Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Το Μπουτάν επιβάλλει την 100% βιολογική καλλιέργεια.

Με την απαγόρευση των πωλήσεων των φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, το Μπουτάν διαγράφει πλέον μια σαφή πορεία για το μέλλον της γεωργίας του: θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο με εξ' ολοκλήρου βιολογική καλλιέργεια .

Το Μπουτάν εδώ και καιρό είχε μεγάλα ποσοστά βιολογικών καλλιεργειών, αλλά η πρόσφατη απόφαση που ανακοινώθηκε στο Δελχί, έχει ως στόχο αυτή η μικρή χώρα των Ιμαλαΐων να κόψει και το τελευταίο δεσμό με τα επικίνδυνα γεωργικά χημικά.

Ο στόχος δεν είναι μόνο η εξ' ολοκλήρου βιολογική καλλιέργεια, αλλά και η ταυτόχρονη αύξηση παραγωγής τροφής. Το Μπουτάν μελετά και θα εισαγάγει νέες μεθόδους καλλιέργειας, πιο παραδοσιακές, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή.


Αυτό θα θέσει ένα παράδειγμα για να δείξει πώς η βιολογική γεωργία είναι μια έγκυρη εναλλακτική λύση για τη βιομηχανική γεωργία, όταν πρόκειται για την αύξηση της παραγωγής τροφίμων.

Εκτός όμως από υψηλότερη παραγωγή, το Μπουτάν θα έχει ένα πρόσθετο όφελος, την ώθηση στη δυναμική των εξαγωγών του, καθώς η χώρα προσπαθεί να αυξήσει τις εξαγωγές της στη γειτονική Κίνα και η Ινδία, όπου η ζήτηση για βιολογικά προϊόντα είναι σε άνοδο.

Το Μπουτάν έχει ήδη και άλλους σημαντικούς λόγους για να είναι περήφανο: πρόκειται για μια χώρα με ουδέτερο ισοζύγιο σε άνθρακα και ασφαλή τρόφιμα, και επιπλέον είναι σε θέση να παρέχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα σε περισσότερο από το 95% του πληθυσμού της.

Το επόμενο βήμα που κάνει προς την 100% βιολογική καλλιέργεια, το κάνει όχι μόνο για πρακτικούς λόγους, αλλά και από φιλοσοφική άποψη για την προστασία του περιβάλλοντος. 

"Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να παρέχουμε λύσεις. Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον. Χρειαζόμαστε κυβερνήσεις που μπορούν να πάρουν τολμηρές αποφάσεις τώρα παρά αργότερα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Γεωργίας Pema Gyamtsho.
 
Και δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η μικρή χώρα στο ανατολικό άκρο των Ιμαλαΐων, αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο σε θέματα γύρω από το περιβάλλον.


Το 1971 το Μπουτάν δημιούργησε μια καινούργια μέτρηση της προόδου της χώρας. Αντί να χρησιμοποιούν την ποσότητα των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται από τη χώρα (γνωστή ως Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ή ΑΕΠ), έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο μέτρο και κριτήρια που είναι γνωστά ως Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία (Gross National Happiness or GNH). 
Αυτό μετρά την πνευματική, σωματική, κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία των κατοίκων και του εδάφους της. Αυτός ο τύπος του μοντέλου ανάπτυξης έχει συζητηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ και έχει δημοσίως υποστηριχτεί από τους ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Λοιπόν, τι περιμένουμε; Παρόλο που το Μπουτάν είναι μικρή χώρα με περιορισμένη σχετικά γεωργία, από μια παγκόσμια προοπτική μπορούμε ακόμα να μάθουμε πολλά από αυτή την προσέγγισή.

Η πρωτοβουλία να μετατραπούν όλες οι καλλιέργειες σε βιολογικές, ζητήθηκκε πρώτα από τους ίδιους τους αγρότες, ώστε να είναι σίγουροι πως λειτουργούν σε αρμονία με την φύση.

Ας διδαχτούμε λοιπόν όλοι από το Μπουτάν ... για ακόμα μια φορά!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου