Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Batagur baska: ένα περίεργο είδος χελώνας που ζει στην Ασία.

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε ένα πολύ περίεργο ζώο, το Northern River Terrapin.  Γνωστό και ως Τετραδάκτυλο Terrapin, εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον δέκατο ένατο αιώνα από τον ζωολόγο Dr John Edward Gray, ο οποίος του έδωσε το επιστημονικό όνομα Batagur baska.
Από το 1986-1996 το είδος είχε καταχωρηθεί ως απειλούμενο προς εξαφάνιση. Έχει ήδη εξαφανιστεί από τη Μιανμάρ, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Τα
Northern River Terrapins όμως ζουν ακόμα στο Μπαγκλαντές, την Καμπότζη, την Ινδία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία.  

Όμως οι πληθυσμοί μειώνονται συνεχώς στην χερσόνησο της Μαλαισίας και αρχίζουν να κινδυνεύουν με μείωση και στην περιοχή του Μπαγκλαντές και της Ινδίας.

Η μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξη του Northern River Terrapin είναι φυσικά η λαθροθηρία και το παράνομο εμπόριο αυτού του ζώου, που μαζί με αρκετά άλλα χρησιμοποιείται από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική ως γιατροσόφι. Παρά το γεγονός πως έχει χαρακτηριστεί ως απειλούμενο είδος προς εξαφάνιση, συνεχίζει να εξάγεται παράνομα από την Ινδονησία και να πωλείται λαθραία ευρέως στην Κίνα.

Το ζώο συνεχίζει να εμφανίζεται ακόμα με μικρούς πληθυσμούς σε διάφορες περιοχές, κανείς όμως δεν ξέρει ακόμα για πόσο. Τα Northern River Terrapins ή αλλιώς Batagur έχουν αποδεκατιστεί από την υπερβολική αρπαγή τόσο ενήλικων ζώων όσο και των αυγών τους. Πρόσφατα έχει αυξηθεί και η ζήτηση κρέατος χελώνας από την κινέζικη αγορά, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολλών συγγενών ειδών. Έχει υπολογιστεί πως τα Batagurs έχουν μειωθεί κατά 90% μέσα στον 20ο αιώνα.

Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την ζωή και την συμπεριφορά των batagurs, κυρίως επειδή ζουν σε δύσβατα και γλιστερά ποτάμια, πράγμα που καθιστά την παρατήρησή τους πολύ δύσκολη. Έχει παρατηρηθεί όμως υπάρχουν εποχές που τα batagurs μετακινούνται μέχρι και 50 ή 60 μίλια μακριά για να φτάσουν σε αμμώδεις περιοχές όπου θα γεννήσουν τα αυγά τους. Τα θηλυκά κάνουν συνήθως 3 διαφορετικές φωλιές όπου εναποθέτουν από 10 έως 30 αυγά στην κάθε μια, κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Μετά καλύπτουν την φωλιά με άμμο, και στην συνέχεια ανεβαίνουν πάνω από την φωλιά, σηκώνονται και πέφτουν με δύναμη από πάνω αρκετές φορές, ώστε να κάνουν συμπαγές το στρώμα άμμου πάνω από τα αυγά. Αυτή τους η κίνηση προκαλεί έναν ρυθμικό ήχο σαν τύμπανο, και γι' αυτό οι ντόπιοι κάτοικοι αποκαλούν συχνά αυτά τα ζώα "tun tonk".

Το Batagur είναι το μεγαλύτερο χελωνοειδές του γλυκού νερού που ζει στην Ασία, και πολλές φορές φτάνει σε μήκος τα 60 εκατοστά. Το καβούκι του είναι σκούρο καφέ, και το χρώμα του σώματός του διαφέρει από φύλο σε φύλο και από εποχή σε εποχή. Τα ενήλικα αρσενικά, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου αναπτύσσουν ένα έντονο μαύρο χρώμα στο δέρμα τους και ένα έντονο λευκό χρώμα στα μάτια τους (όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες). Ελεύθερα στην φύση ζουν περίπου 21 χρόνια, όμως μπορούν να ζήσουν και αρκετά περισσότερο αν βρίσκονται σε συνθήκες προστασίας και αιχμαλωσίας.

πηγή: International Animal Rescue Foundation World Action South Africa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου