Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Οι καλύτερες και οι χειρότερες μαμάδες του ζωικού βασιλείου!

Με αφορμή την χθεσινή Γιορτή της Μητέρας, σκεφτήκαμε να τιμήσουμε και τα ζώα-μαμάδες που μεγαλώνουν τα μικρά τους. Και με την ευκαιρία, ας παρατηρήσουμε ποιά είναι η καλύτερη μαμά του ζωικού βασιλείου, και ποια θα χρειαζόταν λίγη βοήθεια για να κάνει καλύτερη δουλειά. 
   
Τα γκρι καγκουρώ της Αυστραλίας είναι η πιο προφανής επιλογή ως η "καλύτερη μαμά", καθώς κουβαλάνε τα μωρά τους μέσα στον μάρσιππο για έναν χρόνο περίπου. Ομως ταυτόχρονα θα μπορούσαν να είναι υποψήφια και για την "χειρότερη μαμά", καθώς όταν το μωρό τους πρωτοβγαίνει από την μήτρα τελείως απροστάτευτο και όχι μεγαλύτερο από ένα "ζελεδάκι", είναι υποχρεωμένο να σκαρφαλώσει μέχρι τον μάρσιππο της μαμά του τελείως μόνο του, χωρίς καμμία βοήθεια από την ίδια!


Καλή Μαμά
Τα τελευταία χρόνια με το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, παρατηρούμε όλο και πιο πολύ τις προσπάθειες που κάνει η μαμά Πολική Αρκούδα για να προστατέψει τα μωρά της τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Οι συνθήκες όλο και δυσκολεύουν με το λιώσιμο των πάγων, δεν μπορούν να φτιάξουν εύκολα φωλιές και δεν βρίσκουν εύκολα θήραμα για να εκπαιδεύσουν σωστά τα μωρά τους στο κυνήγι της τροφής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα μισά περίπου μωρά να μην καταφέρουν να επιζήσουν τον πρώτο χειμώνα της ζωής τους. Η μαμά Πολική Αρκούδα όμως κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να προστατέψει τα παιδιά της, και αυτό σίγουρα την καθιστά μια "Καλή Μαμά"!

Κακή Μαμά
Πως θα χαρακτηρίζατε μια μαμά που μεγαλώνει τα μωρά της μέσα σε ένα πτώμα? Και ακόμα χειρότερα, αν δεν διστάζει να φάει κάποιες φορές τα ίδια της τα μωρά σε περίπτωση που δεν υπάρχει αρκετή τροφή για όλη την οικογένεια? Αυτό κάνει η μαμά σκαθάρι της οικογένειας των burying beetles, και σίγουρα την κατατάσσει πρώτη στην λίστα των "Κακών Μαμάδων".
Αυτές οι μαμάδες-σκαθάρια ετοιμάζουν το πτώμα, συνήθως ένα τρωκτικό, ώστε να γίνει αργότερα τροφή για τα μωρά τους. Γεμίζουν το πτώμα με ειδικά χημικά που εκκρίνουν, ώστε να το διατηρήσουν και να μην αλλοιωθεί, και με αυτόν τον τρόπο μετατρέπουν το πτώμα σε ένα "γεμάτο ψηγείο με φαγητά" για τα μωρά τους.

Η Καλύτερη Μαμά

Η μαμά Θαλάσσιος Ίππος μπορεί να χαρακτηριστεί ως "Η καλύτερη μαμά". Παρόλο που το μωρό της ζυγίζει ήδη 50 κιλά την στιγμή που γεννιέται, εκείνη το φροντίζει συνεχώς και παράγει γάλα για να το ταίζει ανελλιπώς για τα επόμενα δύο χρόνια! Το μωρό της σε αυτό το διάστημα αυξάνει συνεχώς το βάρος του, κατά μισό κιλό περίπου τη μέρα!
Η πιο σημαντική δουλειά που έχει να κάνει η μαμά Θαλάσσιος Ίππος, είναι να εκπαιδεύσει σωστά το μικρό της στο πως θα μπορεί εύκολα να σηκώσει το βάρος του σώματός του και να βγει στην ακτή.

Επίσης, όταν βρίσκεται μέσα στην θάλασσα και κολυμπά με το μωρό της, η μαμά Θαλάσσιος Ίππος εκφράζει την αγάπη της με πολύ ανθρώπινο τρόπο: αγκαλιάζει και χαϊδεύει το μωρό της πολύ συχνά!

πηγή: National Geographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου