Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Tilly: η πρώτη χήνα στον κόσμο με προσθετικό ράμφος!

Ο οδοντίατρος Chris Siddons έχει τοποθετηθεί αρκετές τεχνητές οδοντοστοιχίες σε ανθρώπους, αλλά ποτέ σε μια χήνα.
Ο Tilly (οι ιδιοκτήτες της χήνας, την ονόμασαν Tilly νομίζοντας αρχικά πως είναι κορίτσι) έχασε το μισό του το ράμφος του όταν ήταν μόλις έξι μηνών όταν μπλέχτηκε σε συρματόπλεγμα.Η επτάχρονη χήνα χρησιμοποιούσε τη γλώσσα της για να αντικαταστήσει το χαμένο μέρος του ράμφους μετά το ατύχημα.Όταν όμως το ράμφος του Tilly άρχισε να επιδεινώνεται, ο κ. Siddons από το Burley του North Yorkshire στην Αγγλία, παρενέβη και χρησιμοποίησε τις ικανότητές του για να φτιάξει ένα προσθετικό ράμφος από τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για τα ψεύτικα δόντια.

 
Οι ιδιοκτήτες του Tilly, Frances Hall και Coetze, έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με την χήνα τους, και ζήτησαν κτηνιατρική βοήθεια, όταν το ράμφος της άρχισε να δημιουργεί πληγή. Οι κτηνίατροι που την εξέτασαν αρχικά, πρότειναν ευθανασία, αλλά ο Coetze και η Frances ήθελαν να ζητήσουν και μια δεύτερη γνώμη.


Ο κτηνίατρος MacGregor δημιούργησε μια προσωρινή λύση για τον Tilly χρησιμοποιώντας οδοντική ρητίνη και ορθοπεδικές βίδες, που του επέτρεψαν να ξεκινήσει και πάλι να τρώει και να πίνει κανονικά. 


Στη συνέχεια κλήθηκε ο οδοντίατρος Chris Siddons του The Burley Dental Suite.
Ο Siddons έκανε γενική αναισθησία στον Tilly, και έφτιαξε ένα καλούπι με σιλικόνη σύμφωνα με το ράμφος του. Στην συνέχεια, ένας τεχνίτης χρησιμοποίησε το καλούπι για να φτιάξει ένα προσθετικό ράμφος. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για το τεχνιτό ράμφος είναι οδοντιατρικό ακρυλικό, το ίδιο που χρησιμοποιείται και για την δημιουργία των ανθρώπινων οδοντοστοιχιών.


Ο Siddons ομολογεί πως στα 20 χρόνια εργασίας του, είναι η πρώτη φορά που χρειάστηκε να δουλέψει με μια χήνα! "Ο κτηνίατρος MacGregor είναι πολύ καλός μου φίλος, και όταν μου τηλεφώνησε αρχικά, νόμιζα πως μου έκανε πλάκα. Έχω βοηθήσει και άλλες φορές σε οδοντικές παρεμβάσεις σε σκύλους, αλλά ήταν η πρώτη φορά που χρειάστηκε να φτιάξω κάτι για μια χήνα!" λέει χαρακτηριστικά.

Τέτοιου είδους προσθετικές παρεμβάσεις, σπάνια φτιάχνονται για τα ζώα, και τα περισσότερα ζώα που είναι ακρωτηριασμένα με τέτοιο τρόπο, σπάνια επιβιώνουν τελικά.

Η  τοποθέτηση του ράμφος πήρε περίπου μία ώρα. Το αρχικό κόστος για την διαδικασία ήταν 100 λίρες, αλλά τελικά οι γιατροί την πραγματοποίησαν δωρεάν, καθώς δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν μια παρόμοια κατάσταση.
"Όταν ο Tilly ήρθε στο ιατρείο, το ράμφος του κρεμόταν πέρα δώθε. Είχε κατορθώσει να διατηρήσει το βάρος του χρησιμοποιώντας την γλώσσα του για να φάει, αλλά και αυτή είχε καταστραφεί πλέον από την υπερβολική χρήση" λέει ο κτηνίατρος.


Οι ιδιοκτήτες του Tilly είναι ενθουσιασμένοι. 
"Όταν ο Tilly ήταν 6 μηνών, είχε δαγκώσει κάτι συρματοπλέγματα και έτσι κόπηκε το ράμφος του. Για αρκετά χρόνια χρησιμοποιούσε την γλώσσα του, όμως και αυτό είχε γίνει πολύ επώδυνο τον τελευταίο καιρό. Είναι εκπληκτικό το πως κατάφερε να επιβιώσει για 7 χρόνια με σπασμένο ράμφος, όταν όμως είδα την γλώσσα του να καταστρέφεται πλέον, κατάλαβα πως έπρεπε να κάνουμε κάτι δραστικό για να τον σώσουμε. Ο Tilly είναι ένα ξεχωριστό και απίστευτα ήρεμο πλάσμα, και ήθελα να κάνω ό,τι μπορούσα καλύτερο γι' αυτόν!" λέει η Frances.
"Χωρίς τον κτηνίατρο MacGregor και τον οδοντίατρο Siddons, η Tilly δεν θα ήταν ζωντανός τώρα, και τους είμαι ευγνώμων για ό,τι έκαναν! Δεν έχουμε παιδιά, και έχουμε αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Tilly και είμαι πολύ χαρούμενη που καταφέραμε να τον σώσουμε!"

πηγή: dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου