Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Κύπρος: Ισοπεδώνουν την παραλία των χελώνων καρέτα – καρέτα, ενώ κλείνουν τα μάτια οι αρμόδιοι.


Καταστρέφουν ένα από τους πιο σημαντικούς βιότοπους της Κύπρου, την παραλιακή ζώνη οικολογικής προστασίας της περιοχής Λίμνη, της ευρύτερης περιοχής του Δικτύου Φύση 2000 Πόλης – Γιαλιά, το οποίο έγινε έρμαιο στις μπουλντόζες.

Σφυρίζουν αδιάφορα τέσσερις αρμόδιοι φορείς, για την τεράστια οικολογική καταστροφή, σε προστατευόμενη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, Τμήμα Πολεοδομίας και Τμήμα Περιβάλλοντος, επιτρέπουν την συνέχιση της καταστροφής, ενώ έχουν την δυνατότητα, μέσα από τρεις νομοθεσίες να επιβάλλουν την τάξη.

Η πρώτη επέμβαση στην περιοχή ξεκίνησε, με την ανοχή, όλων των αρμόδιων αρχών από το 2009. Η Κομισιόν είχε απευθυνθεί στη Νομική Υπηρεσία του κράτους, ενημερώνοντας την για την προκαταρτική εξέταση του θέματος, χωρίς όμως και πάλι, οι αρμόδιες αρχές να πράξουν οτιδήποτε για να σταματήσουν την καταστροφή.

Η περιοχή κηρύχθηκε Φύση 2000 για την προστασία των ειδών προτεραιότητας της ΕΕ, όπως είναι οι θαλάσσιες χελώνες και οι σημαντικοί οικότοποι όπως οι αμμόλοφοι, ο θαλάσσιος οικότοπος της Ποσειδώνειας και το ενδημικό φυτό ύ Μαλκόλμια.

Το έργο των μπουλντόζων, άρχισε πριν από δύο εβδομάδες και ενώ ειδοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, το Τμήμα Περιβάλλοντος έριξε την ευθύνη στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, αναφέροντας ότι ο μηχανικός του δήμου θα επισκεπτόταν στην περιοχή με την αστυνομία για να σταματήσουν τις εργασίες, πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Το τμήμα Πολεοδομίας το οποίο, επίσης ενημερώθηκε για την καταστροφή, ειδοποίησε ότι θα έστελνε επιθεωρητή για να επιδώσει επιστολή αναστολής των εργασιών.

Η μπάλα βρίσκεται τώρα στα χέρια του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος μπορεί μέσα από πολιτική απόφαση να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της καταστροφής και της επαναφοράς της περιοχής, στην αρχική της κατάσταση.


πηγή: newsit.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου