Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Η πόλη του Μεξικό απαγόρευσε την χρήση ζώων στα τσίρκο.


Μετά από έξι ακόμα επαρχίες του Μεξικό, πρόσφατα και η πρωτεύουσά του, αποφάσισε να απαγορεύσει την χρήση ζώων στα τσίρκο που θα δίνουν παραστάσεις στην περιοχή.
Όλα τα τσίρκο έχουν έναν χρόνο περιθώριο για να αφαιρέσουν τις παραστάσεις με ζώα από το πρόγραμμά τους. Μετά από αυτό το διάστημα, θα επιβάλλονται πρόστιμα στα τσίρκο που δεν συμμορφώνονται, που θα φτάνουν το ύψος των 65.000 δολαρίων.

Ζωόφιλοι, υποστηρικτές της ιδέας, αντιδρούν και λένε χαρακτηριστικά πως το μέτρο αυτό δεν είναι επαρκές, καθώς υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις στην απόφαση, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ο βασανισμός των ζώων.
Για παράδειγμα, τα δελφινάρια και οι υπόλοιποι ζωολογικοί κήποι θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Εξίσου νόμιμες θα συνεχίσουν να είναι και οι ταυρομαχίες, όπου ο βασανισμός των ζώων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Τέλος, οι ακτιβιστές επισημαίνουν πως η απόφαση δεν επιβάλλει στα τσίρκο να παραδώσουν τα ζώα τους στις αρχές, τους επιτρέπει να συνεχίσουν να τα έχουν, απλά τους απαγορεύει να τα παρουσιάζουν σε θεάματα.

Οι επικριτές της απόφασης τονίζουν, πως "αν η Κυβέρνηση νοιαζόταν πραγματικά να σταματήσει τον βασανισμό των ζώων, θα ήταν πιο τολμηρή και θα έπαιρνε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις. Τώρα το μόνο που καταφέρνει είναι να διώξει τα τσίρκο από την περιοχή και να τα προτρέπει να δίνουν παραστάσεις σε άλλες επαρχίες της χώρας!"

Όπως και να έχει πάντως, η απόφαση αυτή κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ακόμα και αν χρειάζεται διορθώσεις για να είναι πιο αποτελεσματική. 
Ο εγκλεισμός των άγριων ζώων σε συνθήκες αιχμαλωσίας όπως είναι τα τσίρκο, όσο "καλά" και αν τους φέρονται οι εκπαιδευτές τους, δεν παύει να είναι απαράδεκτος και τελείως αντίθετος με την φύση και την ευζωία των ζώων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου