Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Δορυφορική παρακολούθηση ελεφάντων, για την πάταξη της λαθροθηρίας.

Νέα όπλα κατά της λαθροθηρίας επιστρατεύει η Κοινωνία Διατήρησης Άγριας Ζωής στο Νότιο Σουδάν.

Σε συνεργασία με την κυβέρνηση, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, εφαρμόζει ένα νέο πρόγραμμα για την προστασία των ελεφάντων, το οποίο βασίζεται στην δορυφορική παρακολούθηση, μια τεχνολογία που αναμένεται να πετύχει εκεί που άλλες μέθοδοι απέτυχαν.

Πριν 25 χρόνια το Νότιο Σουδάν φιλοξενούσε περίπου 130.000 ελέφαντες, ενώ σήμερα ο πληθυσμός τους συρρικνώθηκε στις 5.000.

Η ΜΚΟ τοποθετεί στους ελέφαντες που ανήκουν σε μεγάλες αγέλες ειδικά κολάρα έτσι ώστε να είναι σε θέση να τους εντοπίζει.

Τα μέλη της οργάνωσης παρακολουθούν από αεροσκάφος τις κινήσεις των ελεφάντων σε καθημερινή βάση και ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες Αρχές στην περίπτωση που λαθροθήρες πλησιάσουν τα ζώα.

Αν και η παρακολούθηση των ζώων σε πραγματικό χρόνο θεωρείται σημαντικό όπλο για την προστασία τους, δεν αναμένεται να αποτρέψει τους λαθροθήρες, καθώς η πώληση ελεφαντόδοντου στη μαύρη αγορά της Ασίας άγγιξε τιμές ρεκόρ.

Στο μεταξύ την καταπολέμηση της λαθροθηρίας καθιστά ακόμα δυσκολότερη το γεγονός ότι στο οργανωμένο έγκλημα συμμετέχουν ακόμα και δασοφύλακες.

Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος του ελεφαντόδοντου που κατάσχεται βρίσκει τον δρόμο του στις αγορές της Ασίας.

Το 1/3 των ελεφάντων που φορούν ειδικό κολάρο τα τελευταία τρία χρόνια σφαγιάστηκε. Αν η τάση συνεχιστεί, οι ελέφαντες του Νοτίου Σουδάν θα εξαφανιστούν σε πέντε χρόνια.


πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου