Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Γιγάντια χελώνα ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο!

Η μεγαλύτερη χελώνα στον κόσμο βρέθηκε στον Αμαζόνιο. Η ηλικία της είναι περίπου 529 ετών, έχει ύψος 17.983m και βάρος 362,87 kg.

Η χελώνα είναι red rimmed ή red-foot ή red-legged ή Βραζιλιάνικη γιγάντια χελώνα ή αλλιώς χελώνα του δάσους της Νότιας Αμερικής. Τα τοπικά ονόματα που έχει πάρει είναι πολλά, όπως Morrocoy, woyamou ή wayamo, ή κάποια παραλλαγή του jabuta. 

Αυτοί οι τύποι χελώνας μεγάλου μεγέθους βρίσκονται πάντα στο Αμαζόνιο, και οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στο Περού, τη Βραζιλία, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα. Οι ενήλικες χελώνες συχνά φτάνουν σε μήκος τα 3m, ωστόσο αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι θηλυκές χελώνες, είναι μεγαλύτερες και πιο πολλές από ό, τι οι αρσενικές χελώνες. Οι ενήλικες χελώνες τρέφονται εξ' ολοκλήρου από φυτά.
Κύρια διατροφή τους είναι ένα φυτό που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή Chtac στην επαρχία της Βραζιλίας. Τα λουλούδια αυτού του φυτού έχουν ένα γονίδιο που προωθεί την αυξημένη κυτταρική ζωή επιτρέποντας έτσι σε αυτούς που τα καταναλώνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε στο σύγχρονο κόσμο τέτοια χελώνα ήταν το 1892 από τον Haughton ο οποίος ήταν ο τελευταίος που την είχε δει στον προηγούμενο αιώνα.

Οι φωλιές του είδους αυτού είναι παρόμοιες με εκείνες των θαλάσσιων χελωνών. Ακριβώς όπως οι θαλάσσιες χελώνες μαζεύονται σε μεγάλους αριθμούς ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν σε κατάλληλες περιοχές ωοτοκίας. 
Το θηλυκό γεννά τα αυγά του σε αμμώδεις όχθες που είναι ορατές μόνο την περίοδο της ξηρασίας. Η χρονική στιγμή που συμβαίνει αυτό είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας όπου βγαίνουν στις αμμώδεις όχθες  για να γεννήσουν τα αυγά τους και μετά πάνε πίσω στη θάλασσα. Τα αυγά ανέρχονται από 90 έως 100 και έχουν μαλακό κέλυφος. Μετά την ωοτοκία οι χελώνες επιστρέφουν στο βιότοπο τους, εκεί όπου ανήκουν. 

Το νεογνό όταν εκκολαφθεί είναι περίπου 5 εκατοστά και μετά την γέννα τρέχει κατευθείαν στο νερό. Η ύπαρξη όμως πολλών αρπακτικών πουλιών έχει σαν αποτέλεσμα, μόνο το 5% περίπου των νεογνών να καταφέρει να φτάσει στην ενηλικίωση. 

Πρόκειται για ένα είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύεται από τους παγκόσμιους οργανισμούς.

πηγή:  apisteuta.com

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Χωρίς αποτέλεσμα κλείνει μια ακόμα Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.

Εκπρόσωποι 190 χωρών απέτυχαν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία ολοκληρώνεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας χωρίς να έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση δεσμευτικών στόχων.

Η σύνοδος της Βαρσοβίας, η οποία διήρκεσε δύο εβδομάδες, είχε στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την υπογραφή μιας νέας δεσμευτικής συμφωνίας το 2015 στο Παρίσι. Απώτερος στόχος είναι να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη έως το τέλος του αιώνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις προκειμένου οι κυβερνήσεις να παρουσιάσουν όσο γίνεται ταχύτερα τους στόχους τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αρκετές χώρες όπως η Κίνα ήταν απρόθυμες να θέσουν χρονοδιάγραμμα, και το προσχέδιο της απόφασης της συνόδου που διέρρευσε το βράδυ της Παρασκευής αναφέρει μόνο ότι οι δεσμευτικοί στόχοι θα πρέπει να παρουσιαστούν «αρκετά πριν» από τη σύνοδο του Παρισιού.

Άλυτο παρέμεινε επίσης το θέμα της παροχής οικονομικής βοήθειας προκειμένου οι αναπτυσσόμενες χώρες να ακολουθήσουν έναν πιο «πράσινο» δρόμο ανάπτυξης αλλά και για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν υποσχεθεί βοήθεια έως και 100 δισ. δολαρίων το χρόνο, απέρριψαν όμως το αίτημα για αποζημιώσεις στις νησιωτικές χώρες χαμηλού υψομέτρου για ζημίες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Λίγες ώρες πριν από τη λήξη της συνόδου, εκατοντάδες ακτιβιστές, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο ως παρατηρητές, αποσύρθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από το χώρο των διαπραγματεύσεων στο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας.

Η σύνοδος της Συνθήκης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCC) πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της τελευταίας έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC), η οποία προειδοποιεί ότι mέχρι το τέλος του αιώνα η μέση επιφανειακή θερμοκρασία θα ανέβει κατά 0,3 έως 4,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση των εκπομπών.

πηγή:metrogreece.gr

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Προστατεύοντας τα τελευταία σύνορα των ωκεανών μας.

Το Παγκόσμιο Ταμείο Περιβάλλοντος ενέκρινε ένα σχέδιο για τη βελτίωση της διαχείρισης της αλιείας τόνου σε σημεία των ωκεανών,  τα οποία βρίσκονται σε διεθνή ύδατα και δεν βρίσκονται υπό την εποπτεία κάποιου συγκεκριμένου κράτους. Ο στόχος είναι να μειωθεί η παράνομη αλιεία του τόνου που έχει υπεραλιευτεί και η αξία του έχει υπερκοστολογηθεί.  
27 εκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για το ξεκίνημα των εργασιών σε ξηρά και θάλασσα, ενός project που θα κοστίσει συνολικά 148 εκατομμύρια δολλάρια.

Η WWF συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Ταμείο Περιβάλλοντος, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Ίδρυμα Διατήρησης Θαλάσσιων ειδών, τις κυβερνήσεις των πέντε Περιφερειακών Οργανώσεων Διαχείρισης της Αλιείας του τόνου, και την αλιευτική βιομηχανία, για την υλοποίηση αυτού του project.

Το τελευταίο σύνορο 

Οι περιοχές εκτός εθνικής δικαιοδοσίας ξεκινούν 200 μίλια μακριά από τις ακτές, και αποτελούν "την άγρια δύση" των ωκεανών!

Αυτές οι περιοχές είναι τεράστιες: το 64 τοις εκατό των ωκεανών του κόσμου θεωρείται "ανοιχτή θάλασσα", αλλά αν λάβουμε υπόψη μας τον όγκο του νερού και όχι το μήκος, τότε καταλαβαίνουμε πως τα διεθνή ύδατα αποτελούν το 95% των ωκεανών μας. Αυτό σημαίνει ότι μια κρίσιμη μάζα των ωκεανών του κόσμου δεν έχει διακυβέρνηση, και εκείνοι που αλιεύουν στα ύδατα αυτά το κάνουν χωρίς να τους επιτηρεί κανείς, και αποκτούν ανεξέλενκτη πρόσβαση σε πολύ πλούσια οικοσυστήματα.


Γι' αυτό και οι ωκεανοί απειλούνται από την υπεραλίευση, την παράνομη αλιεία, τη θαλάσσια ρύπανση και την υποθαλάσσια εξόρυξη, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.


Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση 

Για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής, το WWF σε συνεργασία με μια σειρά άλλων οργανώσεων, θα εργαστεί σοβαρά για την μείωση των επιπτώσεων στο οικοσύστημα από την αλόγιστη αλίευση. Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, οι οργανώσεις θα ξεκινήσουν τις εργασίες στην Γκάνα και τα νησιά Φίτζι, και με την συνεργασία των κυβερνήσεων των χωρών αυτών και των τοπικών φορέων αλιείας, θα δοκιμάσουν να παρακολουθήσουν και να ελέγξουν την αλιεία στις γύρω περιοχές. 

Το έργο αυτό θα εξασφαλίσει στις κυβερνήσεις  μια ισχυρή φωνή σε σχέση με την διαχείριση της παγκόσμιας αλιείας, καθώς και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας. Αλλάζοντας τον τρόπο που διαχειρίζεται η παγκόσμια αλιεία την αλίευση ειδών όπως ο τόνος, εξασφαλίζουμε μια βιώσιμη πηγή θαλασσινών ειδών που μπορούν να στηρίξουν διατροφικά 7 δις ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη, χωρίς παράλληλα να καταστρέψουμε το οικοσύστημα.


Το project αυτό είναι παγκόσμιας εμβέλειας και περιλαμβάνει πολλούς συνεργάτες με διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο καθένας μπορεί να παίξει έναν διαφορετικό και ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Οι οργανώσεις αναλαμβάνουν την έλεγχο της αλιείας και οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αγοραστική τους δύναμη ώστε να διατηρηθεί η κατανάλωση τόνου, χωρίς να πειραχτούν ταυτόχρονα οι διεθνείς εκτάσεις των ωκεανών και το οικοσύστημά τους.


πηγή: worldwildlife.org

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

"Οι μέδουσες θα κατακτήσουν τους ωκεανούς!" προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Είναι ένα όμορφο απόγευμα στην παραλία. Ο ήλιος λάμπει και εσείς παίζετε με τα κύματα. Ξαφνικά αισθάνεστε ένα έντονο κάψιμο στο πόδι. Μόλις τσιμπηθήκατε από μια μέδουσα!

Αν οι προειδοποιήσεις των ειδικών βγουν αληθινές, τότε ολοένα και περισσότεροι κολυμβητές θα έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με το δυσάρεστο τσίμπημα της μέδουσας. Όπως αναφέρουν οι μελετητές, στα περισσότερα παραθαλάσσια θέρετρα του κόσμου οι μέδουσες εμφανίζονται στις παραλίες σε νούμερα μεγαλύτερα από ποτέ!
Αυτό οφείλεται στην υπεραλίευση και την αλλαγή θερμοκρασίας του νερού.

"Στην Γαλλική και την Ισπανική Ριβιέρα, στην Χαβάη, και σε άλλες περιοχές, ο αριθμός των μεδουσών έχει αυξηθεί συγκλονιστικά! Στην Χαβάη έχει τύχει μέρα όπου τσιμπήθηκαν μαζικά 800 άτομα! Στην Ισπανία και την Φλώριδας μπορούν να τσιμπηθούν μέχρι και μισό εκατομμύριο άνθρωποι μέσα σε μια περίοδο εμφάνισης των μεδουσών στις ακτές. Αυτοί οι αριθμοί είναι εκπληκτικοί!" αναφέρει Αμερικανός επιστήμονας.
"Στην Ιρλανδία, η αύξηση των μεδουσών φαίνεται να ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων σολομών" αναφέρει η Irish Times.
Επίσης, σύμφωνα με μια έκθεση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας των Ηνωμένων Εθνών, την τελευταία δεκαετία εμφανίζεται μια συνεχής και σταθερή αύξηση των μεδουσών σε όλα τα παράλια της Μεσογείου.

Παρόλο που και στην αρχαιότητα υπήρχαν αναφορές για περιοδική αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών, στα πρόσφατα χρόνια φαίνεται πως η αιτία για το φαινόμενο είναι η υπεραλίευση η οποία εξαφανίζει όλους τους φυσικούς θηρευτές των μεδουσών, και η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων.

Η πιο θανατηφόρα μέδουσα στον κόσμο
Υπάρχουν πάνω από 2.000 διαφορετικά είδη μεδουσών στον πλανήτη. Οι περισσότερες είναι εντελώς ακίνδυνες, και κάποιες προκαλούν απλά ένα επίπονο τσίμπημα.
Ομως υπάρχει και η μέδουσα-δολοφόνος, η οποία θεωρείται το πιο δηλητηριώδες και επικίνδυνο ζώο στην γη.
Και δεν είναι άλλη από την "κυβομέδουσα" που ζει στα νερά της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Ταυλάνδης, της Νέας Γουινέας και της Ινδονησίας.
Τα πλοκάμια της μπορούν να φτάσουν τα τρία μέτρα μήκος και το κεφάλι της μπορεί να φτάσει το μέγεθος ενός ανθρώπινου κεφαλιού.

Κοντινό ξαδελφάκι της, είναι η μέδουσα Irukandji, η οποία παρόλο που έχει το μέγεθος δαχτυλήθρας, είναι εξίσου τοξική!

Υπάρχει κάποιο μέρος ασφαλές;
Ολο και περισσότερα μέρη στον κόσμο αποκτούν πρόβλημα με τις μέδουσες, και σε κάποιες περιοχές μάλιστα έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα σύστημα πρόβλεψης το οποίο ενημερώνει τους τουρίστες πότε είναι ασφαλές να μπουν στο νερό.
Υπάρχει μια πεποίθηση πως στην Ινδονησία, την Ταυλάνδη, την Μαλαισία και τις Φιλιππίνες δεν υπάρχουν τοξικές μέδουσες. Δεν είναι όμως έτσι. Τοξικές μέδουσες μπορούν να βρεθούν σε όλα τα νερά του ίδιου γεωγραφικού πλάτους.

Η Αυστραλία φυσικά έχει τα πρωτεία στην ύπαρξη τοξικών μεδουσών, και έχει αναπτύξει ένα σοβαρό σύστημα ελέγχου και ασφάλειας.

Μπορούμε να ανατρέψουμε την αύξηση των μεδουσών;
Οι επιστήμονες λένε πως η αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών είναι μια έμπρακτη απόδειξη πως οι ωκεανοί έχουν χάσει την ισορροπία τους.
 

"Αν με κάποιον μαγικό τρόπο καταφέρναμε να εξαφανίσουμε όλες τις μέδουσες από τον πλανήτη, τότε σίγουρα κάποιο διαφορετικό πλάσμα θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος ώστε να αναπτυχθεί και να προκαλέσει ένα παρόμοιο κακό. Αρα, δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει να εξαφανίσουμε τις μέδουσες, αλλά να τις λάβουμε υπόψη ως ένα καμπανάκι που μας υπενθυμίζει τον κίνδυνο που διατρέχουν πλέον οι ωκεανοί μας." 

Δυστυχώς, οι περισσότεροι ερευνητές θεωρούν πως είναι πλέον πολύ αργά για να αντιστραφεί η κατάσταση. Ο αριθμός πολλών άλλων ειδών που κυνηγούν τις μέδουσες έχει μειωθεί τόσο, που η αποκατάστασή τους είναι πλέον αδύνατη.

"Πιστεύουμε πως η μόνη επιλογή μας είναι να αποφασίσουμε πόσο εκτιμούμε αυτό που έχουμε σήμερα στον πλανήτη, και πόσο διατεθημένοι είμαστε να κάνουμε τις ανάλογες κινήσεις για να το διατηρήσουμε!"

πηγή: cnn.com

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Όλοι το προτιμούν ζεστό!

Η νέα εκστρατεία της Greenpeace Ελλάδος αφορά ένα νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο στο χωριό Στρόπωνες στην Ορεινή Εύβοια.
Σκοπός είναι η πλήρης ενεργειακή αναβάθμιση του ώστε να παραμείνουν ζεστά, παιδιά από 4-12 ετών.
Γι’ αυτό ο στόχος είναι να μαζευτούν 40.000 ευρώ μέχρι τις 13/12, πριν έρθει ο βαρύς χειμώνας και το χιόνι στην περιοχή.
Η Greenpeace που θα αναλάβει την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, εκτός από την σημαντική βοήθεια που θα προσφέρει θα χρησιμοποιήσει το σχολείο σαν παράδειγμα για να δείξει ότι υπάρχουν πραγματικές λύσεις και ότι δεν χρειαζόμαστε το πετρέλαιο που μας επιβάλλεται ως κυρίαρχη επιλογή θέρμανσης. 
Θα ξεκινήσει την ενεργειακή αναβάθμισή του με αυτές τις βασικές παρεμβάσεις:
  • Θερμομόνωση του κτιρίου
  • Αντικατάσταση των κουφωμάτων και των τζαμιών
  • Αντικατάσταση λέβητα πετρελαίου από νέο υπερσύγχρονο λέβητα πέλλετ
Ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά το τέλος των εργασιών που θα μετρήσει και θα αποτυπώσει τα οφέλη τους.

Στη νέα σελίδα της Greenpeace http://www.sxoleiomas.org/ μπορεί κανείς να επιλέξει το ποσό που μπορεί να διαθέσει για να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή.

πηγή: socialpolicy.gr

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Πες ΟΧΙ στο ξεπούλημα του 15% της ελληνικής γης!

To Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προωθεί νομοσχέδιο που αφαιρεί την ουσιαστική προστασία από εκατομμύρια στρέμματα οικολογικά πολύτιμης γης. 

Τεράστιες εκτάσεις που καλύπτουν περίπου το 15% της ελληνικής επικράτειας και τώρα φιλοξενούν μεσογειακή δασική βλάστηση και σχηματίζουν μοναδικά τοπία, ουσιαστικά χαρίζονται για να χτιστούν.

Με αυτό το σχέδιο νόμου που υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης:
  • ανάβει το φυτίλι στα χέρια των επίδοξων εμπρηστών, καθώς οι εκτάσεις αυτές δεν θα μπορούν πλέον να κηρυχθούν αναδασωτέες μετά από πυρκαγιά.
  • προετοιμάζεται το έδαφος για το ξεπούλημα εκτάσεων «φιλέτων» στα νησιά της χώρας μας και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
  • ανοίγει ο δρόμος για σοβαρές και μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις, ακόμα και στα δάση και τις δασικές εκτάσεις που το νομοσχέδιο ισχυρίζεται ότι προστατεύει.
Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να αποσύρει άμεσα το σχέδιο νόμου «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης», το οποίο μόνο ως δασοκτόνο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Η προστασία των δασών μας δεν στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη. Η καταστροφή τους όμως υποσκάπτει κάθε ελπίδα για μια ζωντανή πραγματική οικονομία.

Μπες εδώ, http://www.wwf.gr/petition/ υπέγραψε στο petition, και πες ΟΧΙ στο ξεπούλημα του 15% της ελληνικής γης.

πηγή: wwf.gr

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Γιγάντια πάντα: οι πρώτες 100 μέρες της ζωής τους, μέσα σε 3 λεπτά!

Ένα video που συμπυκνώνει σε τρία λεπτά τις 100 πρώτες ημέρες ζωής δυο γιγάντιων πάντα έδωσε στη δημοσιότητα ο ζωολογικός κήπος της Ατλάντα.
 
Το video δείχνει τη ανάπτυξη των νεογέννητων, από μικρά ροζ φαλακρά μωράκια σε πάντα μινιατούρες.

Τα μωρά γεννήθηκαν στις 15 Ιουλίου και, όπως προστάζει η κινεζική παράδοση, «βαφτίστηκαν» την 100η ημέρα της ζωής τους, στις 23 Οκτωβρίου.

Τα δίδυμα αρσενικά μωράκια ονομάστηκαν Mei Lun και Mei Huan,  ονόματα που μεταφράζονται ως «απερίγραπτα όμορφος και υπέροχος».

Τα αδελφάκια είναι τα πρώτα δίδυμα γιγάντια πάντα που γεννήθηκαν και επιβίωσαν στις ΗΠΑ μετά από 20 χρόνια.


πηγή: econews.gr

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Προϊστορικά ερπετά ενδέχεται να κατοικήσουν ξανά στη γη.

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί να μεταλλάξει τα ζώα, μειώνοντας το μέγεθος των αλόγων σε μίας γάτας και κάνοντας τα φίδια στο μέγεθος ενός λεωφορείου!


Πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια η γη κατοικούνταν από ζώα τα οποία εμείς μπορούμε μόνο να φανταστούμε. Σκηνικό βγαλμένο από εφιάλτη, φίδια που είχαν μήκος λεωφορείου και πάχος τόσο μεγάλο που μπορούσαν να σπάσουν μία πόρτα απλά συρόμενα και χελώνες στο μέγεθος ενός αμαξιού Smart.
Σύμφωνα με μία έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που μελέτησαν το μέγεθος των ζώων σε σχέση με το κλίμα, η γη κατοικούνταν από ζώα όπως τα προαναφερθέντα.
Τώρα, προειδοποιούν και λένε ότι αν συνεχιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα ξαναεμφανιστούν στη γη τεράστια ζώα όπως: κροκόδειλοι, χελώνες, σαύρες, φίδια όπως επίσης και μικρόσωμα αρχαία θηλαστικά.

Ο παλαιοντολόγος Τζόναθαν Μπλοχ, είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπάρχει άμεση σχέση του κλίματος με τα ζώα, κάτι το οποίο εξηγεί και τα λεγόμενα των επιστημόνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ο Δρ. Μπλοχ μελέτησε την περίοδο που συνέβη το θερμικό μέγιστο «Paleocene-Eocene» και παρατηρήθηκε 55 εκατομμύρια χρόνια πριν με έντονη θέρμανση του πλανήτη, που συνοδεύτηκε με εξαφάνιση πολλών ειδών και διατάραξη του κύκλου του διοξειδίου του άνθρακα. Εκείνη την εποχή η θερμοκρασία της γης αυξήθηκε 6 βαθμούς κελσίου σε 200.000 χρόνια. Οπότε βγαίνει το συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανό η γη να κατοικηθεί ξανά από τεράστιους και πολλούς αιμοβόρους, προϊστορικούς κατοίκους.

Πρόσφατα, ο Μπλοχ βοήθησε στην ανακάλυψη μίας γιγάντιας χελώνας στη Νότιο Αμερική που ζούσε στην σημερινή Κολομβία πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια. Η συγκεκριμένη χελώνα είχε τόσο δυνατά σαγόνια πού μπορούσε να καταβροχθίσει το οτιδήποτε, ακόμα και κροκόδειλους.
Το συγκεκριμένο είδος εμφανίστηκε πέντε εκατομμύρια χρόνια μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, κατά τη διάρκεια μίας περιόδου όπου κατοικούσαν στη γη τεράστια ζώα. 
Τότε ζούσε και ο Τιτανοβόας, το μεγαλύτερο φίδι που έχει ανακαλυφθεί, είχε μήκος 15 μέτρα, ζύγιζε 1,2 τόνους και είναι προς υποψηφιότητα για να κατοικήσει ξανά στη γη! Επίσης μπορούσε να καταπιεί ένα ζώο στο μέγεθος αγελάδας.

Ενώ τα φίδια και οι χελώνες θα αυξάνονται σε μέγεθος, τα θηλαστικά θα συρρικνωθούν. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια τουλάχιστον δύο αρχαίων περιόδων όπου η θερμοκρασία μεταβλήθηκε, τα θηλαστικά μίκρυναν σε μέγεθος.


πηγή: maidanoi.com

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Πάμε για αναδάσωση στην Πάρνηθα?

Έξι χρόνια μετά την μεγάλη πυρκαγιά, η Πάρνηθα έχει ακόμα ανάγκη την φροντίδα μας! 

H WWF ξεκινάει και φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, τις αναδασωτικές εργασίες στο βουνό με επιμονή και καλή διάθεση!
Η φετινή «πρεμιέρα» πραγματοποιείται σήμερα, Κυριακή 10 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί για ακόμα 3 Κυριακές στις 17/11, 24/11 και 1/12.

Για να δηλώσετε συμμετοχή θα χρειαστεί να μπείτε στη ιστοσελίδα της WWF, όπου θα μπορέσετε να επιλέξετε την ημερομηνία που επιθυμείτε και να ενημερωθείτε για όλες τις λεπτομέρειες (π.χ. πρόσβαση, ένδυση, διάρκεια εργασιών).

Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε και τηλεφωνικά στο 210-3311988 (εσωτ. 116).

πηγή: wwf.gr

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ποια ζώα κερδίζουν και ποια χάνουν με την κλιματική αλλαγή?

Το Αμερικανικό ελάφι ζυγίζει έως 820 κιλά και τα κέρατα του μπορούν να έχουν άνοιγμα μέχρι και 2 μέτρα. Είναι δύσκολο να μην το δεις αν βρεθείς κοντά του, όμως είναι αλήθεια πως είναι όλο και πιο σπάνιο να το βρεις στην Βόρειο Αμερική. 
Από την British Columbia μέχρι το New Hampshire, οι πληθυσμοί τους όλο και μειώνονται, και σύμφωνα με μια έκθεση των New York Times, η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη γι' αυτή τη μείωση.  Οι πιο μικροί χειμώνες ευνοούν την αύξηση των παράσιτων που μολύνουν τα ελάφια, όπως τα τσιμπούρια, και οι πιο ζεστοί χειμώνες εκθέτουν αυτά τα χειμερινά ζώα σε θερμοπληξία και θάνατο.
Έτσι λοιπόν φαίνεται, πως το μαγευτικό Αμερικάνικο ελάφι δεν αντέχει την κλιματική αλλαγή.

Ένα άλλο ζώο που φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά από τους ζεστούς χειμώνες είναι ο θαλάσσιος ίππος του Ειρηνικού, ο οποίος χάνει συνεχώς τα κομμάτια πάγου πάνω στα οποία ξαπλώνει και ξεκουράζεται. Όταν ο θαλάσσιος ίππος βγαίνει από το νερό και ξαπλώνει πάνω σε ένα κομμάτι πάγου ή γης για να λιαστεί και να ξεκουραστεί, αυτό λέγεται "ανάσυρση", και είναι μια διαδικασία απαραίτητη γι' αυτά τα ζώα. Με τα μικρά κομμάτια πάγου να λιώνουν και να εξαφανίζονται, όλο και μεγαλύτερος αριθμός θαλάσσιων ίππων στοιβάζεται στις ακτές τις Αρκτικής.
Αυτό το είδος της συνάθροισης και του "στοιβάγματος" τόσων πολλών ζώων ενός απειλούμενου είδους, αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού τους κατά την φυγή τους προς το νερό, και μεγαλώνει την πιθανότητα εκδήλωσης μιας επιδημικής νόσου.

Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη πως τα πολικά ζώα κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση, όταν όμως βλέπουμε πως και τα τροπικά φυτά δίνουν τον δικό τους αγώνα για επιβίωση, αυτό είναι πλέον ανησυχητικό.
Το National Geographic ανέφερε τον περασμένο μήνα, πως τα τροπικά φυτά στις Άνδεις κινούνται ολοένα και περισσότερο προς τα πάνω, σε μια προσπάθεια να φτάσουν τις πιο δροσερές θερμοκρασίες όπου μπορούν να αναπτυχθούν.
Μερικά είδη δέντρων ψηλώνουν μέχρι και 4 μέτρα, παρόλα αυτά χρειάζεται να ανέβουν πάνω από 6 μέτρα για να βρουν πιο σταθερές θερμοκρασίες.
Η schefflera είναι ένα φυτό που μπορεί να επιζήσει καθώς ανεβαίνει περίπου 3 μέτρα κάθε χρόνο. Αντίθετα ο φίκος καταφέρνει να ανέβει μόνο 1,5 μέτρο κάθε χρόνο.


Οι αγαπημένοι μας Αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι, είναι ένα είδος που μπορεί να εξαφανιστεί σε λίγα χρόνια από τις ακτές της Ανταρκτικής, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole ανέφερε πέρυσι πως το λιώσιμο των πάγων είναι καταστροφικό για τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο, καθώς εκεί είναι το μοναδικό μέρος που μπορούν οι πιγκουίνοι να αναπαραχθούν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους.
Επίσης απειλείται επικίνδυνα ο εφοδιασμός τροφής του πιγκουίνου. Το ζωοπλαγκτόν και το φυτοπλαγκτόν ζουν κάτω από τον πάγο. Τα κριλ τα ψάρια και τα καλαμάρια τρέφονται με αυτά τα πλαγκτόν. Στην συνέχεια ο πιγκουίνος τρέφεται με τα κριλ, τα ψάρια και τα καλαμάρια. Αν δεν υπάρχει πάγος, δεν υπάρχει πλαγκτόν, δεν υπάρχουν κριλ, ψάρια και καλαμάρια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τροφή για τους πιγκουίνους. 
Μια ομάδα ερευνητών προβλέπει, πως αν οι εκπομπές αερίων συνεχιστούν με τα σημερινά επίπεδα, τότε μέχρι το 2100 ο πληθυσμός του αυτοκρατορικού πιγκουίνου στην Ανατολική Ανταρκτική θα μειωθεί από τα σημερινά επίπεδα (3.000 ζευγάρια αναπαραγωγής περίπου) στα 500 με 600 αναπαραγωγικά ζευγάρια. 

Και ενώ ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος είναι χαμένος από την κλιματική αλλαγή, ένας άλλος πιγκουίνος φαίνεται να κερδίζει. Ο πιγκουίνος Adelie. Μια επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία δημοσίευσαν μια μελέτη κατά την οποία βρήκαν πως ο πληθυσμός αυτών των μικρών πιγκουίνων που ζουν στο νησί Beaufort της Ανταρκτικής, αυξήθηκε κατά 84% από το 1958 μέχρι το 2010. 
Από το 1958 μέχρι το 1983 τα πεδία χιονιού και πάγου παρέμειναν σταθερά. Τα τελευταία 30 χρόνια όμως αυξήθηκε το χιόνι στα ορεινά και άρχισε να λιώνει στα πιο πεδινά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες εκτάσεις κατοικήσιμης γης γι' αυτούς τους πιγκουίνους, που χρειάζονται ένα μέρος ελεύθερο από πάγο για να αναπαραχθούν. 

Δεδομένου ότι τα έντομα είναι γνωστοί επιζώντες, πιθανώς δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως αυτά θα είναι οι νικητές της κλιματικής αλλαγής. Και το ασιατικό κουνούπι "τίγρης", θα είναι ο μεγάλος νικητής.
Στο περιοδικό PlosOne αναφέρεται πως αυτά τα κουνούπια που είναι λάτρεις του ζεστού και υγρού κλίματος, αυξάνουν συνεχώς την ταχύτητα αναπαραγωγής τους, χάρη στους θερμούς χειμώνες και τις έντονες βροχοπτώσεις.
Το έντομο που μπήκε στις ΗΠΑ πριν από 25 χρόνια μέσα σε ανακυκλωμένα ελαστικά που εισήχθησαν από την Ιαπωνία, πλέον έχει εξαπλωθεί σε 36 πολιτείες. Και το τσίμπημά του είναι ικανό να μεταδώσει πάνω από 20 ασθένειες, όπως τον δάγκειο πυρετό και την εγκεφαλίτιδα. Τέτοιες ασθένειες δεν έχουν εξαπλωθεί μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, όμως το κουνούπι κατοικεί μόνο στο 5% της συνολικής έκτασης της Αμερικής. Το ποσοστό αυτό πρόκειται να αυξηθεί, και τα επόμενα 20 χρόνια το κουνούπι θα επεκταθεί μέχρι και στο 50% της έκτασης της Βορειοανατολικής Αμερικής και των ακτών της.

Το σκαθάρι του φλοιού, είναι ένα ακόμα έντομο που τα καταφέρνει με την κλιματική αλλαγή. Αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα είναι ένας καταστροφέας των δασών. Το "Climate Central" αναφέρεται σε δύο εκθέσεις, όπου στην πρώτη φαίνεται πως η ξηρασία αυξάνει τον πληθυσμό του σκαθαριού, και στην δεύτερη φαίνεται πως οι υψηλές θερμοκρασίες επιτρέπουν στο σκαθάρι να μετακινηθεί σε βορειότερες περιοχές.
Σε περιόδους ξηρασίας τα δέντρα μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους με το να "ψηλώνουν". Αυτά είναι και τα αγαπημένα δέντρα των σκαθαριών! Στο μεταξύ τα δέντρα των πιο βόρειων περιοχών δεν έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να μπορούν να αμυνθούν ενάντια σε αυτόν τον εισβολέα.
Τέλος, οι θερμοί χειμώνες βοηθούν την παραγωγή περισσότερων προνύμφων, με αποτέλεσμα το σκαθάρι να αναπαράγεται με γρήγορους ρυθμούς. 
Μια μελέτη της Καναδικής Δασικής Υπηρεσίας λέει πως η ζημιά που γίνεται στο δάσος και στα πεύκα της British Columbia από αυτά τα σκαθάρια, μπορούν να οδηγήσουν στο αποτέλεσμα, το δάσος να εκπέμπει τελικά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που συγκεντρώνει.

πηγή: newswatch.nationalgeographic.com


Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Κίνητρα από την Ευρώπη για την μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας κατά 80%.

Κίνητρα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να φορολογήσουν ή ακόμα και να καταργήσουν τις πλαστικές σακούλες αναμένεται να δώσει η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι τεράστιες ποσότητες πλαστικών αποβλήτων που εισέρχονται στα υδατικά συστήματα σκοτώνοντας την άγρια ζωή.
Ορισμένες χώρες, όπως η Δανία, έχουν μειώσει σημαντικά τη χρήση της πλαστικής τσάντας επιβάλλοντας τέλη στη χρήση της.

Σε περίπτωση που οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνουν αποδεκτές από τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να περιοριστεί η χρήση πλαστικών τσαντών στα ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ και σε άλλα καταστήματα.
Ωστόσο, η αναζήτηση τρόπων επίτευξης του στόχου αυτού, που τοποθετήθηκε στο φιλόδοξο 80% από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ, επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης: φόροι, απαγορεύσεις, εθνικοί στόχοι.

Στη Δανία, όπου οι απλές πλαστικές σακούλες φορολογούνται, η χρήση τους έχει μειωθεί στις τέσσερις ανά άτομο ετησίως, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αντιδιαστολή με τις 466 ανά άτομο σε Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβακία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2010 κυκλοφόρησαν στην ευρωπαϊκή αγορά 98,6 δισεκατομμύρια λεπτές πλαστικές σακούλες (οι επονομαζόμενες “του σουπερμάρκετ”) οι οποίες και σπάνια επαναχρησιμοποιούνται και εύκολα απορρίπτονται στο περιβάλλον με ολέθριες συχνά συνέπειες καθώς απαιτούνται συχνά δεκάδες έως και εκατοντάδες χρόνια για τη διάσπαση του πλαστικού.

πηγή: econews.gr

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

4 λεπτά που θα σου αλλάξουν τη ζωή!

Αν και είναι Κυριακή πρωί, και η διάθεση παραμένει πιο χαλαρή, πιθανώς τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, να αφιερώσουμε 4 λεπτά από τον χρόνο μας, και να παρακολουθήσουμε ένα βιντεάκι που προσπαθεί να μας ευαισθητοποιήσει και να μας αλλάξει την αντίληψη για την ζωή και τον κόσμο.

Είναι η ευκαιρία να αναρωτηθούμε τι κάνουμε στον πλανήτη μας και στα ζώα που κατοικούν σε αυτόν, να έρθουμε αντιμέτωποι με την κυριαρχική και καταστροφική συμπεριφορά μας, και να αναρωτηθούμε μήπως τώρα ήρθε η στιγμή να χρησιμοποιήσουμε τις ικανότητες και τις δεξιότητές μας για καλό, για δημιουργία και για ευζωία όλων των ζωντανών πλασμάτων του πλανήτη μας.

Μήπως αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία??


Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Νέο είδος δελφινιού ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία.

Ενα νέο είδος δελφινιού ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία, που ανήκει στην οικογένεια των μεγαλοπτεροφάλαινων
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος δελφινιού, εντοπίζοντάς τα να κολυμπούν στη θάλασσα της βόρειας Αυστραλίας.
Τα δελφίνια που εντόπισαν ανήκουν στην οικογένεια των μεγαλοπτεροφάλαινων (humpback) ή αλλιώς «καμπούρηδες», επειδή έχουν μια καμπούρα ακριβώς κάτω από το ραχιαίο πτερύγιο.

Τα «καμπούρικα» δελφίνια φτάνουν σε μήκος μέχρι και τα 2.44 μέτρα και συνήθως έχουν σκούρο γκρι προς ροζ και άσπρο χρώμα. Κολυμπούν σε παράκτια ύδατα, σε δέλτα, σε εκβολές ποταμών και εμφανίζονται σε όλο τον Ινδικό, τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι και τις ακτές της βόρειας Αυστραλίας.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Μάρτιν Μέντεζ, ανέφερε πως «η ανακάλυψη αυτή βοηθά και τις κυβερνήσεις ώστε να δραστηριοποιηθούν για τη διασφάλιση όλων των ειδών».

Να σημειωθεί πως υπάρχουν περίπου 17 γένη δελφινιών. Σε ότι αφορά το γένος των μεγαλοπτεροφαλαινών μαζί με το νέο που ανακάλυψαν οι ερευνητές, υπάρχουν τέσσερα.

πηγή: metrogreece.gr