Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Η φρικτή διαδικασία παραγωγής του φουά-γκρά.

Το φουά-γκρά (στα γαλλικά σημαίνει παχύ συκώτι), είναι στην πραγματικότητα το αρρωστημένο και υπερτροφικό συκώτι της πάπιας ή της χήνας, το οποίο δημιουργείται από την υπερβολική δόση τροφής σε αυτά τα πουλερικά.

Δύο με τρεις φορές τη μέρα, ένας εργάτης αρπάζει κάθε πουλί και του χώνει στον λαιμό έναν μακρύ μεταλλικό σωλήνα, και με μια αντλία εκτινάσσει σχεδόν ένα κιλό λιωμένου καλαμποκιού μέσα στον εισοφάγο του ζώου. Οι βιομηχανίες παραγωγής φουά-γκρά φροντίζουν πάντα να αναφέρουν το βάρος της "στεγνής" τροφής που ταίζουν τα πουλιά, στην πραγματικότητα όμως, όταν σε αυτή την τροφή προσθέσουν νερό ή λάδι την διογκώνουν, και φτάνει μέχρι και το 20 με 30% του κανονικού βάρους όλου του πουλιού.

Το συκώτι μιας πάπιας κανονικά ζυγίζει περίπου 50 γραμμάρια. Για να μπορέσει όμως να χαρακτηριστεί ως φουά-γκρά, πρέπει να φτάσει να ζυγίζει τουλάχιστον 300 γραμμάρια!

Αυτές οι τεράστιες ποσότητες τροφής που εισέρχονται μέσα στα πουλιά, τους προκαλούν εσωτερική πίεση, και πολλές φορές αυτή η πίεση είναι τόσο μεγάλη που προκαλεί έκρηξη του εισοφάγου και τα πουλιά πεθαίνουν από εσωτερική αιμοραγία. Αλλα πουλιά πνίγονται στην προσπάθειά τους να κάνουν εμμετό αυτή την υπερβολική τροφή, και άλλα γίνονται τόσο αδύναμα που δεν έχουν καν την δύναμη να σηκωθούν και να αντιμετωπίσουν τους αρουραίους που μπαίνουν στις εγκαταστάσεις και τρώνε τα πουλιά ζωντανά!

Το ASPCA αναφέρει πως "το συκώτι των πουλιών γίνεται τόσο μεγάλο, που σύμφωνα με τους κτηνίατρους, θα πρέπει να υποφέρουν και να νιώθουν τρομερούς πόνους. Πολλά πουλιά στην κυριολεξία "σκάνε", και τα αποτελέσματα της νεκροψίας δείχνουν πως έχουν πάθει ρήξη ήπατος, έχουν πληγές στον εισοφάγο, και η τροφή πολλές φορές έχει ξεχυθεί μέσα σε όλα τα εσωτερικά όργανα του πουλιού".

Εκτός από την υπερβολική χορήγηση τροφής, τα πουλιά υποφέρουν και από όλα όσα συμβαίνουν σε αυτές τις μεγάλες φάρμες εκτροφής, είναι δηλαδή παραμελημένα, κακομεταχειρισμένα, ακρωτηριασμένα και στοιβαγμένα σε μικροσκοπικά κλουβιά όπου δεν μπορούν να κουνηθούν. Ολα τα φυσικά τους ένστικτα (το να συνεβρίσκονται σε κοινότητες, να καθαρίζονται, να φροντίζουν τα μωρά τους, να εξερευνούν το περιβάλλον κλπ) εκμηδενίζονται, και τελικά οδηγούνται σε έναν βίαιο και βασανιστικό θάνατο μέσα στα σφαγεία.

Τέλος, κάτι που κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, είναι πως οι πάπιες και οι χήνες σε αυτές τις εγκαταστάσεις, δεν έχουν καμμία πρόσβαση σε νερό όπου μπορούν να βουτήξουν, και είναι γνωστό πως αυτά τα πουλιά χρειάζονται απαραίτητα αυτό το νερό για να παραμένουν υγιή. Για την ακρίβεια, η πρόσβαση σε νερό σε αυτές τις φάρμες εκτροφής, είναι τόσο μικρή, που τα πουλιά δεν μπορούν καν να καθαρίσουν σωστά τα μάτια τους και τα βλέφαρά τους, με αποτέλεσμα να τυφλώνονται πολύ σύντομα.







πηγή: StopForceFeeding.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου