Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

H Ippo, μια μοναδική γαϊδουροζέβρα γεννήθηκε στην Ιταλία.

Ένα όμορφο ιπποειδές, διασταύρωση ζέβρας και γαϊδουριού γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο της Ιταλίας.

Ο πατέρας της σπάνιας γαϊδουροζέβρας είναι μια ζέβρα που υιοθετήθηκε από μια οργάνωση προστασίας ζώων όταν ο ζωολογικός κήπος που τον φιλοξενούσε κήρυξε πτώχευση.

Η μητέρα της είναι ένα είδος γαϊδουριού που απειλείται με εξαφάνιση και ονομάζεται γάιδαρος της Αμιάτα.

Τα δύο ζώα συναντήθηκαν στο καταφύγιο άγριας ζωής, αγνόησαν τον φράκτη που τα χώριζε, έσμιξαν και δημιούργησαν την όμορφη Ippo.

Η γαϊδουροζέβρα Ippo είναι υγιέστατη, αλλά καθώς η ζέβρα με τον γάιδαρο έχουν διαφορετικό DNA και δεν είναι τελείως συμβατά ιπποειδή από γενετικής σκοπιάς, δεν μπορεί να αναπαραχθεί, όπως συμβαίνει με τα μουλάρια.

πηγή: econews.gr

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Χήνες-αστυνομικοί στην Κινεζική Αστυνομία!

Χήνες επιστράτευσε η αστυνομία στην κινεζική επαρχία Xinjiang για να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα, υποστηρίζοντας ότι τα πτηνά είναι πιο αποτελεσματικά από τους σκύλους.

Οι χήνες έχουν μεγάλη ευστάθεια, εξαιρετική ακοή, είναι γενναίες και βρίσκονται μονίμως σε επαγρύπνηση.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην κομητεία Shawan, κ. Zhang Quansheng, οι χήνες θα ανοίξουν τα φτερά τους και θα επιτεθούν σε οποιονδήποτε ξένο εισβάλλει στο σπίτι.
Μάλιστα ο κ. Quansheng τις παρομοίασε με ραντάρ, με τη διαφορά ότι λειτουργούν χωρίς ρεύμα.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο χρήσιμες από τους σκύλους. Ο εισβολέας μπορεί να ρίξει δηλητηριασμένο δόλωμα σκοτώνοντας τον σκύλο του σπιτιού. Οι χήνες ζουν σε κοπάδια και έχουν πολύ κακή όραση τη νύχτα, επομένως οι εισβολείς είναι σχεδόν αδύνατο να τις δηλητηριάσουν», προσέθεσε.

Η αστυνομία της επαρχίας Xinjiang δεν ενέταξε στο δυναμικό της τις χήνες μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, αφού όπως φαίνεται κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους.
Μάλιστα ένα κοπάδι χηνών απέτρεψε με επιτυχία έναν άντρα που εισέβαλε τη νύχτα σε αστυνομικό τμήμα για να κλέψει μια μοτοσικλέτα.
Ο κλέφτης είχε ναρκώσει τα σκυλιά της αστυνομίας, ωστόσο δεν περίμενε ότι θα δεχόταν επίθεση από 20 χήνες, οι οποίες έκαναν τόσο θόρυβο που ξύπνησαν τον αστυνομικό υπηρεσίας, ο οποίος κοιμόταν.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα qz.com, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που προσλαμβάνονται χήνες – αστυφύλακες.

Το 1986 ο αμερικανικός στρατός είχε επιστρατεύσει 900 χήνες να φρουρούν το Τείχος του Βερολίνου, ενώ τα πτηνά είχαν βοηθήσει τους Ρωμαίους να αναχαιτίσουν τους Γαλάτες το 390 π. Χ.

πηγή: econews.gr

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Greenpeace: φρούτα και λαχανικά, "τοξικές βόμβες" στο πιάτο μας.

Ο δεύτερος κύκλος αναλύσεων σε φρούτα και λαχανικά που πραγματοποίησε η Greenpeace, επιβεβαιώνει πως δεκάδες φυτοφάρμακα καταλήγουν στο πιάτο μας και η διατροφή μας κινδυνεύει, με παράπλευρη απώλεια… τις μέλισσες.
 
Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2013 έγιναν αναλύσεις σε 34 δείγματα έντεκα λαχανικών και φρούτων ευρείας κατανάλωσης, τα οποία πωλούνται στην ελληνική αγορά. Στα δείγματα εντοπίστηκαν υπολείμματα από 32 εξαιρετικά τοξικά φυτοφάρμακα (πολλά από αυτά απαγορευμένα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), που είναι πολύ επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η Greenpeace απαιτεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαγορεύσει οριστικά όλα τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας και βάζουν σε κίνδυνο τις μέλισσες και να στηρίξει τη βιώσιμη γεωργία στην Ελλάδα.

Διασυστηματικά «κοκτέιλ»
Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα αφορά στα χημικά κοκτέιλ (παράλληλη χρήση πολλών φυτοφαρμάκων στο ίδιο φρούτο ή λαχανικό). Στα τέσσερα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν 17 διαφορετικές δραστικές ουσίες με το ένα δείγμα να συγκεντρώνει εννέα από αυτές ταυτοχρόνως. Σε ένα μόνο δείγμα αχλαδιών βρέθηκαν έξι δραστικές ουσίες. Στα τέσσερα δείγματα κερασιών βρέθηκαν συνολικά επτά δραστικές ουσίες και τέσσερις ουσίες στα δύο δείγματα ντομάτας. Πάνω από τις μισές δραστικές ουσίες που εντοπίστηκαν στο σύνολο των δειγμάτων είναι διασυστηματικές, δηλαδή δεν παραμένουν μόνο στον εξωτερικό φλοιό του φρούτου και του λαχανικού, αλλά εισχωρούν στους ιστούς του, άρα βρίσκονται σε ολόκληρο τον καρπό και όχι μόνο στην επιφάνειά του.

Εξαφανίζονται οι μέλισσες, εξαφανίζεται η τροφή μας
Οκτώ από τις δραστικές ουσίες που βρέθηκαν είναι πολύ επικίνδυνες για τις μέλισσες, με πέντε να ανήκουν στην κατηγορία των νεονικοτινοειδών. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Επτά στα δέκα λαχανικά και φρούτα εξαρτώνται από την επικονίαση των μελισσών (η μεταφορά της γύρης για να γονιμοποιηθούν τα άνθη και να γίνουν καρποί). Όσο οι πληθυσμοί των μελισσών καταρρέουν λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων, τόσο εμείς στερούμαστε βασικά είδη διατροφής. Η Ευρώπη έχει αρχίσει να κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος, αφού πρόσφατα προχώρησε σε μερική απαγόρευση τριών νεονικοτινοειδών και του φυτοφαρμάκου Fipronil. Η Ελλάδα μάλλον όχι…

Και τώρα τι κάνουμε;
Με το αρμόδιο Υπουργείο να δείχνει τις περισσότερες φορές αδιαφορία και απραγία, πρέπει εμείς, οι καταναλωτές να … δράσουμε! Τι μπορείς να κάνεις; Ενημερώσου, προτίμησε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους, διάλεξε τοπικά είδη, μίλα με τους παραγωγούς, στήριξε προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Και μην ξεχνάς, γίνε «φίλος» των μελισσών. Τις χρειαζόμαστε!

πηγή: econews.gr

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Λιοντάρι αγκαλιάζει και φιλάει τον διασώστη του!

Πριν μερικά χρόνια μια κυρία στην Columbia βρήκε στο δάσος ένα λιοντάρι, υποσιτισμένο και πολύ ταλαιπωρημένο, σχεδόν ετοιμοθάνατο. Το πήρε μαζί της, και αφού το φρόντισε στον κήπο του σπιτιού της για μερικές μέρες, μετά το παρέδωσε στον τοπικό ζωολογικό κήπο, ώστε να το κάνουν εντελώς καλά, και να του προσφέρουν ένα καινούργιο ασφαλές σπίτι.
Από τότε έχουν περάσει περίπου 6 χρόνια, και η κυρία πηγαίνει τακτικά και επισκέπτεται το λιοντάρι. Θαυμάστε την αντίδραση του λιονταριού όταν την βλέπει!
Ενα πολύ τρυφερό βίντεο, που αποδεικνύει πως όχι μόνο ο βασιλιάς της ζούγκλας, αλλά όλα τα ζώα, έχουν αισθήματα, εκφράζουν ευγνωμοσύνη και αγάπη, με πολύ καλύτερο ίσως τρόπο από εμάς τους ανθρώπους!

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Οι περιοχές Natura στο έλεος του Θεού.

“Στην τύχη της έχει αφεθεί η ελληνική φύση από την Πολιτεία, την ίδια στιγμή που μία σειρά από νομοσχέδια και πρωτοβουλίες υποβαθμίζουν το περιβάλλον της χώρας μας. Η εγκληματική αυτή αδιαφορία οδηγεί σε υποβάθμιση μερικές από τις πλέον πολύτιμες περιοχές και απειλεί μοναδικά είδη” αναφέρουν εννέα περιβαλλοντικές ΜΚΟ.
 
Το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών, η ραχοκοκαλιά δηλαδή για την προστασία της ελληνικής φύσης, παραπαίει. Οι φορείς διαχείρισης (ΦΔ) των προστατευόμενων περιοχών υπολειτουργούν. Η τύχη του 70% των περιοχών Natura, για τις οποίες δεν έχει οριστεί σχήμα διαχείρισης, είναι στον αέρα. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προχωρήσει στην απαραίτητη, και προβλεπομένη από τον νόμο, παρακολούθηση και καταγραφή της κατάστασης της βιοποικιλότητας, εκθέτοντας τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο.
Τα παρακάτω παραδείγματα είναι ελάχιστα και μόνο ενδεικτικά του αδιεξόδου, στo οποίo έχουν περιέλθει οι προστατευόμενες περιοχές.

1. Στη Ζάκυνθο εν μέσω της τουριστικής περιόδου, παραμένουν αφύλακτες οι πιο σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο, όπως και ο θαλάσσιος χώρος, καθώς ο ΦΔ του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου δεν μπορεί να πληρώσει τους φύλακες που επιτηρούν τις δραστηριότητες κατά την περίοδο ωοτοκίας.

2. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις περιοχές Natura 2000 που φιλοξενούν παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας αλλά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα κάποιου ΦΔ. Συγκεκριμένα, στις παραλίες του Ρεθύμνου η ωοτοκία της χελώνας Caretta caretta μειώνεται λόγω της ανεξέλεγκτης τουριστικής δραστηριότητας ενώ στον Κυπαρισσιακό κόλπο, σχέδια οικοδομικής και τουριστικής ανάπτυξης απειλούν τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο.

3. Στον Σχινιά ήδη εκδηλώθηκε πυρκαγιά. O ΦΔ, δηλώνοντας αδυναμία να προστατέψει αποτελεσματικά το πευκοδάσος, αναγκάστηκε να προβεί σε αποκλεισμό της πρόσβασης όλων των τροχοφόρων για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

4. Στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου σχεδιάζεται η εκτροπή του Αώου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην προστατευόμενη περιοχή και στη διατήρηση του ποταμού.

5. Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, μία από τις σημαντικότερες περιοχές παγκοσμίως για την απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια, η φύλαξη είναι ανύπαρκτη. Παράλληλα, οι πληθυσμοί της φώκιας Monachus monachus στην υπόλοιπη Ελλάδα, που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα κάποιου ΦΔ, υφίστανται ανεξέλεγκτες πιέσεις και απειλές, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη για τη διατήρηση του 90% του ευρωπαϊκού πληθυσμού της.

Υπεύθυνοι για την παραπάνω κατάσταση είναι το ΥΠΕΚΑ και οι συναρμόδιες υπηρεσίες αλλά δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η ευθύνη διατήρησης της βιοποικιλότητας και η εποπτεία της προστασίας της φύσης παραμένουν απλώς και μόνο ένα θεωρητικό σχήμα. Βασικές νομικές και άλλες υποχρεώσεις παραμένουν ως εκκρεμότητες. Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ προκαλεί συνεχείς καθυστερήσεις και εμπόδια στο έργο των ΦΔ, με αποτέλεσμα η λειτουργία πολλών εξ αυτών να είναι αυτήν τη στιγμή παγωμένη και όλοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην υλοποίηση προγραμμάτων προστασίας και διαχείρισης.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, MOm και WWF Ελλάς θέτουν το ΥΠΕΚΑ προ των προφανών και αδιαμφισβήτητων ευθυνών του. Καλούν τη νέα πολιτική ηγεσία του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σωστή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών.

πηγή: econews.gr

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Meet your meat!


Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ της PETA (people for ethical treatment of animals) για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και τον τρόπο σφαγιασμού τους. Οι εικόνες στο βίντεο αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στη συμβατική (βιομηχανική) κτηνοτροφία. Είναι μέθοδοι αποδεκτοί - και όλα αυτά για το κέρδος.
 

Κότες και Γαλοπούλες 
Οι κότες και οι γαλοπούλες κατα τη διάρκεια εκτροφής τους συμβιώνουν κατά εκατοντάδες σε ένα χώρο - παράλογα μικρό για τον αριθμό τους. Πολλές από αυτές πεθαίνουν από καρδιακές προσβολές λόγω στρες. Άλλες πεθαίνουν από υποσιτισμό είτε γιατί δεν αναπτύσσονται γρήγορα ώστε να φτάνουν την τροφή είτε γιατί αναπτύσσονται με ταχύ - αφύσικο - ρυθμό και σπάνε (στην κυριολεξία) τα πόδια τους. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον όλες οι κότες είναι γεννετικά τροποποιημένες και ντοπαρισμένες με αντιβιοτικά (όλος ο κόσμος πλέον τρώει τον ίδιο τύπο κότας - δεν νομίζω να πήγατε στο χασάπη και να σας ρώτησε αν θέλετε την παρδάλω η την πιτσιλωτή)  με αποτέλεσμα το σώμα τους να αναπτύσσεται γρηγορότερα από το σκελετό τους (περισσότερο κρέας). Έτσι τα πόδια τους σπάνε και δεν είναι σε θέση να φτάσουν την τροφή.
Οι συνθήκες στις κότες για την παραγωγή αυγών δεν είναι καλύτερες (υπάρχουν δύο είδη, οι κρεατοπαραγωγικές και οι ωοπαραγωγικές). Απο βρεφική ηλικία τους κόβεται το ράμφος ώστε να μην πληγώνει η μία την άλλη απο την τάση καρνιβαλισμού που τους δημιουργείται λόγω στρες (τα αρσενικά κοτοπουλάκια περνάνε απο μία μηχανή κυμά και πάνε κατευθείαν για λίπασμα).  Αδυνατούν λόγω έλλειψης χώρου και εφοδίων να εκτελέσουν τις φυσιολογικές λειτουργίες μιας κότας - όπως εξερεύνησης με το ράμφος. Τα κοκκαλά τους σπάνε κατά τη διαρκειά της μεταφοράς τους στα σφαγεία (πολλές απο αυτές είναι ήδη νεκρές).

Στα σφαγεία λοιπόν, ύστερα απο μία μαρτυρική μεταφορά λόγω αλλαγής περιβάλλοντος, εξωτερικών ήχων, έλλειψη νερού και τροφής, πεθαίνουν κατά τη διάρκεια ζεματισμού τους για την απομάκρυνση των φτερών (μερικές και ύστερα από αυτό συνεχίζουν να έχουν αισθήσεις).

= σνίτσελ


Αγελάδες 

Σε αυτά τα θηλαστικά απομακρύνονται τα κέρατα - χωρίς αναισθητικό - και σημαδεύονται (επίσης χωρίς) με καυτό σίδερο. Αυτό γίνεται για την περίπτωση κλοπής, κάτι που πλέον έχει αποδειχτεί ανούσιο εφόσον οι κλέφτες πρώτα θα σφάξουν την αγελάδα και μετά θα την πάρουν.
Τα άρρωστα ζώα παραμένουν άρρωστα απο τη στγμή που το κρέας τους πωλείται ως απόλυτα φυσιολογικό. Και όταν λέω άρρωστα εννοώ ζώα με καρκίνο.Τρώμε τον καρκίνο.
Έτσι οι εκτροφείς δεν μπαίνουν στη διαδικασία να γιατρέψουν το ζώο (επιπλέον έξοδα = μειωμένο κέρδος)
Στο σφαγείο τους κόβεται ο λαιμός και πολλά ζώα πνίγονται μέσα στο ίδιο τους το αίμα καθώς έχουν ακόμα όλες τις αισθήσεις τους (πολλές φορές οι τρόποι αναισθησιασμού τους είναι αναποτελεσματικοί).

= μπριζόλα


Γουρούνια 

Kατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γουρούνες είναι φυλακισμένες σε ένα κλουβί που δεν τους επιτρέπει ούτε να γυρίσουν. Η δικαιολογία των εκτροφέων είναι οτι οι γουρούνες δεν προσέχουν και πολλές φορές πλακώνουν τα μωρά τους με αποτέλεσμα να τα σκοτώνουν. Αυτό που δεν λένε όμως είναι οτι οι γουρούνες δεν μπορούν να συγκρατήσουν το βάρος τους, δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους απο την ταχεία ανάπτυξη τους.

Στα γουρουνάκια απο την γέννηση τους κόβεται - χωρίς αναισθητικό - η ουρά, τα αυτιά και τα δόντια για την αποφυγή του καρνιβαλισμού. Αυτά που δεν μεγαλώνουν αρκετά γρήγορα σαν τα αδερφάκια τους πεθαίνουν με την μέθοδο γνωστή ως ''κοπάνημα''. Δηλαδή τα χτυπάνε σε ένα πάτωμα μέχρι να πεθάνουν. Όσα επιζούν τα κρατάνε άρρωστα, τραυματισμένα για όσο αντέξουν για ένα πιθανόν μεγαλύτερο κέρδος.

= χοιρινή

.... Καλή όρεξη!


πηγή: astegosdiavatis.blogspot.gr

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Αξίζει το σαμπουάν σου την κακοποίηση μιας αρκούδας?


Δεκάδες χιλιάδες αρκούδες εκτρέφονται και κρατούνται φυλακισμένες κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες, για να μπορούν οι άνθρωποι να τους αφαιρούν την χολή και να την χρησιμοποιούν για ιατρικά σκευάσματα.

Σε κάποιες ανατολικές χώρες, εκτιμάται πως πάνω από 12.000 αρκούδες κρατούνται φυλακισμένες σε κλουβιά, ανήμπορες να κουνηθούν για χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί αφαιρούμε την χοληδόχο κύστη των αρκούδων και την χρησιμοποιούμε σε παραδοσιακά ιατρικά σκευάσματα, αλλά και σε καλλυντικά όπως διάφορα σαμπουάν.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να αφαιρείται η χολή του ζώου είναι αναχρονιστικές, απάνθρωπες, και προκαλούν στις αρκούδες μεγάλο πόνο και σοβαρά τραύματα.

Εσύ μπορείς να βοηθήσεις στο να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την πρακτική!

Η WSPA (World Society for the Protection of Animals) αγωνίζεται να δώσει ένα τέλος στο εμπόριο της χολής της αρκούδας, και συνεργάζεται με ερευνητές και καταναλωτές ώστε να σχεδιαστούν αντίστοιχα συνθετικά και φυτικά υποκατάστατα.

Εσύ μπορείς να βοηθήσεις με το να μην καταναλώνεις καλλυντικά που χρησιμοποιούν χολή αρκούδας, και με το να διαδώσεις το ενημερωτικό υλικό σχετικά με τα υποκατάστατα που έχουν ήδη βρεθεί.


πηγή: wspa.thankyou4caring.org

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Βανδαλισμοί απειλούν την Caretta στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Ιουλίου 2013, οι Έλληνες, Άγγλοι, Τσέχοι και Γάλλοι ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού ολοκλήρωσαν την νυκτερινή παρατήρηση και το μαρκάρισμα χελωνών, βρήκαν το σταθμευμένο αυτοκίνητο του Ερευνητικού Σταθμού Πεδίου του Ν. Κυπαρισσιακού κόλπου, βανδαλισμένο με μαχαιρωμένα και τα 4 λάστιχα!
 

Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στην βόρεια άκρη του παραθαλάσσιου χωριού Καλό Νερό, που αποτελεί τμήμα του πυρήνα της 2ης σημαντικότερης παραλίας ωοτοκίας (μετά την Ζάκυνθο) της Caretta caretta στην Μεσόγειο.
 

Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πράξεων, όπως η κλοπή του επιστημονικού εξοπλισμού του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ την 13η Ιουνίου, τους επαναλαμβανόμενους βανδαλισμούς σε βάρος των φωλιών των θαλασσίων χελωνών και τους προπηλακισμούς και τις απειλές σε βάρος των ερευνητών του προγράμματος.
 

Παρακαλούμε όποιον γνωρίζει το οτιδήποτε για την ταυτότητα των δραστών των παραπάνω πράξεων, να ενημερώσει άμεσα τις τοπικές αρχές της Κυπαρισσίας, καθώς είναι το μόνο σίγουρο ότι τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές πλήττουν καίρια τη διεθνή εικόνα της χώρας μας αλλά και της περιοχής της Τριφυλίας ειδικότερα, την στιγμή που η χώρα μας, στην προσπάθεια να βγει από τις δυσκολίες της, βασίζεται στην καλή εικόνα της ως ιδανικό τουριστικό προορισμό.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Προγραμμάτων Πελοποννήσου, κα Παναγιώτα Θεοδώρου κιν.: 6951009785


πηγή: archelon.gr

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο επιστράτευσε κατσίκες για το καθάρισμα των ξερόχορτων.

Κατσίκες επιστράτευσαν οι υπεύθυνοι του Διεθνούς Αεροδρομίου του Σαν Φρανσίσκο στο πλαίσιο μιας περιβαλλοντικά φιλικής προσπάθειας να ξεφορτωθούν τα ξερά χόρτα που αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών.
 
Το προσωπικό του αεροδρομίου δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει χλοοκοπτικές μηχανές και μηχανήματα κήπου για να ξεφορτωθεί τα ξερόχορτα και τα κλαδιά στη δυτική πλευρά του αεροδρομίου, όπου έχουν βρει καταφύγιο απειλούμενα φίδια και βάτραχοι.
Σε αυτό το πλαίσιο, για να προστατεύσουν το αεροδρόμιο αλλά και τα γειτονικά σπίτια, οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου επιστράτευσαν 400 κατσίκες που αφάνισαν τα ξερόχορτα και δημιούργησαν μια αποτελεσματική ζώνη πυροπροστασίας κατά μήκος της δυτικής πλευράς του αεροδρομίου.

Τις κατσίκες διέθεσε εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια που νοικιάζει τα ζώα για την εξάλειψη παρασίτων και ανεπιθύμητων φυτικών ειδών.
Οι κατσίκες έχουν καταστεί πλέον εποχιακοί εργάτες στο αεροδρόμιο. Πέρυσι μάλιστα καθάρισαν περιοχές τις οποίες δεν μπορούν να προσεγγίσουν άνθρωποι ή μηχανήματα.

Εκτός από το γεγονός ότι δεν ενοχλούν τα απειλούμενα είδη, οι κατσίκες εξαλείφουν τα ξερόχορτα χωρίς τη χρήση παρασιτοκτόνων.
Μάλιστα και άλλα αεροδρόμια εξετάζουν το ενδεχόμενο να αγροτικη-παραγωγη, αλγοριθμοιτη συγκεκριμένη λύση για να απαλλαγούν από τα ανεπιθύμητα χόρτα, περιορίζοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Για τους χώρους του αεροδρομίου οι κατσίκες είναι ιδανικές ωστόσο δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν το ίδιο εύκολα σε έναν κήπο γιατί καταστρέφουν κάθε ίχνος βλάστησης.

πηγή: econews.gr

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Δορυφορική παρακολούθηση ελεφάντων, για την πάταξη της λαθροθηρίας.

Νέα όπλα κατά της λαθροθηρίας επιστρατεύει η Κοινωνία Διατήρησης Άγριας Ζωής στο Νότιο Σουδάν.

Σε συνεργασία με την κυβέρνηση, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, εφαρμόζει ένα νέο πρόγραμμα για την προστασία των ελεφάντων, το οποίο βασίζεται στην δορυφορική παρακολούθηση, μια τεχνολογία που αναμένεται να πετύχει εκεί που άλλες μέθοδοι απέτυχαν.

Πριν 25 χρόνια το Νότιο Σουδάν φιλοξενούσε περίπου 130.000 ελέφαντες, ενώ σήμερα ο πληθυσμός τους συρρικνώθηκε στις 5.000.

Η ΜΚΟ τοποθετεί στους ελέφαντες που ανήκουν σε μεγάλες αγέλες ειδικά κολάρα έτσι ώστε να είναι σε θέση να τους εντοπίζει.

Τα μέλη της οργάνωσης παρακολουθούν από αεροσκάφος τις κινήσεις των ελεφάντων σε καθημερινή βάση και ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες Αρχές στην περίπτωση που λαθροθήρες πλησιάσουν τα ζώα.

Αν και η παρακολούθηση των ζώων σε πραγματικό χρόνο θεωρείται σημαντικό όπλο για την προστασία τους, δεν αναμένεται να αποτρέψει τους λαθροθήρες, καθώς η πώληση ελεφαντόδοντου στη μαύρη αγορά της Ασίας άγγιξε τιμές ρεκόρ.

Στο μεταξύ την καταπολέμηση της λαθροθηρίας καθιστά ακόμα δυσκολότερη το γεγονός ότι στο οργανωμένο έγκλημα συμμετέχουν ακόμα και δασοφύλακες.

Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος του ελεφαντόδοντου που κατάσχεται βρίσκει τον δρόμο του στις αγορές της Ασίας.

Το 1/3 των ελεφάντων που φορούν ειδικό κολάρο τα τελευταία τρία χρόνια σφαγιάστηκε. Αν η τάση συνεχιστεί, οι ελέφαντες του Νοτίου Σουδάν θα εξαφανιστούν σε πέντε χρόνια.


πηγή: econews.gr

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Αίτηση για Υποχρεωτικό βάση νόμου Πανευρωπαϊκό κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης (CCTV) σε όλα τα σφαγεία ζώων!


Παρακαλουμε ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΟΛΟΙ & ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!
Μπείτε εδώ:
http://www.petitionen24.com/europaweite_videouberwachung_an_schlachthofen_und_dokumentation

Μπορείτε να φανταστείτε εγχείρηση χωρίς αναισθησία και ενώ ακόμη έχετε πλήρως τις αισθήσεις σας; Σας ακούγεται σαν εφιάλτης; Αυτή είναι όμως η σκληρή πραγματικότητα για εκατομμύρια ζώα που προορίζονται για σφαγή στην Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Ευρωπαική επιτροπή (Μαιος 2011) ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός ζώων - συγκεκριμένα ο αριθμός αυτός ανέρχεται στο 75% των ζώων - βρίσκει φοβερά βασανιστικό τέλος: είτε δεν αναισθητοποιούνται πριν την σφαγή τους είτε η αναισθησία, για διαφορους λόγους, δεν είναι επαρκής (δεν κρατά για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται ή/και δεν είναι αρκετά δυνατή).
Συχνά τα ζώα και ενώ είναι ακόμα ζωντανά, ακρωτηριάζονται, συχνά με μηχανικά μέσα, ζεματίζονται, κόβονται σε κομμάτια ενώ αιμοραγούν - κρεμασμένα ανάποδα απο γάντζους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο πόνος είναι αφόρητος, κάνοντάς τα ζώα να ουρλίαζουν.

Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι για μεγιστοποίηση του κέρδους, αφού η εργασία με το κομμάτι επιφέρει εξοικονόμηση κόστους, αλλά επίσης τις περισσότερες φορές οι εργάτες είναι ανειδίκευτοι ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στον εξοπλισμό αναισθητοποίησης. Επιπρόσθετα πολλές φορές δεν τηρούνται καν οι βασικοί νόμοι για την ευζωία των ζώων.
Οι αφόρητες αυτές συνθήκες αποτελούν σοβαρή παραβίαση όχι μόνο των γερμανικών ρυθμίσεων και κανονισμών για την καλή διαβίωση των ζώων, αλλά και των Ευρωπαικών νόμων περι της ευζωίας των ζώων.
Η αξιοπιστία ολόκληρης της Ευρωπαικής πολιτικής για την καλή διαβίωση των ζώων τίθεται υπό αμφισβήτηση. Επίσης, οι ίδιοι οι εργάτες τίθονται σε αναναγκαίο κίνδυνο: οι ασθαλιστικές κατατάσσουν το επίπεδο επαγγελματικού κινδύνου ως υψηλό.

Επομένως, θα διαβιβάσουμε την ακόλουθη αίτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

Συνεχής έλεγχος μέσω βιντεοσκόπησης είναι απαραίτητος για την διασφάλιση της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων και την επαγγελματική ασφάλεια των εργατών. Οι σκανδαλώδεις κακοποίησεις στα σφαγεία της Ευρώπης πρέπει να εξαλειφθούν το συντομότερο δυνατό. Για να επιτευχθεί αυτό, το συντομότερο δυνατόν, απαιτούνται τα ακόλουθα μέτρα:

  • Υποχρεωτικό κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης (CCTVA) για το συνεχή έλεγχο της διαδικασίας της σφαγής των ζώων
  • Δημιουργία μιας στατιστικής βάσης σχετικά με τα συμπεράσματα του ελέγχου αυτού
  • Αξιολόγηση των ελέγχων από επίσημους ανεξάρτητους κτηνιάτρους
  • Τιμωρία σε περίπτωση παραβιάσεων του νόμου.
  • Σήμανση των προϊόντων κρέατος που προέρχονται από σφαγεία με CCTV (βίντεο παρακολούθησης)

Η συνεχής παρακολούθηση όλων των λειτουργιών των σφαγείων, ιδίως ο έλεγχος της διαδικασίας της σφαγής, είναι απαραίτητη, καθώς και τα έγγραφα η επακόλουθη αξιολόγηση από ανεξάρτητους κτηνιάτρους. Με τη διασφάλιση της ελευθερίας δράσης των επίσημων κτηνιάτρων, η διοικητική δικαιοδοσία πρέπει να αυξηθεί σε επίπεδο όπου νομικά δεσμευτικές αποφάσεις μπορεί να γίνουν ανεξάρτητα από την «επί τόπου» κατάσταση.

Οι παραβιάσεις του νόμου πρέπει να τιμωρούνται και να έχουν σοβαρές συνέπειες, σε αντίθεση με παλαιότερα. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να ξέρουν οτι πριν από τη σφαγή χορηγείται αναισθητικό σε όλα τα ζώα για να τους εξασφαλιστεί ήρεμος και χωρίς πόνο θάνατος.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το κρέας των ζώων που σφάζονται χωρίς αναισθητικό δεν βγαίνει στην αγορά, όλα τα σφαγεία θα πρέπει να λαμβάνουν ετήσια ανανεώσιμο πιστοποιητικό, ενώ όλα τα προιόντα κρέατος που προέρχονται απο σφαγεία τα οποία παρακολουθούνται θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση.

Στηρίζοντας την αίτηση αυτή, βοηθάτε στο να μπεί τέλος στην βαναυση κακοποίηση των ζώων και στην παράβλεψη των νόμων.

Η αίτηση αυτή θα διαβιβαστεί:
Preparation of Eurogroup and intergroup (Joint Secretary) info@eurogroupforanimals.org and Andreas Erler
(Liaison of Eurogroup to the members of the EU Parliament (a.erler@eurogroupforanimals.org)

Η αίτηση θα εξετάστει από την Επιτροπή Αιτήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Committee on Petitions of the European Parliament)

πηγή: Psychanimal N.G.O. M.K.Ο

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Πρέβεζα: Σφυροκοπούν σκόπιμα τις θαλάσσιες χελώνες στο κεφάλι.

Η Πέλλα Καλογήρου συνεργάτης του συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» μίλησε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Πρέβεζας Prisma 95,1 FM με αφορμή την τρίτη θαλάσσια χελώνα που εντοπίστηκε νεκρή στην ακτή σφυροκοπημένη στο κεφάλι. Η κα Καλογήρου μίλησε για «τερατώδη ασέβεια και αδίστακτη ιδιοτέλεια απέναντι στη φύση τις ηθελημένες ενέργειες ασυνείδητων, που έχουν ως σκοπό να αποφέρουν το θάνατο στις θαλάσσιες χελώνες».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Πρέβεζας ο απολογισμός δείχνει το μέγεθος ενός εγκλήματος που μένει στην αφάνεια. Το 2013 οι καταγραμμένες νεκρές χελώνες είναι 10, υπάρχουν όμως και άλλες σημείωσε η κα Καλογήρου που δεν έχουν καταγράφει λόγω αδυναμίας να εντοπιστούν τα σημεία. Αντίστοιχα το 2012 βρέθηκαν νεκρές 18 χελώνες και 20 δελφίνια.

Η κα Καλογήρου τόνισε ότι ο θάνατος των χελωνών οφείλεται κατά 99,9% σε ηθελημένα χτυπήματα, ενώ είναι μικρά τα ποσοστά θανάτου των θαλάσσιων ερπετών από χτυπήματα σε προπέλες ή πνιγμό από πλαστικές σακούλες.

πηγή: zoosos.gr

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Σπάνιο ροζ δελφίνι εντοπίστηκε στον Αμαζόνιο.

Ένα σπάνιο ροζ δελφίνι είχε την ευκαιρία να φωτογραφίσει ο τουρίστας Michel Watson κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Βραζιλία.
Ο 66χρονος Γάλλος φωτογράφισε το εκπληκτικό ζώο στον ποταμό Rio Negro στον Αμαζόνιο. Το ροζ δελφίνι, βάρους 136 κιλών, κινούνταν με πολύ μεγάλη ευελιξία.
 
Τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου είναι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 2,7 μέτρα.

Η όρασή τους δεν είναι καλή και θεωρούνται σχεδόν τυφλά, ωστόσο κινούνται και εντοπίζουν τα θηράματά τους χάρη στο εσωτερικό σύστημα ηχοεντοπισμού που διαθέτουν.
Τα δελφίνια κινδυνεύουν από τους ψαράδες, οι οποίοι θεωρούν ότι μειώνουν τη λεία τους, ενώ πολλές φορές μπλέκονται στα δίχτυα τους.

Κάθε χρόνο ο πληθυσμός τους μειώνεται κατά 10%. 

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί τα δελφίνια είναι ροζ, ωστόσο εικάζουν ότι το χρώμα τους οφείλεται στη διατροφή τους, που περιλαμβάνει κυρίως καβούρια και οστρακόδερμα, αλλά και στην αυξημένη παρουσία τριχοειδών αγγείων κοντά στην επιφάνεια του δέρματός τους.

πηγή: econews.gr