Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Η θνησιμότητα των μελισσών αυξάνεται δραματικά.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται δραματική μείωση των μελισσών σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε κάποιες περιοχές η θνησιμότητα τους αγγίζει το 80% αντί για το 5% που θεωρείται φυσιολογικό. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) το φαινόμενο οφείλεται στη χρήση κάποιων εντομοκτόνων που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα των εντόμων.
Τα νεονικοτινοειδή όπως ονομάζονται τα εν λόγω εντομοκτόνα δηλητηριάζουν τις μέλισσες προκαλώντας είτε άμεσα τον θάνατο τους, είτε επιφέροντας αλλαγές στη συμπεριφορά τους που τις οδηγούν στο θάνατο. Οι αλλαγές στην συμπεριφορά των εντόμων συνδέονται με την απώλεια μνήμης και με την μειωμένη ικανότητα μάθησης. Αυτές οι επιπτώσεις των εντομοκτόνων στις μέλισσες δημιουργούν ερωτήματα στους επιστήμονες για τις πιθανές επιπτώσεις τους και στον άνθρωπο, καθώς πλήθος στοιχείων καταδεικνύει ότι είναι νευροτοξικά για πολλούς οργανισμούς. Εργαστηριακή έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδειξε ότι μπορούν να προκαλέσουν μεταλλάξεις στα λεμφοκύτταρα όταν αλληλεπιδρούν με νιτρικό κάλιο που βρίσκεται ως συντηρητικό στα τρόφιμα.
Τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους των Eλλήνων μελισσοκόμων οι οποίοι επανειλημμένα έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων. Στην Ελλάδα περίπου 20.000 άνθρωποι ασχολούνται με την μελισσοκομία ενώ με 16.000 τόνους παραγωγής μελιού κατατασσόμαστε στις πρώτες θέσεις τις Ε.Ε. Η χρήση αυτών των φυτοφαρμάκων εκτός από την υγεία μας θέτουν σε κίνδυνο και την βιωσιμότητα ενός υγιούς κλάδου. Σε άλλες χώρες με μεγάλη αγροτική παραγωγή, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, τα φυτοφάρμακα αυτά έχουν ήδη απαγορευτεί.
Ο Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης μαζί με 13 ευρωβουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο όπου ζητούν να παρθούν μέτρα για την προστασία των μελισσών από τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα. Συγχρόνως με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κρίτων Αρσένης ζητάει την άμεση απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ επισημαίνει ότι ακόμη και η Γερμανία απαγόρευσε τη χρήση τους παρόλο που η εταιρεία με την μεγαλύτερη παραγωγή είναι η BAYER.

πηγή: AthensVoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου