Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Γιγάντια χελώνα ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο!

Η μεγαλύτερη χελώνα στον κόσμο βρέθηκε στον Αμαζόνιο. Η ηλικία της είναι περίπου 529 ετών, έχει ύψος 17.983m και βάρος 362,87 kg.

Η χελώνα είναι red rimmed ή red-foot ή red-legged ή Βραζιλιάνικη γιγάντια χελώνα ή αλλιώς χελώνα του δάσους της Νότιας Αμερικής. Τα τοπικά ονόματα που έχει πάρει είναι πολλά, όπως Morrocoy, woyamou ή wayamo, ή κάποια παραλλαγή του jabuta. 

Αυτοί οι τύποι χελώνας μεγάλου μεγέθους βρίσκονται πάντα στο Αμαζόνιο, και οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στο Περού, τη Βραζιλία, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα. Οι ενήλικες χελώνες συχνά φτάνουν σε μήκος τα 3m, ωστόσο αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι θηλυκές χελώνες, είναι μεγαλύτερες και πιο πολλές από ό, τι οι αρσενικές χελώνες. Οι ενήλικες χελώνες τρέφονται εξ' ολοκλήρου από φυτά.
Κύρια διατροφή τους είναι ένα φυτό που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή Chtac στην επαρχία της Βραζιλίας. Τα λουλούδια αυτού του φυτού έχουν ένα γονίδιο που προωθεί την αυξημένη κυτταρική ζωή επιτρέποντας έτσι σε αυτούς που τα καταναλώνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε στο σύγχρονο κόσμο τέτοια χελώνα ήταν το 1892 από τον Haughton ο οποίος ήταν ο τελευταίος που την είχε δει στον προηγούμενο αιώνα.

Οι φωλιές του είδους αυτού είναι παρόμοιες με εκείνες των θαλάσσιων χελωνών. Ακριβώς όπως οι θαλάσσιες χελώνες μαζεύονται σε μεγάλους αριθμούς ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν σε κατάλληλες περιοχές ωοτοκίας. 
Το θηλυκό γεννά τα αυγά του σε αμμώδεις όχθες που είναι ορατές μόνο την περίοδο της ξηρασίας. Η χρονική στιγμή που συμβαίνει αυτό είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας όπου βγαίνουν στις αμμώδεις όχθες  για να γεννήσουν τα αυγά τους και μετά πάνε πίσω στη θάλασσα. Τα αυγά ανέρχονται από 90 έως 100 και έχουν μαλακό κέλυφος. Μετά την ωοτοκία οι χελώνες επιστρέφουν στο βιότοπο τους, εκεί όπου ανήκουν. 

Το νεογνό όταν εκκολαφθεί είναι περίπου 5 εκατοστά και μετά την γέννα τρέχει κατευθείαν στο νερό. Η ύπαρξη όμως πολλών αρπακτικών πουλιών έχει σαν αποτέλεσμα, μόνο το 5% περίπου των νεογνών να καταφέρει να φτάσει στην ενηλικίωση. 

Πρόκειται για ένα είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύεται από τους παγκόσμιους οργανισμούς.

πηγή:  apisteuta.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου