Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Δεν υπάρχουν πια "αρκούδες - χορεύτριες" στην Ινδία!

Ανατρέχοντας πίσω στον χρόνο, μπορούμε να διαπιστώσουμε πόσο μεγάλο έργο έκανε το WSPA (World Society for the Protection of Animals), στην προσπάθειά του να σταματήσει την ύπαρξη "χορεύτριων - αρκούδων" στην Ινδία!

1992: Η οργή του κοινού σχετικά με την άθλια μεταχείριση των αρκούδων σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ενέπνευσε την εκστρατεία του WSPA με το όνομα "Libearty"! Eνα από τα πρώτα επιτεύγματα της εκστρατείας ήταν η απαγόρευση των αρκούδων που χορεύουν στην Ελλάδα και την Τουρκία, και την επανατοποθέτητη αυτών των αρκούδων σε καταφύγια χρηματοδοτούμενα από το WSPA. 

1995: Μετά από αμέτρητες διαμαρτηρίες τουριστών ενάντια στα μαρτύρια που υποφέρουν οι αρκούδες που χορεύουν στην Ινδία, το WSPA χρηματοδότησε μια έρευνα ώστε να διερευνήσει ποιός είναι ο ακριβής αριθμός των αρκούδων που αναγκάζονται να χορεύουν σε αυτή τη χώρα.

1997: Η έρευνα που διενεργήθηκε από μια Ινδική κρατική Οργάνωση, την Wildlife SOS, έδειξε πως πάνω από 1.200 αρκούδες χόρευαν στους δρόμους της Ινδίας, και οι περισσότερες βρίσκονταν σε τουριστικές περιοχές. Οι περισσότερες ήταν τυφλές και με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η έρευνα έδειξε επίσης, πως περίπου 100 μωρά αρκουδάκια, αιχμαλωτίζονταν κάθε χρόνο από τα δάση της Ινδίας, ώστε να τροφοδοτείται συνεχώς η βιομηχανία των "χορευτριών-αρκούδων"! Η παραμέληση και η αφυδάτωση των μωρών, ήταν υπεύθυνη για πολλούς θανάτους μωρών αρκούδων, πριν αυτά προλάβουν καν να φτάσουν στον προορισμό τους. Αυτή η "ψυχαγωγία" ήταν υπεύθυνη για μια μεγάλη ταλαιπωρία των ζώων, και έθετε και τον πληθυσμό των άγριων αρκούδων της Ινδίας σε κίνδυνο.

2000: Το WSPA σε συνεργασία με το Wildlife SOS,κατάφεραν να πιέσουν την Ινδική Κυβέρνηση και να καταφέρουν να τους παραχωρηθεί μια έκταση κοντά στην περιοχή Agra ώστε να φτιαχτεί ένα καταφύγιο και να διασωθούν εκεί οι αρκούδες. Χάρη στις δωρεές των μελών του WSPA και την συνεισφορά άλλων οργανισμών που ενδιαφέρθηκαν για το ζήτημα, το καταφύγιο σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε πλήρως.

2002: Το καταφύγιο ήταν πλέον έτοιμο να δεχτεί τις πρώτες αρκούδες, και παραχωρήθηκε στην Wlidlife SOS να το διαχειριστεί. Από τότε μέχρι σήμερα, η Wlidlife SOS διατήρησε και ανέπτυξε πολύ το καταφύγιο, έτσι ώστε σήμερα πια να είναι το μεγαλύτερο καταφύγιο αρκούδων στον κόσμο.

2004 - 2007: Με την βοήθεια του κοινού και των εθελοντών, το WSPA προώθησε μια μεγάλη καμπάνια με αφίσες και μεγάλες πινακίδες σε όλα τα τουριστικά σημεία, έτσι ώστε να τραβήξει την προσοχή των τουριστών και να τους παροτρύνει να μην παρακολουθούν αυτό το θέαμα και να μην δίνουν χρήματα σε όσους έχουν "χορεύτριες - αρκούδες". Σε συνεργασία με τον αντίστοιχο οργανισμό της Ινδίας "Wildlife Trust of India" (WTI), πίεσαν την Ινδική κυβέρνηση να περάσει έναν νόμο σχετικά με την προστασία των άγριων αρκούδων στα δάση, έτσι ώστε οι λαθροθήρες να οδηγούνται στην δικαιοσύνη.

2006: Δημιουργήθηκαν προγράμματα εναλλακτικών τρόπων διαβίωσης όλων αυτών που είχαν "χορεύτριες - αρκούδες", και πάνω από 50 πρώην ιδιοκτήτες τέτοιων αρκούδων, πείστηκαν να ανταλλάξουν τις αρκούδες τους με την προοπτική να βρουν έναν διαφορετικό τρόπο νόμιμης διαβίωσης. Ετσι όλοι αυτοί και πολλοί περισσότεροι, άλλαξαν επάγγελμα τα τελευταία χρόνια, και κατευθύνθηκαν προς την γεωργία ή τα τουριστικά ταξί.

2008: Σε συνεργασία με το WTI, το WSPA οργάνωσε θέατρο δρόμου και διάφορα σχετικά παιχνίδια όπου συμμετείχε και το κοινό. Αυτές οι δράσεις είχαν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο, να τονίσουν την σκληρότητα της συγκεκριμένης "ψυχαγωγίας", να διευρύνουν την έννοια της καλής μεταχείρισης των ζώων, και να γνωστοποιήσουν τον κίνδυνο που διέτρεχε ο πληθυσμός των άγριων αρκούδων της Ινδίας, με αυτή την αλόγιστη λαθροθηρία.

2009: Το WSPA μαζί με το WTI, εκπαίδευσαν 816 δασονόμους και εθελοντές, σε τέσσερις πολιτείες της Ινδίας, έτσι ώστε να σταματήσουν το παράνομο εμπόριο της αρκούδας εκεί ακριβώς που ξεκινά: μέσα στο δάσος. Το 2011, σε μια μόνο αποστολή, ένας εθελοντής κατάφερε να συλλάβει έξι λαθροθήρες και να τους οδηγήσει στην συνέχεια στην δικαιοσύνη.

2010: Σε μια καινούργια έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε με χαρά πως είχαν μείνει μόνο 10-15 χορεύτριες-αρκούδες σε όλη την Ινδία, και αυτές βρίσκονταν σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές κοντά στα σύνορα με το Νεπάλ.

2012: Η Κυβέρνηση της Ινδίας αναγνώρισε τις προσπάθειες του WSPA και του WTI και ανακοίνωσε την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Προστασίας Αρκούδων. Η προετοιμασία λειτουργίας του κέντρου και η δημιουργία του, χρηματοδοτήθηκαν σχεδόν εξ' ολοκλήρου από το WSPA.

2013: Περισσότερες από 400 ακρούδες που έχουν διασωθεί, ζουν πλέον μια φυσιολογική ζωή στα καταφύγια και λαμβάνουν ιδιαίτερη φροντίδα και θεραπεία στα ειδικά κέντρα που λειτουργούν στην Ινδία!

πηγή: wspa.ca

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου