Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η πρώτη επέμβαση εγκεφάλου σε αρκούδα.

Στα βουνά του Λάος, η Champa, μια ασιατική μαύρη αρκούδα τριών χρονών, είναι η πρώτη αρκούδα στον κόσμο που υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο. 

Η Champa έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε ένα καταφύγιο, 32 χιλιόμετρα νότια της πόλης Λουάνγκ Πράμπανγκ όπου εκεί μεταφέρονται και προστατεύονται οι αρκούδες που έχουν διασωθεί από τους εμπόρους άγριων ζώων. Η ασιατική μαύρη αρκούδα βρίσκεται μέσα στην λίστα των απειλούμενων ειδών με εξαφάνιση, καθώς την κυνηγούν λαθροθήρες για να πουλήσουν στην ασιατική αγορά την χολή της, η οποία θεωρείται πολύτιμο συστατικό στην κινεζική ιατρική.

Η Champa βρέθηκε στο καταφύγιο από κουτάβι σχεδόν, και από την αρχή ξεχώρισε. Κάτι σαν καρούμπαλο προεξείχε στο μέτωπό της, και είχε πρόβλημα με την κοινωνικοποίηση της και με τις άλλες αρκούδες. Σιγά σιγά η ανάπτυξή της σταμάτησε, οι κινήσεις της έγιναν ασταθείς και η όρασή της άρχισε να μειώνεται. Οι κτηνίατροι του καταφύγιου από την αρχή υποψιάστηκαν υδροκεφαλισμό.

Στις περισσότερες δυτικές χώρες, ένα ζώο που πάσχει από υδροκεφαλισμό οδηγείται πιθανότατα σε ευθανασία. Ομως στο Λάος, λόγω της ισχυρής Βουδιστικής παράδοσης και του αυστηρού νόμου για την προστασία των άγριων ζώων, η ευθανασία δεν ήταν η πρώτη επιλογή.

Οι κτηνίατροι του καταφύγιου συνεργάστηκαν με έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο τον Dr. Pizzi, που εργάζεται στον ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου, και ο οποίος χρησιμοποιεί μια τεχνική που την ονομάζει "κλειδαρότρυπα". Είναι μια λαπαροσκοπική τεχνική, όπου γίνεται μια μικρή τομή, και η επέμβαση εκτελείται με την βοήθεια φωτογραφικής μηχανής.
Αντίστοιχες επεμβάσεις έχουν γίνει σε φώκιες, ταράνδους, τζάγκουαρ και άλλα άγρια είδη, όμως η Champa ήταν η πρώτη ασιατική αρκούδα που έκανε τελικά την επέμβαση.

Η προετοιμασία για την επέμβαση ήταν δύσκολη, καθώς ο Dr. Pizzi έπρεπε να μεταφέρει μαζί του όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την επέμβαση, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γινόταν η επέμβαση δεν ήταν οι καλύτερες, καθώς θα υπήρχε ζέστη και ασταθής ηλεκτρική ενέργεια, και πουθενά στο Λάος δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις πριν την επέμβαση και να διαπιστωθεί το εύρος του υδροκεφαλισμού.

Τελικά η επέμβαση έγινε στις 25 Φεβρουαρίου 2013. Η διαδικασία κράτησε 6 ώρες και σε ορισμένες περιπτώσεις το επιτελείο έπρεπε να αυτοσχεδιάσει καθώς υπήρχαν και επιπλοκές. Ολα πήγαν καλά, και τέσσερις ώρες μετά το τέλος της επέμβασης, η Champa ξύπνησε, και πλέον όλοι έβλεπαν μια εντελώς διαφορετική αρκούδα.
Πριν την επέμβαση το κεφάλι της ήταν βαρύ και δεν μπορούσε ποτέ να το σηκώσει, τώρα πια όμως σήκωνε κανονικά το κεφάλι και αντίκρυζε τους πάντες στα μάτια. Υπήρχε πολύ καλύτερη αναγνώριση και η όρασή της βελτιώθηκε σημαντικά.Εξι εβδομάδες αργότερα η Champa είναι σαφώς πιο ενεργητική και κοινωνική με τις άλλες αρκούδες, και έχει αρχίσει να κερδίζει βάρος. Οι πονοκέφαλοι της εξαφανίστηκαν και η ποιότητα ζωής της καλυτέρευσε σημαντικά. Φυσικά ο υδροκεφαλισμός έχει αφήσει μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλό της που δεν θα διορθωθούν ποτέ, όμως αφού θα περάσει όλη της την ζωή στο προστατευόμενο καταφύγιο και θα είναι πάντα κάτω από παρακολούθηση, η Champa θα έχει πλέον μια πολύ καλύτερη ζωή από πριν.

"Το να κάνεις μια τέτοια επέμβαση σε μια αρκούδα, δεν πρόκειται να σώσει όλες τις αρκούδες από τον κίνδυνο της εξαφάνισης, και το να κάνεις καλύτερη την ζωή για μια αρκούδα δεν πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο. Ομως ο κόσμος αυτής της αρκούδας άλλαξε για πάντα!" δήλωσε ο Dr. Pizzi.

πηγή: nationalgeographic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου