Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Ο πρώην ντράμερ των Guns N Roses διαδηλώνει κατά του κυνηγιού δελφινιών στην Ιαπωνία.

Ο πρώην ντράμερ των Guns N Roses, Matt Sorum, βρέθηκε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ιαπωνίας την προηγούμενη Δευτέρα, με σκοπό να διαμαρτηρηθεί για το ετήσιο κυνήγι δελφινιού που οργανώνεται εκεί. 

Ο Sorum, που έχει πλέον το δικό του συγκρότημα, είναι ο πιο πρόσφατος διάσημος που παίρνει μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία που έχει ξεκινήσει, για να σταματήσει η μαζική δολοφονία δελφινιών στο χωρίο Taiji, ένα γραφικό ψαροχώρι στην Κεντρική Ιαπωνία, που έγινε διάσημο από τα γυρίσματα της ταινίας "The Cove" η οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ το 2009, και αναφέρεται ακριβώς σε αυτό το έθιμο του τόπου, το κυνήγι δελφινιών.

Στην ταινία απεικονίζεται καθαρά όλη η διαδικασία, το πως οδηγούνται και εγκλωβίζονται τα δελφίνια σε έναν όρμο, και μετά οι τοπικοί αλιείς τα καρφώνουν με δόρατα και τα σκοτώνουν για το κρέας τους. Οι ψαράδες της περιοχής υποστηρίζουν πως αυτό το ετήσιο κυνήγι αποτελεί μέρος της παράδοσης του τόπου, και κατηγορούν όλους τους δυτικούς που το αποδοκιμάζουν, ως υποκριτές, αφού και αυτοί τρώνε άλλα είδη κρέατος.
Στην ταινία εμφανίζεται και ο Ric O'Barry, ο οποίος ήταν εκπαιδευτής των δελφινιών που πρωταγωνιστούσαν στην σειρά "Flipper", την δεκαετία του 1960. Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερώσει την ζωή του στην προστασία των δελφινιών και την διατήρηση του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Ο Sorum έφτασε στην Taiji μαζί με τον O'Barry και δεκάδες ακόμα Ιάπωνες και Δυτικούς οικολόγους, την 1η Σεπτεμβρίου, την ημέρα που το ετήσιο κυνήγι δελφινιών ξεκινά
"Σαν ένας κακός εφιάλτης, είμαι εδώ και το παρακολουθώ και αισθάνομαι πως βρίσκομαι στην ζώνη του λυκόφωτος, είναι σουρεαλιστικό, και δεν μπορώ πραγματικά να πιστέψω αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μου!" αναφέρει ο Sorum σε τηλεφωνική επικοινωνία με Δυτικούς φίλους του.

Το κρέας του δελφινιού και της φάλαινας θεωρείται εξαιρετικός μεζές στην Ιαπωνία, αν και αρκετοί Ιάπωνες δεν το τρώνε, και αρκετοί επίσης δεν γνωρίζουν για το συγκεκριμένο κυνήγι. Μερικές εθνικιστικές ομάδες, χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη διαμάχη για να τονίσουν το δικό τους μήνυμα, κατηγορώντας τον O'Barry και τους άλλους Δυτικούς πως παρεμβαίνουν στην Ιαπωνική κουλτούρα.


Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι εθνικιστές στην Taiji κυκλοφορούσαν με μεγάφωνα στους δρόμους και μετέδιδαν το μήνυμά τους για το δικαίωμα να σκοτώνουν τα δελφίνια, και έστησαν μέχρι και μπάρμπεκιου με κρέας δελφινιού και φάλαινας στον όρμο, εκεί ακριβώς όπου διαδήλωναν ο Sorum και οι άλλοι δυτικοί.
"Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τους Ιάπωνες ακτιβιστές", λέει ο O'Barry. "Το μόνο που ακούμε αυτές τις μέρες είναι για το αίμα και τα έντερα, και όλο αυτό δημιουργείται από λιγότερους από 50 άντρες. Ούτε καν όλο το χωριό της Taiji δεν συμμετέχει σε αυτό το έθιμο, και σίγουρα ούτε και η υπόλοιπη χώρα της Ιαπωνίας."

O Sorum, ο οποίος έχει παίξει και με τους Velvet Rovolver, θέλει να οργανώσει μια ροκ συναυλία στο Τόκιο, με θέμα "τον εορτασμό των δελφινιών", και να φέρει μαζί πάνω στην σκηνή Ιάπωνες και Δυτικούς μουσικούς, όπως το καινούργιο του συγκρότημα Kings of Chaos.
"Εχω σκοπό να συγκεντρώσω πολλούς και μεγάλους σταρς σε αυτή την συναυλία" λέει ο Sorum. "Το βασικό είναι να έρθουν με το μέρος μας τα παιδιά της Ιαπωνίας!"

πηγή: ap.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου