Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Το πρώτο χελωνάκι για φέτος, στον Κυπαρισσιακό κόλπο!

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 25 Ιουλίου εντοπίστηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ το πρώτο χελωνάκι Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και συγκεκριμένα κοντά στον οικισμό του Αγιαννάκη. Το χελωνάκι έφτασε με ασφάλεια στη θάλασσα!!

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί, φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο. 

Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του Κόλπου και δη στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης. 
Στο τμήμα αυτό έχουν καταγραφεί και προστατευτεί, έως την 25η Ιουλίου, 892 φωλιές.

Επιπλέον, η περιοχή χαρακτηρίζεται από την πλουσιότερη και πιο εκτεταμένη στην Ελλάδα ζώνη αμμολόφων. Λόγω της φωλεοποίησης του απειλούμενου είδους αλλά και της ύπαρξης του εκτεταμένου οικοσυστήματος θινών η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 με την ονομασία «Θίνες Κυπαρισσίας» (κωδικός: GR 2550005) και από την 1/9/2006 έχει αναγνωριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας. 


Δυστυχώς η έλλειψη νομικού πλαισίου προστασίας και σχεδίου διαχείρισης στο Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο εκτρέφει έντονα τα γνωστά συμπτώματα της απρογραμμάτιστης και ανεξέλεγκτης «ανάπτυξης-αξιοποίησης» που υποβαθμίζουν τη μοναδική αυτή περιοχή. 

Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται οικόπεδα, χτίζονται βίλες πάνω στους αμμόλοφους, καταστρέφοντας την παράκτια βλάστηση και διανοίγονται παράνομα δρόμοι πρόσβασης στη θάλασσα. Είναι το γνωστό «σενάριο καταστροφής» μιας οικολογικά ευαίσθητης περιοχής όπου η πολιτεία δεν κατάφερε να θέσει έγκαιρα περιβαλλοντικούς όρους, ώστε η όποια ανάπτυξη να γίνει σωστά και να ωφελήσει την περιοχή ουσιαστικά και όχι ευκαιριακά. 
Ακριβώς λόγω της έλλειψης θεσμικού πλαισίου προστασίας του Νοτίου Κυπαρισσιακού Κόλπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τον Μάρτιο του 2014 την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πληροφορίες: Παναγιώτα Θεοδώρου, Υπεύθυνη Προγράμματος Πελοποννήσου – τηλ.: 6951009785


πηγή: Αρχέλων

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Νεογέννητο φωκάκι βρέθηκε σε σπηλιά του Αιγαίου.


Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους βιολόγους της MOm σε μια θαλασσινή σπηλιά του Αιγαίου!

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων, παρατήρησαν ένα υγιέστατο νεογέννητο φωκάκι. 

Από το στάδιο της ανάπτυξής του οι βιολόγοι υπολόγισαν ότι πρέπει να γεννήθηκε στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. 

Μια ευχάριστη εξαίρεση του κανόνα που λέει ότι οι μεσογειακές φώκιες στην Ελλάδα, γεννούν τα μικρά τους από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τον Δεκέμβριο, με τα περισσότερα μικρά να γεννιούνται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. 

Καλώς ήλθε λοιπόν, το πρώτο φωκάκι του 2014 και καλά του ταξίδια στο Αιγαίο!

πηγή: ΜΟΜ

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Προοριζόταν για σφαγή, και όμως το μικρό παράλυτο γουρουνάκι ζει τώρα μια υπέροχη ζωή!


Κάθε ζώο που προορίζεται για τροφή, συνήθως αντιμετωπίζεται ως «εμπόρευμα», και δεν του δίνεται ποτέ η απαραίτητη φροντίδα για τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ανέσεις του.

Οι «εργοστασιακές φάρμες εκτροφής» εκμεταλλεύονται τα ζώα στο έπακρο. Χρησιμοποιούν μαζικές μεθόδους για την εκμετάλλευση και τον βασανισμό των ζώων κάτω από το πρόσχημα της «εργοστασιακής πρακτικής». Και επιπλέον προσπαθούν να σταματήσουν κάθε προσπάθεια που γίνεται από τον νόμο για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής αυτών των ζώων.


Φυσικά υπάρχουν και άλλες, πιο μικρές και «ελεύθερες» φάρμες εκτροφής, όπου εκεί τα ζώα απολαμβάνουν περισσότερο ελεύθερο χώρο για να κινηθούν και να βοσκήσουν, και μεγαλύτερη προσωπική και ιατρική φροντίδα από το προσωπικό.

Παρόλα αυτά, δεν παύουν να θεωρούνται και εκεί ως «εμπόρευμα» και η ζωή τους να αξίζει λιγότερο από το κέρδος του εκάστοτε ιδιοκτήτη.


Γι’ αυτό και το μικρό γουρουνάκι, o Leon Trotsky, θα είχε μια τελείως διαφορετική τύχη, αν δεν διασώζονταν από μια ευγενική ψυχή, τον Απρίλιο του 2014.

Ο Leon γεννήθηκε σε μια μικρή φάρμα εκτροφής στην Αυστραλία, και αρχικά προοριζόταν για σφαγή, όπως και όλα τα υπόλοιπα γουρούνια της φάρμας. Όμως λίγο μετά την γέννησή του, η τραυματισμένη μητέρα του έπεσε πάνω του, με αποτέλεσμα να τον αφήσει μερικώς παράλυτο, με σπασμένο και βγαλμένο τον μηρό.


Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του καταφύγιου “Edgars Mission Farm”, γουρουνάκια σαν τον Leon που υποφέρουν από τέτοια σοβαρά τραύματα, έχουν μια πολύ σκοτεινή μοίρα. Συνήθως θανατώνονται με ένα χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αυτή η λύση είναι η λιγότερο δαπανηρή για την φάρμα.

Ευτυχώς, ένας ευαίσθητος άνθρωπος έμαθε για την ιστορία του Leon και έσπευσε να το σώσει από την φάρμα, λίγο πριν συμβεί το μοιραίο. Παρόλα αυτά, αφού στην πορεία κατάλαβε πως ο Leon θα χρειαζόταν ειδική φροντίδα λόγω της κατάστασής του, αποφάσισε να τον παραδώσει στο καταφύγιο “Edgars Mission Farm”, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την διάσωση και την ευζωία ζώων της φάρμας.


Εκεί στο καταφύγιο, ο Leon έχει πλέον 24ωρη φροντίδα, αγάπη και κτηνιατρική κάλυψη, πράγματα που δεν είχε ζήσει ποτέ πριν. Του χάρισαν επίσης ένα υπέροχο αμαξάκι με ρόδες για να μπορεί να περπατάει και να κάνει βόλτες στην μεγάλη έκταση του καταφύγιου.

Από την πρώτη στιγμή που έφτασε ο Leon στο καταφύγιο, το προσωπικό έχει ξετρελλαθεί μαζί του, με την σπιρτάδα  και την εξυπνάδα του, παρ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από τόσο νωρίς στην ζωή του. «Είναι μόλις ενός μηνός και ο μικρός Leon Trotsky έχει περισσότερο θάρρος από τα περισσότερα ζώα που είναι 10 φορές μεγαλύτερα από αυτόν!» λέει χαρακτηριστικά το προσωπικό του καταφύγιου.



πηγή:  onegreenplanet.org

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Δεύτερο ατύχημα μέσα στο 2014 με θύμα μια αρκούδα.




Το δεύτερο τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα για το 2014 σημειώθηκε την Τρίτη 15 Ιουλίου στον κάθετο άξονα της Εγνατίας (τμήμα «Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή»). Λίγο μετά τις 22.30 ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ειδοποιήθηκε για το ατύχημα από την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έσπευσε άμεσα στο σημείο, όμως δυστυχώς η νεαρή αρκούδα ήταν ήδη νεκρή. Από τη σχετική εξέταση που έγινε στο ζώο πιθανολογείται ότι συγκρούστηκε με όχημα βαρέως τύπου με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του.

Το ατύχημα έγινε 2 χλμ. από τον κόμβο Νεάπολης. Στο σημείο του ατυχήματος υπάρχει και στα δυο ρεύματα του άξονα υπερ-υψηλή ενισχυμένη περίφραξη νέου τύπου, η οποία και δεν έδειχνε σε κανένα σημείο παραβιασμένη. Το πιθανότερο είναι η άτυχη αρκούδα να εισήλθε από τον κοντινό κόμβο.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εφιστά την προσοχή στους οδηγούς που κινούνται σε περιοχές που αποτελούν βιότοπο αρκούδας, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες νέων τροχαίων. 

Το ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων με αρκούδες στην Ελλάδα θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής συνεδρίας στο επερχόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Διαχείριση και Προστασία της Αρκούδας, που θα διοργανώσει για πρώτη φορά ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, δρ. Αλέξανδρος Καραμανλίδης «τα προβλήματα της συνύπαρξης αρκούδας – ανθρώπου στην Ελλάδα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις προσπάθειες διατήρησης του είδους και η ειδική συνεδρία στο Παγκόσμιο Συνέδριο θα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και την ελληνική πολιτεία να αποκομίσουν γνώσεις και εμπειρίες που θα προωθήσουν την αποτελεσματική διαχείριση και προστασία της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα».

Πηγή: arcturos.gr

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Εκεί ζουν τα μπριζολάκια γάλακτος....

Η εικόνα αυτή δεν είναι φτιαγμένη σε έναν υπολογιστή ούτε πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για μια πραγματικότητα "αιματοβαμμένη" παρόλο που η πρώτη εντύπωση καταφέρνει να κρύψει την φρικαλεότητα που αντιπροσωπεύει.

Αυτό που βλέπετε βρίσκεται στο Oregon της Αμερικής, σε μια εργοστασιακή μονάδα παραγωγής κρέατος.

Μέσα σε κάθε κουτί βρίσκεται και ένα νεογέννητο μοσχαράκι, το οποίο απομακρύνθηκε βίαια από την μητέρα του μια ώρα μετά την γέννησή του.
Η μητέρα είχε αρκετό χρόνο για να μυρίσει, να γλύψει, να καθαρίσει το μωρό της και να δεθεί συναισθηματικά μαζί του, πριν της το πάρουν και το τοποθετήσουν σε αυτό το κουτί για να ζήσει.

Ο θάνατος γι' αυτά τα μωρά θα έρθει σε περίπου 6 εβδομάδες. Μέχρι τότε, παραμένουν μέσα σε αυτά τα κουτιά, χωρίς να μπορούν να κουνηθούν, έτσι ώστε να παραμείνει το κρέας τους "μαλακό".
Μετά, πολύ απλά, θα γίνουν μπριζολίτσες γάλακτος....

πηγή: earthlings


Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συμμετέχει στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών.

32ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών: Τρέχουμε για την άγρια Ζωή!

O ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον Athens Classic Marathon ως επίσημη συνεργαζόμενη ΜΚΟ. 

Κάθε δρομέας που θα δηλώσει συμμετοχή μέσω του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, ενισχύει το δύσκολο εγχείρημα της ανατροφής και επιστροφής στη φύση για τη μικρή αρκουδίτσα.
 

Οι δηλώσεις συμμετοχής ξεκίνησαν. 
Περισσότερες πληροφορίες στο www.arcturos.gr/marathon 
& στο 2386041500