Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

10 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε τους ωκεανούς.

1. Μείωσε την κατανάλωση της ενέργειας και του άνθρακα.
Μπορούμε να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή στους ωκεανούς, αν καθιερώσουμε μια σωστή και λογική χρήση της ενέργειας στο σπίτι και στο γραφείο μας. Μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο σπίτι και να κινούμαστε με μέσα μαζικής μεταφοράς, να αλλάξουμε τις λάμπες που χρησιμοποιούμε με λάμπες οικονομίας, να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, και έναν ανεμιστήρα για να δροσίζουμε και να αερίζουμε τον χώρο, αντί του aircondition.


2. Κάνε ασφαλείς επιλογές θαλασσινών.
Οι πληθυσμοί ψαριών παγκοσμίως μειώνονται ραγδαία λόγω της ζήτησης, της καταστροφής των οικοσυστημάτων που ζουν και της αλόγιστης αλιευτικής πρακτικής. Όταν ψωνίζουμε θαλασσινά ή όταν τρώμε έξω, μπορούμε να επιλέγουμε πάντα είδη που βρίσκονται σε αφθονία, και με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλουμε στην προστασία όλων των ειδών που κινδυνεύουν από την υπερκεκμετάλλευση.

3. Χρησιμοποίησε λιγότερα πλαστικά προϊόντα.
Όλα τα πλαστικά που καταλήγουν ως απόβλητα στους ωκεανούς, ρυπαίνουν το φυσικό περιβάλλον και σκοτώνουν χιλιάδες θαλάσσια πλάσματα κάθε χρόνο. Για να μειώσουμε αυτή την καταστροφή, μπορούμε να χρησιμοποιούμε μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων, να χρησιμοποιούμε σκεύη και δοχεία στην κουζίνα μας που δεν είναι μιας χρήσης, να σταματήσουμε την χρήση της πλαστικής σακούλας και να την αντικαταστήσουμε με την δική μας υφασμάτινη, και να ανακυκλώνουμε όσα περισσότερα πλαστικά μπορούμε.

4. Βοήθησε στην καθαριότητα της παραλίας.
Κάθε φορά που διασκεδάζουμε στην παραλία και την θάλασσα, πρέπει να φροντίζουμε να διατηρούμε το γύρω περιβάλλον καθαρό, να μην αφήνουμε σκουπίδια, και να μην διαταράσσουμε το οικοσύστημα αφαιρώντας πέτρες, βότσαλα, ή κοράλλια. Πρέπει να σεβόμαστε το θαλάσσιο περιβάλλον και είναι καλό να συμμετέχουμε σε ομαδικούς καθαρισμούς ακτών.

5. Μην αγοράζεις αντικείμενα που εκμεταλλεύονται την θαλάσσια ζωή.
Ορισμένα προιόντα συμβάλλουν στην καταστροφή κοραλλιογενών υφάλων και στην μείωση θαλλάσιων  ειδών. Γι' αυτό ας αποφεύγουμε την αγορά κοσμημάτων ή διακοσμητικών από κοράλλια, αξεσουάρ από ταρταρούγα ή προιόντα φτιαγμένα από πτερύγιο καρχαρία.

6. Να έχεις φιλική συμπεριφορά προς την θάλασσα, ακόμα και ως ιδιοκτήτης κατοικίδιου.
Οταν επιλέγουμε τροφή για το κατοικίδιο μας, μπορούμε να διαβάζουμε τα συστατικά και να μην προτιμούμε όσες περιέχουν είδη που κινδυνεύουν από υπεραλίευση. Δεν πρέπει να πετάμε ποτέ την άμμο της γάτας στην θάλασσα, καθώς περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς που είναι επικίνδυνοι για τα θαλάσσια πλάσματα. Αν έχουμε ενυδρείο, δεν πρέπει να τοποθετούμε μέσα άγρια ψάρια πιασμένα από την θάλασσα, και δεν πρέπει ταυτόχρονα να ελευθερώνουμε τα ψάρια του ενυδρείου μας στην θάλασσα, καθώς εν αγνοία μας τοποθετούμε στο συγκεκριμένο οικοσύστημα κάποια πλάσματα τα οποία δεν μπορούν να επιζήσουν μέσα σε αυτό, ή μπορεί να του προκαλέσουν και ζημιές.

7.Υποστήριξε τους οργανισμούς που εργάζονται για την προστασία των ωκεανών.
Υπάρχουν πολλά ινστιτούτα και οργανώσεις σε όλον τον κόσμο που εργάζονται για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και των ωκεανών. Μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτές, να τις υποστηρίζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, και αν μένουμε κοντά σε παράκτιες περιοχές, να συμμετέχουμε στις ομαδικές δράσεις τους.

8. Επιρρέασε την κοινωνία στην οποία ζεις.
Πριν επιλέξουμε ποιους τοπικούς άρχοντες θα ψηφίσουμε, μπορούμε να ερευνήσουμε τις προθέσεις και τις δράσεις τους σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Μπορούμε να επιλέγουμε από τα ψαράδικα ή και τα εστιατόρια που προσφέρουν ψάρια ως φαγητό, μόνον τα είδη που βρίσκονται σε αφθονία, και να τους προτρέπουμε να μην χρησιμοποιούν και οι ίδιοι, όσα θαλάσσια είδη κινδυνεύουν από υπεραλίευση.

9. Ταξίδεψε στην θάλασσα με σύνεση.
Οταν διασκεδάζουμε στην θάλασσα ή τα ποτάμια, και κάνουμε διάφορες δραστηριότητες όπως καγιάκ, σέρφινγκ κλπ, θα πρέπει παράλληλα να προσέχουμε να μην ρίχνουμε σκουπίδια στο νερό, να μην μολύνουμε και να μην διαταράσσουμε το φυσικό περιβάλλον. Οταν αποφασίζουμε να κάνουμε μια κρουαζιέρα ή ένα ταξίδι με πλοίο, ας ερευνήσουμε πρώτα τον πιο οικολογικό τρόπο για να το κάνουμε.

10. Ενημερώσου για τους ωκεανούς και την θαλάσσια ζωή.
Οσα περισσότερα διαβάζουμε και μαθαίνουμε για τους ωκεανούς, τα θαλάσσια πλάσματα που ζουν σε αυτούς και τους κινδύνους που διατρέχουν, όλο και περισσότερο θα είμαστε ευαισθητοποιημένοι και θα θέλουμε να συμμετέχουμε στην προστασία τους. Με την σειρά μας μπορούμε να διαδώσουμε αυτές τις γνώσεις, και να επιρρεάσουμε όλο και περισσότερο κόσμο.

πηγή: nationalgeographic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου