Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

"Οι μέδουσες θα κατακτήσουν τους ωκεανούς!" προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Είναι ένα όμορφο απόγευμα στην παραλία. Ο ήλιος λάμπει και εσείς παίζετε με τα κύματα. Ξαφνικά αισθάνεστε ένα έντονο κάψιμο στο πόδι. Μόλις τσιμπηθήκατε από μια μέδουσα!

Αν οι προειδοποιήσεις των ειδικών βγουν αληθινές, τότε ολοένα και περισσότεροι κολυμβητές θα έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με το δυσάρεστο τσίμπημα της μέδουσας. Όπως αναφέρουν οι μελετητές, στα περισσότερα παραθαλάσσια θέρετρα του κόσμου οι μέδουσες εμφανίζονται στις παραλίες σε νούμερα μεγαλύτερα από ποτέ!
Αυτό οφείλεται στην υπεραλίευση και την αλλαγή θερμοκρασίας του νερού.

"Στην Γαλλική και την Ισπανική Ριβιέρα, στην Χαβάη, και σε άλλες περιοχές, ο αριθμός των μεδουσών έχει αυξηθεί συγκλονιστικά! Στην Χαβάη έχει τύχει μέρα όπου τσιμπήθηκαν μαζικά 800 άτομα! Στην Ισπανία και την Φλώριδας μπορούν να τσιμπηθούν μέχρι και μισό εκατομμύριο άνθρωποι μέσα σε μια περίοδο εμφάνισης των μεδουσών στις ακτές. Αυτοί οι αριθμοί είναι εκπληκτικοί!" αναφέρει Αμερικανός επιστήμονας.
"Στην Ιρλανδία, η αύξηση των μεδουσών φαίνεται να ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων σολομών" αναφέρει η Irish Times.
Επίσης, σύμφωνα με μια έκθεση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας των Ηνωμένων Εθνών, την τελευταία δεκαετία εμφανίζεται μια συνεχής και σταθερή αύξηση των μεδουσών σε όλα τα παράλια της Μεσογείου.

Παρόλο που και στην αρχαιότητα υπήρχαν αναφορές για περιοδική αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών, στα πρόσφατα χρόνια φαίνεται πως η αιτία για το φαινόμενο είναι η υπεραλίευση η οποία εξαφανίζει όλους τους φυσικούς θηρευτές των μεδουσών, και η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων.

Η πιο θανατηφόρα μέδουσα στον κόσμο
Υπάρχουν πάνω από 2.000 διαφορετικά είδη μεδουσών στον πλανήτη. Οι περισσότερες είναι εντελώς ακίνδυνες, και κάποιες προκαλούν απλά ένα επίπονο τσίμπημα.
Ομως υπάρχει και η μέδουσα-δολοφόνος, η οποία θεωρείται το πιο δηλητηριώδες και επικίνδυνο ζώο στην γη.
Και δεν είναι άλλη από την "κυβομέδουσα" που ζει στα νερά της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Ταυλάνδης, της Νέας Γουινέας και της Ινδονησίας.
Τα πλοκάμια της μπορούν να φτάσουν τα τρία μέτρα μήκος και το κεφάλι της μπορεί να φτάσει το μέγεθος ενός ανθρώπινου κεφαλιού.

Κοντινό ξαδελφάκι της, είναι η μέδουσα Irukandji, η οποία παρόλο που έχει το μέγεθος δαχτυλήθρας, είναι εξίσου τοξική!

Υπάρχει κάποιο μέρος ασφαλές;
Ολο και περισσότερα μέρη στον κόσμο αποκτούν πρόβλημα με τις μέδουσες, και σε κάποιες περιοχές μάλιστα έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα σύστημα πρόβλεψης το οποίο ενημερώνει τους τουρίστες πότε είναι ασφαλές να μπουν στο νερό.
Υπάρχει μια πεποίθηση πως στην Ινδονησία, την Ταυλάνδη, την Μαλαισία και τις Φιλιππίνες δεν υπάρχουν τοξικές μέδουσες. Δεν είναι όμως έτσι. Τοξικές μέδουσες μπορούν να βρεθούν σε όλα τα νερά του ίδιου γεωγραφικού πλάτους.

Η Αυστραλία φυσικά έχει τα πρωτεία στην ύπαρξη τοξικών μεδουσών, και έχει αναπτύξει ένα σοβαρό σύστημα ελέγχου και ασφάλειας.

Μπορούμε να ανατρέψουμε την αύξηση των μεδουσών;
Οι επιστήμονες λένε πως η αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών είναι μια έμπρακτη απόδειξη πως οι ωκεανοί έχουν χάσει την ισορροπία τους.
 

"Αν με κάποιον μαγικό τρόπο καταφέρναμε να εξαφανίσουμε όλες τις μέδουσες από τον πλανήτη, τότε σίγουρα κάποιο διαφορετικό πλάσμα θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος ώστε να αναπτυχθεί και να προκαλέσει ένα παρόμοιο κακό. Αρα, δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει να εξαφανίσουμε τις μέδουσες, αλλά να τις λάβουμε υπόψη ως ένα καμπανάκι που μας υπενθυμίζει τον κίνδυνο που διατρέχουν πλέον οι ωκεανοί μας." 

Δυστυχώς, οι περισσότεροι ερευνητές θεωρούν πως είναι πλέον πολύ αργά για να αντιστραφεί η κατάσταση. Ο αριθμός πολλών άλλων ειδών που κυνηγούν τις μέδουσες έχει μειωθεί τόσο, που η αποκατάστασή τους είναι πλέον αδύνατη.

"Πιστεύουμε πως η μόνη επιλογή μας είναι να αποφασίσουμε πόσο εκτιμούμε αυτό που έχουμε σήμερα στον πλανήτη, και πόσο διατεθημένοι είμαστε να κάνουμε τις ανάλογες κινήσεις για να το διατηρήσουμε!"

πηγή: cnn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου