Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ποιές προστατευόμενες περιοχές?

Το 2013 δείχνει να ξεκινάει με τους χειρότερους οιωνούς για το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας.
Με τον νόμο 4109/2013 εφαρμόζεται πλέον και επίσημα η κατάργηση/συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας. Η ανούσια αυτή διαδικασία θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του “απροστάτευτου” φυσικού περιβάλλοντος και θα εξοικονομήσει ελάχιστους, αν όχι μηδαμινούς, πόρους καθώς οι καταργούμενοι/συγχωνευόμενοι Φορείς δεν υποστηρίζονται οικονομικά από το δημόσιο προϋπολογισμό, αλλά από ευρωπαϊκά κυρίως κονδύλια.


Δυστυχώς η κατάσταση στις ίδιες τις Προστατευόμενες Περιοχές δεν είναι καλύτερη. Στο Εθνικό Πάρκο του Αμβρακικού το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα αποφάσισε ατεκμηρίωτα, “με το έτσι θέλω” την άσκηση του κυνηγιού ακόμα και μέσα σε ζώνες Προστασίας της Φύσης του Πάρκου, όπου προφανώς τέτοιου τύπου δραστηριότητες είναι πλήρως ασύμβατες με τον χαρακτήρα της περιοχής. Αντίστοιχα δείγματα έχουμε και από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, όπου η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ του Φορέα, στα πλαίσια της συζήτησης για το νέο Προεδρικό Διάταγμα του ΕΘΠΑΒΣ, εισηγείται τον σημαντικό περιορισμό των μέτρων προστασίας, ακόμα και στον πυρήνα του Πάρκου, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε επιστημονική τεκμηρίωση για την αλλαγή των υπαρχουσών ρυθμίσεων!

Στο παρελθόν έχουμε επανειλημμένα τονίσει πως η φυσική κληρονομιά της Ελλάδας αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο που διαθέτουμε ως χώρα. Οι πλέον “Απροστάτευτες” Προστατευόμενες Περιοχές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους πυρήνες στους οποίους η βιώσιμη/εναλλακτική ανάπτυξη, με γνώμονα τον ίδιο τον άνθρωπο και το φυσικό του περιβάλλον είναι μία πραγματικότητα, αλλά και ένα υπαρκτό παράδειγμα για την έξοδο από την κρίση. Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων και οι τοπικοί άρχοντες αλληθωρίζουν μπροστά στο βραχυπρόθεσμο -και δυστυχώς τις περισσότερες φορές ανύπαρκτο- οικονομικό κέρδος, το οποίο θα έχει τεράστιες μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις , όχι μόνο για την ίδια τη φύση, αλλά και για τους κατοίκους των περιοχών αυτών και για το γενικότερο δημόσιο συμφέρον.

MΟm, ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ
Σολωμού 18, 10682 Αθήνα
Τηλ.: 210-5222888, Fax: 210-5222450
e-mail: support@mom.gr
www.mom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου