Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ο "Κώστας" ελευθερώνεται στο θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου.

Ο Κώστας είναι μια θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, στις 31 Μαΐου στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Με το που βρέθηκε, μεταφέρθηκε άμεσα στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα, και η θεραπεία του ξεκίνησε σχεδόν την ίδια μέρα.

Για τρεις ολόκληρους μήνες, ο Κώστας δέχτηκε θεραπεία και την φροντίδα όλων των εθελοντών του Κέντρου Διάσωσης, οι οποίοι αφιερώνουν όλο τον χρόνο τους στην προστασία αυτού του πανέμορφου είδους.

Η πρώτη εβδομάδα ήταν κρίσιμη για τον Κώστα, και το τραύμα στο κεφάλι του καθαριζόταν και παρακολουθούνταν συνεχώς. Η εκτίμηση είναι πως ο Κώστας είναι περίπου 30 χρονών, και ζυγίζει 32 κιλά.

Μετά την τρίμηνη θεραπεία που δέχτηκε ο Κώστας, αποφασίστηκε πως έχει αναρρώσει πλήρως, και μπορεί να κολυμπήσει και πάλι ελεύθερος στο φυσικό του περιβάλλον. Έτσι μεταφέρθηκε στην Ζάκυνθο και ελευθερώθηκε στον κόλπο του Λαγανά, όπου μπορεί να ξεκινήσει και πάλι το ταξίδι του στα γνώριμα νερά του.


Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, μαζί με την πολύτιμη βοήθεια του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύθνου, ελευθέρωσαν τον Κώστα στις 6 Σεπτεμβρίου. Η απελευθέρωση έγινε μπροστά από το ξενοδοχείο
Louis Zante Beach Hotel, και περισσότερα από 400 άτομα ήταν εκεί για να δουν από κοντά την επιστροφή του Κώστα στη θάλασσα. 

Η απελευθέρωση του Κώστα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την βοήθεια των χορηγών αυτής της προσπάθειας, του ξενοδοχείου Louis Zante Beach και του Eleon Grand Resort & Spa, οι οποίοι κάλυψαν τα έξοδα μεταφοράς και θεραπείας του, και χωρίς την αφοσίωση όλων των εθελοντών του Κέντρου Διάσωσης.

Μόνο οι θηλυκές χελώνες βγαίνουν στις παραλίες για να γεννήσουν τα αυγά τους, έτσι λοιπόν αυτή ήταν η πρώτη φορά του Κώστα μετά την γέννησή του, που περπάτησε πάνω στην άμμο για να φτάσει στην θάλασσα! Ήταν ήρεμος, χαλαρός και ακολούθησε τον δικό του ρυθμό για να φτάσει στη θάλασσα. Όταν έφτασε στο νερό, όλο το μαζεμένο πλήθος χειροκρότησε και ζητωκραύγαζε από χαρά!

Η ημέρα της επανένταξης του Κώστα στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ είχαν την ευκαιρία παράλληλα, να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν 350 άτομα, σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες που ζουν στην περιοχή, τα χαρακτηριστικά τους και την φροντίδα τους. Έδωσαν επίσης αρκετές πληροφορίες σχετικές με την δράση του Κέντρου Διάσωσης στην Αθήνα, αλλά και όλη την δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ σε όλη την Ελλάδα.

πηγή: ΑΡΧΕΛΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου