Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Σήμερα είναι η Ημέρα της Γης 2013.

Η Ημέρα της Γης λοιπόν σήμερα η 22η Απριλίου, και η Google αφιερώνει ένα πολύ ιδιαίτερο doodle, γιορτάζοντας την 43η συνεχόμενη χρονιά, της Γης.

Η Ημέρα της Γης εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 22 Απριλίου 1970 και εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Αμερικανός γερουσιαστής Γκάιλορντ Νέλσον, ο οποίος ήθελε με αυτό τον τρόπο να προωθήσει τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η Διεθνής Ημέρα της Γης που ξεκίνησε να εορτάζεται στην Αμερική, πριν από 40 χρόνια, αποτελεί μια συλλογική έκφραση της επιθυμίας του κόσμου για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και ανθρώπινης κοινωνίας.

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο για να στηρίξουν την προστασία του περιβάλλοντος.  Η δενδροφύτευση είναι από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να δείξουν οι άνθρωποι την υποστήριξή τους στην ημέρα.
Πάνω από ένα δισεκατομμύριο πολίτες θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί με ένα ζητούμενο: λιγότερα λόγια, περισσότερα έργα. Ο πλανήτης σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα, όπως λιμοί, κατάρρευση οικοσυστημάτων, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και λειψυδρία.
Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, το 43% των πτηνών, το 45% των πεταλούδων, το 30% των αμφιβίων, το 45% των ερπετών και το 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.

Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιείας. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου