Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Το συγκλονιστικό κόστος της σπατάλης των τροφίμων.



Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) το 30% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται – ποσότητα που αντιστοιχεί στο λιανικό ισοδύναμο του 1 τρις δολαρίων κάθε χρόνο.

Ο FAO εξηγεί στο βίντεο που θα δείτε πιο κάτω, ότι εκτός από το λιανικό κόστος των πεταμένων τροφίμων, άλλα 700 δις δολάρια σπαταλούνται σε φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων 172 δις σε σπατάλη νερού και 42 δις λόγω αποψίλωσης των δασών.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Εξίσου συγκλονιστικό είναι το κοινωνικό κόστος που συνδέεται με τη σπατάλη κατά την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη σήψη των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων και των σπιτιών. 
Σπατάλη τροφίμων σημαίνει επίσης κόστος 150 δις δολάρια σε δαπάνες για την υγεία εξαιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων. 
Άλλα 280 δις πετιούνται επίσης από το παράθυρο όταν πετάμε τρόφιμα, καθώς τόσο εκτιμώνται ότι είναι οι οικονομικές απώλειες λόγω εξάντλησης σπάνιων φυσικών πόρων.

Στο βίντεο, ο FAO εκφράζει επίσης δυσαρέσκεια για το κρυφό κόστος της σπατάλης τροφίμων, κόστος που δεν έχει ακόμη υπολογιστεί. Για παράδειγμα, το κόστος που προκύπτει από την απώλεια πολύτιμων για την άγρια ζωή υγροτόπων, οι οποίοι μπαζώνονται και τη θέση τους παίρνουν βοσκοτόπια και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Αξίζει να δείτε το εξαιρετικό βίντεο. Η σπατάλη τροφίμων κοστίζει σε όλους. Στην τσέπη μας, στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στην υγεία.


πηγή: kalyterizoi.gr

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα φροντίσει ορφανό αρκουδάκι!

Τη φροντίδα μίας ορφανής αρκούδας, μόλις 2,5 μηνών, με στόχο την περίθαλψη και την τελική επανένταξή της στη φύση ανέλαβε από την Παρασκευή ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Το μικρό αρκουδάκι βρέθηκε από τη Δασική Υπηρεσία Καστοριάς στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αυγής.

Δυστυχώς η προσπάθεια ανεύρεσης της μητέρας του δεν είχε αποτέλεσμα και, καθώς το αρκουδάκι ήταν ήδη μόνο του για δεύτερη μέρα, κρίθηκε ασφαλέστερη η μεταφορά του στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει η επιβίωση του ήδη αδυνατισμένου και στρεσαρισμένου ζώου. Άλλωστε τα αρκουδάκια δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τη μητέρα τους σε τόσο μικρή ηλικία.

Έτσι, τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών. Το ίδιο πρωτόκολλο έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν με επιτυχία στις περιπτώσεις του Μικρού Τζον και του Νικήτα, των δύο ορφανών αρκούδων που περιέθαλψε και επέστρεψε στη φύση για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ το 2012.

Η «Ζωή», όπως ονομάστηκε το αρκουδάκι από τους υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας που το εντόπισαν, μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριας Ζωής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όπου και της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Αν και ήταν ελαφρώς υποσιτισμένη, η κατάστασή της είναι σταθερή και δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Παρόλα αυτά τα πρώτα 24ωρα της περίθαλψης είναι τα πιο κρίσιμα και τα αποτελέσματα των λεπτομερών κτηνιατρικών εξετάσεων θα δώσουν μια πιο καθαρή εικόνα της κατάστασης της υγείας της.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Δρ. Αλέξανδρος Καραμανλίδης, ήρθε από την πρώτη στιγμή σε επαφή με τον Πρώην Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης για τη Μελέτη και Προστασία της Αρκούδας και ειδικό στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, Δρ. John Beecham, ο οποίος θα συμμετέχει συμβουλευτικά στην επιχείρηση περίθαλψης και επανένταξης.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχει η μικρή Ζωή μια δεύτερη ευκαιρία στη φύση! Στην προσπάθεια αυτή, που αποτελεί ένα φιλόδοξο, πρωτοποριακό και πολυέξοδο εγχείρημα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ζητάει την υποστήριξη των πολιτών και των φορέων για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις δυσκολίες του εγχειρήματος, ώστε να μην χάσουμε ούτε ένα άτομο αρκούδας από τη φύση αλλά ούτε και ένα κομμάτι της ζωής μας!

Στον αστερισμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, κάθε αρκούδα μετράει!

πηγή:  arcturos.gr

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Αρχικά νόμιζαν πως η φάλαινα ήταν νεκρή, αλλά μετά κάτι απίστευτο συνέβη!


Ο Michael Fishbach και η οικογένειά του έχουν ιδρύσει το Great Whale Conservancy, και σκοπός τους είναι να περιοδεύουν στον κόλπο του Cortez στο Μεξικό, να παρατηρούν και να καταγράφουν τις φάλαινες της περιοχής.

Κατά την διάρκεια μιας βόλτας τους το 2011, στα νερά του Κορτέζ, είδαν μια νεαρή φάλαινα ακινητοποιημένη. Την παρατηρούσαν για αρκετή ώρα και η φάλαινα ήταν εντελώς ακίνητη. Προς στιγμήν θεώρησαν πως ήταν πεθαμένη, όταν όμως πλησίασαν πιο κοντά, εκείνη πήρε μια βαθιά ανάσα και προσπάθησε να κουνηθεί με δυσκολία.

Τότε ο Michael και το υπόλοιπο πλήρωμα ανακάλυψαν πως η φάλαινα είχε μπλεχτεί πολύ άσχημα σε δίχτυα, πολλά αγκίστρια είχαν καρφωθεί πάνω της, και ήταν ανήμπορη να κάνει την παραμικρή κίνηση. Η φάλαινα ήταν καταδικασμένη να πεθάνει μέσα σε λίγη ώρα, αν ο Michael δεν έκανε κάτι άμεσα για να την βοηθήσει.

Έτσι, παρόλο που είχαν στην διάθεσή τους μόνο ένα μικρό μαχαιράκι, μετά από μιάμιση ώρα επίπονης προσπάθειας κατάφεραν να ελευθερώσουν το μεγαλύτερο τμήμα των διχτυών από το σώμα της φάλαινας και να της χαρίσουν και πάλι την ελευθερία κινήσεων που της ήταν απαραίτητη για να συνεχίσει να ζει.
Εκείνη τότε τους ανταπέδωσε την κίνηση, προσφέροντάς τους ένα καταπληκτικό σόου χαράς και ευγνωμοσύνης!


Δείτε το καταπληκτικό βίντεο της διάσωσης!


Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

24 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα εορτάζεται στις 24 Απριλίου ως μέρα μνήμης για τα εκατομμύρια πειραματόζωα, που υποφέρουν και χάνονται κάθε χρόνο στο όνομα της επιστήμης και το υποτιθέμενο καλό της ανθρωπότητας. Διοργανώνεται από την Animal Aid, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Εκατομμύρια ζώα γίνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο «μοντέλα» έρευνας και ανάλυσης ασθενειών κάθε είδους. Ποντίκια, αρουραίοι, κουνέλια, γουρούνια αλλά και γάτες, σκύλοι και πίθηκοι χρησιμοποιούνται σε επιστημονικά εργαστήρια προκειμένου να ελεγχθούν η τοξικότητα νέων φαρμάκων, η επίδραση τοξικών και χημικών ουσιών στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, η πρόκληση αλλεργιών, δερματικών προβλημάτων, καρκίνου κ.ά.

Κάθε φάρμακο, κάθε καλλυντικό, κάθε χημική ή οπλική δοκιμή, θα έχει πάντα τη "σφραγίδα" του πόνου, του αίματος των ουρλιαχτών των ζώων, αυτών των υπάρξεων που θανατώνονται και βασανίζονται στο όνομα της επιστήμης , της ιατρικής , της ομορφιάς, στο όνομα του κέρδους και του υπερκαταναλωτισμού των ανθρώπων.
Κουνέλια, ποντίκια, μπαμπουίνοι, πίθηκοι, ακόμη και οι "φίλοι του ανθρώπου", σκύλοι και γάτες, βασανίζονται, υποφέρουν και θυσιάζονται κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε ημέρα, για ... τον άνθρωπο, ενώ υπάρχουν άλλες εναλλακτικές μέθοδοι.

Εκτιμάται ότι 13 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο στα Ευρωπαϊκά εργαστήρια και πάνω από 25 εκατομμύρια σπονδυλωτά ζώα χρησιμοποιούνται σε πειράματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων, χιμπατζήδων, ενώ χρησιμοποιούνται σκύλοι, γάτες, κουνέλια, ποντίκια, πουλιά, ζώα αγροκτήματος και άλλα. Μετά την ολοκλήρωση των πειραμάτων, ουσιαστικά όλα τα ζώα, που έχουν επιζήσει της έρευνας, σκοτώνονται.


Μερικά παραδείγματα τεστ σε ζώα :
 
Τεστ ευαισθησίας των ματιών 
Αυτό το πείραμα περιλαμβάνει τον ερεθισμό των ματιών τους με τοξικές ουσίες. Συνήθως αυτά τα ζωα κρατιούνται με ανοιχτά μάτια ειδικά τα κουνέλια που δεν μπορούν να κλείσουν τα βλέφαρα τους, για να μην αποβάλλουν μέσω δακρύων τις ουσίες και φυσικά στο τέλος, τυφλώνονται. Υποφέρουν απόφρικτούς πόνους στα μάτια τους για τουλάχιστον 21 ημέρες συνεχόμενα. Όταν το πείραμα ολοκληρωθεί, τα ζώα θανατώνονται ή χρησιμοποιούνται σε άλλα τεστ.

Δερματολογικά τεστ
Τα ζώα ακινητοποιούνται, τους ξυρίζουν το τρίχωμα σε διάφορα σημεία του σώματός τους και τους ρίχνουν για περίπου εννέα μήνες, καυστικές ουσίες ώστε να διαπιστώσουν σε πόσο χρονικό διάστημα θα διαβρωθεί το δέρμα τους.

Τεστ θανατηφόρας δόσης
Το πείραμα αυτό περιλαμβάνει την μετα βίας χορήγηση από το στόμα, ή την χορήγηση με ενέσεις και εισπνοή, ουσιών που σκοτώνουν προκειμένου να διαπιστώσουν οι επιστήμονες πια είναι τα επιτρεπόμενα όρια κατανάλωσης μίας χημικής ουσίας προτού ο οργανισμός καταλήξει.

Αυτά τα πειράματα προκαλούν στα ζώα διάρροια, εμετό, παράλυση, αιμορραγία από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και το δέρμα. Η διάρκεια αυτών μπορεί να εκτίνεται από μήνες έως χρόνια. Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο αυτά τα ζώα αγωνίζονται για τις ζωές τους στο όνομα της Επιστήμης.

Όπως υποστηρίζουν οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, τα πειράματα για καλλυντικά και προϊόντα οικιακής χρήσης είναι λάθος και άσκοπα, καθώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντ 'αυτού. Αν και οι δοκιμές σε ζώα φαρμακευτικών και ορισμένων χημικών ουσιών απαιτούνται από το νόμο, οι αντιρρήσεις κατά της χρήσης ζώων σε δοκιμές καλλυντικών εξακολουθούν να ισχύουν, όταν εφαρμόζεται σε χημικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες. Αυτές οι βιομηχανίες που ελέγχονται και ρυθμίζονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, αντίστοιχα έχουν και την ευθύνη, που σκοτώνουν τα ζώα για να φέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά, να πείσουν τους ρυθμιστικούς αυτούς οργανισμούς, ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος για τον προσδιορισμό της ασφάλειας των προϊόντων τους.

Πειράματα μόνο για έρευνα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται πειραματόζωα σχεδόν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, αφού η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία καλλυντικών είναι σχεδόν αποκλειστικά μεταπρατικές. Στην Αττική βρίσκονται σήμερα περισσότερα από 10.000 πειραματόζωα, κατά κύριο λόγο ποντίκια και αρουραίοι και λιγότερο γουρούνια. Εποπτεύονται από το υπουργείο γεωργίας και τον ΕΟΦ. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί παρατυπίες, όπως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 2004, όπου χρησιμοποιήθηκαν ημίαιμοι σκύλοι για τη μελέτη ασθενειών στο πάγκρεας από την Ιατρική σχολή εκεί – παρόλο που απαγορεύεται η χρήση τους για αυτό το σκοπό. Σε γενικές γραμμές όμως το θέμα δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα σε καμιά του διάσταση.

Πρόσφατα η Κομισιόν και ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας... και Πολιτικής Καταναλωτών, John Dalli, δήλωσαν, ότι η συμφωνημένη κατάργηση της χρήσης ζώων σε πειράματα για καλλυντικά το 2013, δεν θα τηρηθεί και μάλλον θα αναβληθεί ή θα επαναδιαπραγματευθεί. Μεγάλες διεθνείς Μ.Κ.Ο. βρίσκονται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιέζουν, για να τηρηθεί τελικά η απαγόρευση.

πηγή:  sansimera.gr

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Δείτε τι κάνει αυτός ο χιμπατζής για να ευχαριστήσει τον διασώστη του: θα πάθετε πλάκα!

I was incredibly moved by this video. Wounda is a chimpanzee who came back from the dead. When she regained her health she was released back into the forest by Jane Goodall. You have to watch what happens at 3:00. It is so powerful!
Read more at http://www.trendingmonkey.com/jane-goodall-releases-chimp-into-wild/#Mdtx61iRQ1iql32d.99
I was incredibly moved by this video. Wounda is a chimpanzee who came back from the dead. When she regained her health she was released back into the forest by Jane Goodall. You have to watch what happens at 3:00. It is so powerful!
Read more at http://www.trendingmonkey.com/jane-goodall-releases-chimp-into-wild/#Mdtx61iRQ1iql32d.99
Πρόκειται για ένα άκρως συγκινητικό βίντεο.

Ο Wounda είναι ένας χιμπατζής ο οποίος σώθηκε τελευταία στιγμή από τον θάνατο. Αφού βρέθηκε στο Σωματείο της Jane Goodall, έλαβε όλη την φροντίδα που χρειαζόταν, έγινε καλά, και έφτασε η στιγμή που θα ελευθερώνονταν και πάλι μέσα στο δάσος. Η αντίδραση του στο τρίτο λεπτό του βίντεο, είναι συγκλονιστική!


Η Jane Goodall έχει αφιερώσει την ζωή της στην διάσωση και διατήρηση των χιμπατζήδων αλλά και άλλων ειδών της άγριας ζωής. 

Το 1977 δημιούργησε το   ''Jane Goodall Institute for Wildlife Research'', το οποίο πλέον έχει γραφεία σε 23 διαφορετικές χώρες και τρέχει παράλληλα προγράμματα για την διάσωση της άγριας ζωής, του οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η ίδια εύχεται πως σε λίγο καιρό θα μπορέσει να γιορτάσει τα 80α γενέθλιά της παρέα και με άλλους χιμπατζήδες σαν τον Wounda, προσφέροντάς τους ευζωία και μια ευτυχισμένη ζωή μέσα στην φύση!

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Το Νεπάλ κατάφερε μηδενική λαθροθηρία για έναν χρόνο!

Το Νεπάλ πρόσφατα γιόρτασε ένα καταπληκτικό επίτευγμα: 365 ημέρες χωρίς κανένα θύμα λαθροθηρίας! Αυτό σημαίνει πως για έναν ολόκληρο χρόνο, δεν σκοτώθηκε ούτε ένας ελέφαντας, ούτε ένας ρινόκερος, ούτε μια τίγρη σε αυτή την χώρα!

Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, και δεν επιτυγχάνεται και σε άλλες χώρες του κόσμου. Τα άγρια ζώα απειλούνται όλο και περισσότερο από την λαθροθηρία, επειδή το κέρατο τους, ο χαυλιόδοντας τους ή το δέρμα τους αποτελούν, είτε εργαλεία παραδοσιακής ασιατικής ιατρικής, είτε πολυτελή αξεσουάρ του δυτικού πολιτισμού.
Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση αυτών των αντικειμένων, έχει αδειάσει κυριολεκτικά τα τροπικά δάση από τα άγρια ζώα, τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο βιοποικιλότητας αλλά και επιβίωσης των τοπικών κοινωνιών.


Από το 1970, το Νεπάλ έχει χαρακτηριστεί ως "μοντέλο" καταφυγίου και διατήρησης της άγριας ζωής, καθώς κατάφερε να επαναφέρει τον πληθυσμό των ρινόκερων και των τίγρεων, λίγο πριν την απόλυτη εξαφάνισή τους. Εκείνη την εποχή ζούσαν λιγότερα από 100 τέτοια ζώα σε όλη τη χώρα. Και μέχρι τις αρχές του 2000,το Νεπάλ κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να αυξήσει κατά πολύ τον πληθυσμό, έτσι ώστε πάνω από 600 ρινόκεροι και 120 τίγρεις να ζουν ευτυχισμένα σε αυτή τη χώρα.

Όμως μετά το 2000, στο Νεπάλ άνθισε η λαθροθηρία, και μόνο ανάμεσα στο 2000 και το 2005, 94 ρινόκεροι σκοτώθηκαν μέσα στις εγκαταστάσεις του γνωστού Chitwan National Park, έχοντας σαν αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 31% ο πληθυσμός των ρινόκερων μέσα στο πάρκο.
Το Νεπάλ όμως και πάλι αποφάσισε να πάρει πολύ αυστηρά μέτρα κατά της λαθροθηρίας, χρησιμοποιώντας παράλληλα και τον στρατό, και τις αρχές των πάρκων, και την αστυνομία αλλά και την βοήθεια των τοπικών κοινωνιών. Αυτή η σοβαρή προσπάθεια είχε σαν θεαματικό αποτέλεσμα, για δύο ολόκληρες χρονιές, το 2011 και το 2013 να υπάρξει μηδενική λαθροθηρία στην χώρα.


Το να καταφέρουν να αλλάξουν την δυναμική της λαθροθηρίας, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η κυβέρνηση του Νεπάλ χρησιμοποίησε την βοήθεια διαφόρων οργανισμών, όπως του World Wildlife Fund (WWF), και κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των φυλάκων μέσα στα πάρκα, τους εκπαίδευσε σωστά και δημιούργησε στρατηγικά σχέδια για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας. Επίσης βελτίωσε τις δομές και τις εγκαταστάσεις των πάρκων, και έδωσε αρμοδιότητες και στην τοπική κοινωνία για την καλύτερη φύλαξη και διατήρηση των πάρκων.

Η κυβέρνηση δημιούργησε επίσης ένα γραφείο Ελέγχου του Εγκλήματος της Άγριας Ζωής, με σκοπό να καταπολεμήσει τα δίκτυα μετακίνησης των παράνομων αντικειμένων, τα οποία τις περισσότερες φορές ελέγχονται από διεθνή εγκληματικά συνδικάτα.
Στις τοπικές κοινωνίες μάλιστα, οι νέοι δημιούργησαν ομάδες επιτήρησης και δράσης για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας και έκαναν συνεχείς περιπολίες στα δάση και στις προστατευμένες περιοχές. Βοηθούσαν παράλληλα και τις αρχές με το να δίνουν πληροφορίες για οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση στις γύρω περιοχές.


Τέλος, η κυβέρνηση του Νεπάλ αναδεικνύει την αξία της άγριας ζωής, προσφέροντας 50 λεπτά από κάθε "τουριστικό δολάριο", στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας έτσι μια υπεραξία των ρινόκερων και των τίγρεων όταν αυτά είναι ζωντανά παρά πεθαμένα.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών ήταν η δημιουργία "παραδειγματικών καταφύγιων" για το Νεπάλ. Παραδείγματα που όλοι ελπίζουμε πως θα αντιγραφούν και θα χρησιμοποιηθούν και από άλλες χώρες του κόσμου που πλήττονται και αυτές από την λαθροθηρία.

πηγή: blogs.discovery.com

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ο απίθανος Kevin Richardson και τα λιοντάρια!

Ο Kevin Richardson είναι ένας διάσημος πλέον ΝοτιοΑφρικανός, ο οποίος εργάζεται ως φύλακας-επιτηρητής σε ένα μεγάλο καταφύγιο ζώων στην Νότιο Αφρική.
Αυτό που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, είναι η σχέση του με τα λιοντάρια. Ο Kevin έχει καταφέρει εδώ και πολλά χρόνια, να κατανοήσει τα λιοντάρια, τα ένστικτά τους, την συμπεριφορά τους και τα αισθήματά τους.


Εδώ και πολλά χρόνια, ο Kevin έχει αναθρέψει πολλά λιοντάρια από την στιγμή που ήταν νεογέννητα, και έχει περάσει αμέτρητες ώρες μαζί τους, έχει κοιμηθεί, έχει φάει, έχει εργαστεί και έχει ζήσει δίπλα τους, αποκτώντας απίστευτες εμπειρίες.


Ο Κevin αξιοποιεί αυτή του την ικανότητα ώστε να προστατεύει τα λιοντάρια από τους λαθροθήρες. Όπως είναι γνωστό, ο αριθμός των λιονταριών που ζουν ελεύθερα στην φύση έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια εξ' αιτίας της λαθροθηρίας, και ο Kevin, εκτός από άμεση και πρακτική προστασία που προσφέρει στα λιοντάρια, χρησιμοποιεί το χάρισμα του να συναναστρέφεται μαζί τους, για να κάνει γνωστό σε όλον τον κόσμο, το μεγαλείο αυτών των ζώων, και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη ενάντια στην λαθροθηρία.


Ο Kevin έχει φτάσει να αντιμετωπίζει τα λιοντάρια ισότιμα, τα αντιμετωπίζει σαν ξεχωριστές προσωπικότητες, αναγνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός, και έχει εισχωρήσει στον κόσμο τους, αποκτώντας μια υψηλή θέση στην ιεραρχία της κοινωνίας τους.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί, με τον Kevin, τα λιοντάρια του και τις ύαινές του, και μείνετε με το στόμα ανοιχτό!


Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Φάλαινες-ζιφιοί εκβράστηκαν στη Κρήτη. Πιθανώς είναι θύματα στρατιωτικής άσκησης.

Αιμόφυρτα κητώδη, σύμφωνα με πληροφορίες ζιφιοί, εγκλωβίστηκαν σε βραχώδεις ακτές της νότιας Κρήτης. Συγκεκριμένα, τρεις ζιφιοί εκβράστηκαν στην παραλία στα Τέρτσα ανάμεσα στο χωριό Μύρτος και στην Ψαρή Φοράδα, δυτικά της Ιεράπετρας.
 
Πιο συγκεκριμένα, τα κητώδη εγκλωβίστηκαν στα βράχια του ποταμού Καλικοβρέχτη. Δύο από τα κητώδη απελευθερώθηκαν από κατοίκους της περιοχής μαζί με τη βοήθεια του Λιμενικού Σώματος. Δυστυχώς, το τρίτο, το οποίο ήταν και το πιο βαριά χτυπημένο, δεν κατάφερε να επιβιώσει.

Σύμφωνα με το Prismanews, ανάλογο περιστατικό με έναν ακόμα ζιφιό είχε συμβεί λίγο νωρίτερα στην κοντινή παραλία του Κερατόκαμπου, όπου η απουσία βράχων στην ακτή απέτρεψε τον σοβαρό τραυματισμό και το θάνατο του ζώου.
Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι που οι ζιφιοί βρέθηκαν τόσο κοντά στην ακτή. 
Σύμφωνα με το prismanews οι πιθανές αιτίες είναι δύο: 
- οι ζιφιοί επηρεάστηκαν από τα σόναρ υποβρυχίων που συμμετέχουν σε αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή, αποπροσανατολίστηκαν και παγιδεύτηκαν στα βράχια όπου τραυματίστηκαν. 
- Η δεύτερη πιθανή εκδοχή έχει να κάνει με τα ίδια τα ζώα αφού η περίοδος αυτή είναι περίοδος ζευγαρώματος κι έτσι τα αρσενικά δελφίνια ανταγωνίστηκαν μεταξύ τους. Οι πληροφορίες, πάντως, αποκλείουν την περίπτωση τα δελφίνια να τραυματίστηκαν από ψαράδες.

Όπως τα δελφίνια, οι ζιφιοί (Ziphius cavirostris) χρησιμοποιούν σύστημα ηχοεντοπισμού για να προσανατολίζονται, και επομένως μπορεί θεωρητικά να επηρεάζονται από τους ήχους υψηλής ισχύος που χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά σόναρ.
Σημειώνεται επίσης ότι ο ζιφιός ή ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris)  είναι το θηλαστικό που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ άπνοιας κάτω από το νερό με δύο ώρες και 17 λεπτά και μάλιστα σε βάθος τριών χιλιομέτρων.

Ο Καλούστ Παραγκαμιάν του Πανεπιστημίου Κρήτης φέρεται να δήλωσε ότι τα κήτη είναι πιθανό να αποπροσανατολίστηκαν από τα σόναρ της αεροναυτικής άσκησης Noble Dina 2014.
Ανάλογες εκτιμήσεις για τον πιθανό ρόλο των σόναρ φέρεται να έκανε και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
Πιο σαφή στοιχεία θα μπορούσαν να προκύψουν μόνο έπειτα από νεκροτομή και εργαστηριακές εξετάσεις στο νεκρό ζώο.
Η Noble Dina 2014, η οποία περιλαμβάνει και ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου, πραγματοποιείται στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου από τις 26 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου.

Δείτε το βίντεο της διάσωσης ενός από τους ζιφιούς: 
https://www.youtube.com/watch?v=4evnGwbHJAk

πηγή: econews.gr

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Η Ιαπωνία ακυρώνει για φέτος την φαλαινοθηρία στον Νότιο Ωκεανό.

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) πριν 2 μέρες αποφάσισε ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να σταματήσει αμέσως το "επιστημονικό" πρόγραμμα φαλαινοθηρίας, που στην πραγματικότητα γίνεται απλά και μόνο για εμπορικούς λόγους. 
Αυτό αποτελεί μεγάλο βήμα προόδου στις προσπάθειές όλων για να μπει ένα τέλος στις αχρείαστες και καταστροφικές πρακτικές φαλαινοθηρίας.

Μετά από αυτή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, η Ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ακυρώνει τα φετινά της πλάνα για φαλαινοθηρία στον Νότιο Ωκεανό!

Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη στον αγώνα για την προστασία των φαλαινών! 

πηγή: Greenpeace Greece