Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Το Νεπάλ κατάφερε μηδενική λαθροθηρία για έναν χρόνο!

Το Νεπάλ πρόσφατα γιόρτασε ένα καταπληκτικό επίτευγμα: 365 ημέρες χωρίς κανένα θύμα λαθροθηρίας! Αυτό σημαίνει πως για έναν ολόκληρο χρόνο, δεν σκοτώθηκε ούτε ένας ελέφαντας, ούτε ένας ρινόκερος, ούτε μια τίγρη σε αυτή την χώρα!

Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, και δεν επιτυγχάνεται και σε άλλες χώρες του κόσμου. Τα άγρια ζώα απειλούνται όλο και περισσότερο από την λαθροθηρία, επειδή το κέρατο τους, ο χαυλιόδοντας τους ή το δέρμα τους αποτελούν, είτε εργαλεία παραδοσιακής ασιατικής ιατρικής, είτε πολυτελή αξεσουάρ του δυτικού πολιτισμού.
Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση αυτών των αντικειμένων, έχει αδειάσει κυριολεκτικά τα τροπικά δάση από τα άγρια ζώα, τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο βιοποικιλότητας αλλά και επιβίωσης των τοπικών κοινωνιών.


Από το 1970, το Νεπάλ έχει χαρακτηριστεί ως "μοντέλο" καταφυγίου και διατήρησης της άγριας ζωής, καθώς κατάφερε να επαναφέρει τον πληθυσμό των ρινόκερων και των τίγρεων, λίγο πριν την απόλυτη εξαφάνισή τους. Εκείνη την εποχή ζούσαν λιγότερα από 100 τέτοια ζώα σε όλη τη χώρα. Και μέχρι τις αρχές του 2000,το Νεπάλ κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να αυξήσει κατά πολύ τον πληθυσμό, έτσι ώστε πάνω από 600 ρινόκεροι και 120 τίγρεις να ζουν ευτυχισμένα σε αυτή τη χώρα.

Όμως μετά το 2000, στο Νεπάλ άνθισε η λαθροθηρία, και μόνο ανάμεσα στο 2000 και το 2005, 94 ρινόκεροι σκοτώθηκαν μέσα στις εγκαταστάσεις του γνωστού Chitwan National Park, έχοντας σαν αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 31% ο πληθυσμός των ρινόκερων μέσα στο πάρκο.
Το Νεπάλ όμως και πάλι αποφάσισε να πάρει πολύ αυστηρά μέτρα κατά της λαθροθηρίας, χρησιμοποιώντας παράλληλα και τον στρατό, και τις αρχές των πάρκων, και την αστυνομία αλλά και την βοήθεια των τοπικών κοινωνιών. Αυτή η σοβαρή προσπάθεια είχε σαν θεαματικό αποτέλεσμα, για δύο ολόκληρες χρονιές, το 2011 και το 2013 να υπάρξει μηδενική λαθροθηρία στην χώρα.


Το να καταφέρουν να αλλάξουν την δυναμική της λαθροθηρίας, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η κυβέρνηση του Νεπάλ χρησιμοποίησε την βοήθεια διαφόρων οργανισμών, όπως του World Wildlife Fund (WWF), και κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των φυλάκων μέσα στα πάρκα, τους εκπαίδευσε σωστά και δημιούργησε στρατηγικά σχέδια για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας. Επίσης βελτίωσε τις δομές και τις εγκαταστάσεις των πάρκων, και έδωσε αρμοδιότητες και στην τοπική κοινωνία για την καλύτερη φύλαξη και διατήρηση των πάρκων.

Η κυβέρνηση δημιούργησε επίσης ένα γραφείο Ελέγχου του Εγκλήματος της Άγριας Ζωής, με σκοπό να καταπολεμήσει τα δίκτυα μετακίνησης των παράνομων αντικειμένων, τα οποία τις περισσότερες φορές ελέγχονται από διεθνή εγκληματικά συνδικάτα.
Στις τοπικές κοινωνίες μάλιστα, οι νέοι δημιούργησαν ομάδες επιτήρησης και δράσης για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας και έκαναν συνεχείς περιπολίες στα δάση και στις προστατευμένες περιοχές. Βοηθούσαν παράλληλα και τις αρχές με το να δίνουν πληροφορίες για οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση στις γύρω περιοχές.


Τέλος, η κυβέρνηση του Νεπάλ αναδεικνύει την αξία της άγριας ζωής, προσφέροντας 50 λεπτά από κάθε "τουριστικό δολάριο", στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας έτσι μια υπεραξία των ρινόκερων και των τίγρεων όταν αυτά είναι ζωντανά παρά πεθαμένα.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών ήταν η δημιουργία "παραδειγματικών καταφύγιων" για το Νεπάλ. Παραδείγματα που όλοι ελπίζουμε πως θα αντιγραφούν και θα χρησιμοποιηθούν και από άλλες χώρες του κόσμου που πλήττονται και αυτές από την λαθροθηρία.

πηγή: blogs.discovery.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου