Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Φοίβος: Πέρα από κάθε προσδοκία!

Δεν μπορείς εύκολα να καταδικάσεις ένα ζώο σε θάνατο, μπορείς όμως με ομαδικότητα και θέληση να καταφέρεις πράγματα που δεν είχες φανταστεί ποτέ. Να φέρεις την καινοτομία και να παρατείνεις τη ζωή του, ειδικά όταν η ζωή του είναι ακόμα στην αρχή.


Ο Φοίβος έγινε το πρώτο άλογο στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα σε όλο τον κόσμο που μετά από μια επιτυχημένη καινοτόμα εγχείρηση ακρωτηριασμού φοράει πρόσθετο μέλος ποδιού. Μόλις δυο χρονών μας γέμισε με δύναμη και κουράγιο να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα. Να σώσουμε περισσότερα άλογα.


Ο Φοίβος είναι ένα ελληνικό αλογάκι το οποίο βρέθηκε στην Κόρινθο. Περιπλανιόταν για μήνες όταν τον βρήκαν εθελοντές μας και τον μετέφεραν στις εγκαταστάσεις μας. Οι γιατροί μετά την πρώτη εξέταση διαπίστωσαν σπάσιμο στο πίσω του πόδι και τοποθετήθηκε νάρθηκας. Δυστυχώς όμως το κόκκαλο δεν μπορούσε να κολλήσει γιατί ήταν πολύ καιρό σπασμένο, έτσι είχαμε δύο επιλογές. Ευθανασία ή ακρωτηριασμό.



Επιλέξαμε τον ακρωτηριασμό αφού μας επιβεβαίωσαν οι κτηνίατροι της κλινικής του ιπποδρόμου πως αυτό ήταν εφικτό να γίνει. Το γεγονός πως ο Φοίβος ήταν μόλις ενός χρόνου πουλάρι μας ενθάρρυνε αν και δεν ξέραμε αν η αποθεραπεία του θα είχε επιτυχία. Οι εθελοντές του συλλόγου παρέμειναν στην κλινική του ιπποδρόμου καθ' όλη τη διάρκεια της αποθεραπείας και της επούλωσης της πληγής του για περισσότερο από ένα μήνα σε 24άωρες βάρδιες. Ήταν ένα δύσκολο έργο με άριστη συνεργασία των κτηνιάτρων της κλινικής του ιπποδρόμου αλλά όλο αυτό δεν θα είχε επιτύχει αν δεν είχαμε σύμμαχο τον ίδιο το Φοίβο. 



Αν σήμερα είναι καλά το οφείλει στην αγάπη μας για τα άλογα αλλά πάνω από όλα στον εξαίρετο του χαρακτήρα. Είναι ένα υπερβολικά συνεργάσιμο ζώο.
Αν και ακρωτηριασμένος η ζωή του με το τεχνητό μέλος είναι φυσιολογική όπως και των υπόλοιπων αλόγων στον στάβλο μας.
Η αποθεραπεία του είναι σε εξέλιξη γιατί το τεχνητό μέλος κατά καιρούς θα αλλάζει και θα βελτιώνεται όσο ο Φοίβος μεγαλώνει ακόμα.
Σας περιμένουμε να γνωρίσετε το Φοίβο από κοντά στις εγκαταστάσεις μας κάθε Κυριακή 11.00-14.00.



Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα κτηνιάτρων της κλινικής του ιπποδρόμου, τους κυρίους Φωτιάδη Μάκη, Ζαφείρη Πέτρο και Αντωνίου Παύλο, τα "Ορθοπεδικά Θεσσαλονίκης" και ιδιαιτέρως τον κύριο Νικόπουλο Περικλή για την κατασκευή του τεχνητού μέλους , τον κύριο Ιωάννη Ζώη πεταλωτή για την τεχνική του υποστήριξη , την κλινική του ΟΔΔΙΕ και τους εθελοντές του ΕΣΠΙ που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

πηγή: Ελληνικος Συλλογος Προστασιας Ιπποειδων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου