Ωστόσο, η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης κρέατος φάλαινας είχε ως αποτέλεσμα οι  προμήθειες να διοχετευτούν στον κλάδο των ζωοτροφών.

πηγή: econews.gr