Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η Φιλανδία είναι η πρώτη χώρα που ζητά την ίδρυση διεθνούς καταφυγίου στην Αρκτική.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Φιλανδία αντιτίθεται σε μια διεθνή συμφωνία. Αλλά σε λίγα χρόνια η παγκόσμια κοινότητα θα μπορεί να κοιτάζει πίσω σε αυτή τη στιγμή και να μιλά για την κίνηση που άνοιξε τον δρόμο για μια διεθνή συνθήκη για την Αρκτική. 
 Η αντίθεση αυτή της Φιλανδίας σηματοδοτεί την αρχή μιας αλλαγής στο πολιτικό τοπίο για την Αρκτική. Και αυτό μας υπενθυμίζει πως οι κινήσεις μπορούν να αλλάξουν τις πολιτικές.
 
Την περασμένη εβδομάδα η Φιλανδία ενέκρινε μια νέα στρατηγική για την Αρκτική που θα περιλαμβάνει ένα διεθνές καταφύγιο γύρω από τον Βόρειο Πόλο. 

Πριν 2-3 χρόνια η προστασία της Αρκτικής δεν ήταν καν θέμα για την Φιλανδία, τώρα όμως πλέον η Φιλανδία έχει γίνει η πρώτη χώρα της Αρκτικής που ξεφεύγει από την γενική πολιτική που επικρατεί για την περιοχή.

Για χρόνια, η Φιλανδική κυβέρνηση ήταν από την πλευρά "των κακών" σε σχέση με την Αρκτική. Η εταιρεία που λειτουργεί δύο παγοθραυστικά στην Αρκτική και βοηθά την Shell στην εξερεύνηση πετρελαίου, είναι Φιλανδική. 
Πέρυσι η Greenpeace ανέλαβε μια σειρά δράσεων σε αυτά τα παγοθραυστικά, και αυτό ήταν η αφορμή να ξεκινήσει ένα κίνημα στην Φιλανδία σχετικά με την προστασία της Αρκτικής. Είναι εξαιρετικό το πόσο γρήγορα απέκτησε αυτή η δράση αυθόρμητους υποστηρικτές, και πλέον η προστασία της Αρκτικής δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί μόνο τους πολιτικούς και τις εταιρείες, αλλά και χιλιάδες Φιλανδούς πολίτες που προσπαθούν να ακουστεί η φωνή τους σε όλες τις πολιτικές αρένες.

Τι συμβαίνει λοιπόν? Τα οκτώ έθνη που απαρτίζουν το Συμβούλιο για την Αρκτική μέχρι στιγμής συμφωνούσαν στο να χρησιμοποιείται η Αρκτική για "business as usual", δηλαδή για γεωτρήσεις πετρελαίου και μεγάλες βιομηχανικές δραστηριότητες. Ομως η νέα Φιλανδική πολιτική είναι διαφορετική. Αντανακλά την αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ πολλών εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο ότι η Αρκτική αξίζει προστασίας.

Είναι σαφές πως ελπίζουμε όλο και περισσότερα έθνη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Φιλανδίας, και υπάρχουν ενδείξεις πως αυτό αρχίζει να συμβαίνει. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την πραγματικότητα πια, και όλο και περισσότερο ακούγεται ένας κοινός λόγος ανησυχίας.

Παρόλο που η Φιλανδική Κυβέρνηση έχει ακόμα μεγάλο δρόμο μπροστά της, στο να εξηγήσει πως είναι δυνατόν από τη μια να ανησυχεί για το περιβάλλον και την προστασία της Αρκτικής, και από την άλλη να θριαμβολογεί για τις νέες "οικονομικές ευκαιρίες" που ανοίγονται στην περιοχή, σίγουρα όμως έχει κάνει ένα βήμα προς τα μπροστά.

Η Greenpeace επικροτεί την δέσμευση της Φιλανδίας σχετικά με την προστασία της Αρκτικής και ενθαρρύνει και τα υπόλοιπα έθνη του Αρκτικού Συμβουλίου να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η ανάγκη για ένα διεθνές καταφύγιο στην περιοχή, και να υπάρχει ένα μέρος τουλάχιστον του Αρκτικού Ωκεανού το οποίο θα μείνει ανέπαφο και το οικοσύστημά του θα διατηρηθεί ως έχει μέχρι σήμερα.
Επικροτεί επίσης την έκκληση κάποιων χωρών για την βελτίωση των συνθηκών στις γεωτρήσεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Είναι παράλογο οι ιδιωτικές εταιρείες να μπορούν να καταστρέφουν την Αρκτική με τις γεωτρήσεις τους, χωρίς καμμία κύρωση.

Τώρα, μετά την Φιλανδία, είναι η σειρά και των υπόλοιπων κρατών να αποδείξουν πως ενδιαφέρονται για την προστασία της Αρκτικής. Η υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με την προστασία των θαλάσσιων περιοχών του πιο ευαίσθητου σημείου του πλανήτη μας, είναι απλά θλιβερή. Ολοι μαζί μπορούμε να πείσουμε και τα υπόλοιπα έθνη της Αρκτικής να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Φιλανδίας.
Join us and help save the Arctic. 


πηγή: greenpeace.org



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου