Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Βρήκαν τι σκότωσε τον πολικό αρκούδο Κνουτ τρία χρόνια μετά τον θάνατό του.

Εξιχνιάστηκαν έπειτα από τρια χρόνια τα αίτια θανάτου του διάσημου πολικού αρκούδου Κνουτ.
 
Ο Κνουτ γεννήθηκε σε συνθήκες αιχμαλωσίας στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου στις 5 Δεκεμβρίου του 2006, όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του και την φροντίδα του ανέλαβε ο Thomas Dorflein, φροντιστής στον ζωολογικό κήπο, ο οποίος πέθανε το 2008.
Η ιστορία του Κνουτ προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και ο αξιαγάπητος αρκούδος γρήγορα έγινε διασημότητα.

Ο Κνουτ πέθανε στις 19 Μαρτίου του 2011, σε ηλικία τεσσάρων ετών, μπροστά σε εκατοντάδες επισκέπτες.
Η νεκροψία αμέσως μετά τον θάνατο του ζώου έδειξε ανωμαλίες στον εγκέφαλο, ωστόσο δεν υπήρχαν στοιχεία για προβλήματα στη λειτουργία ζωτικών οργάνων. Οι κτηνίατροι απέκλεισαν αμέσως το ενδεχόμενο εμφράγματος ή καρδιακού προβλήματος.

Ο θάνατος πολικής αρκούδας σε τέτοια ηλικία είναι αρκετά σπάνιος. Οι πολικές αρκούδες ζουν περίπου 25 χρόνια σε συνθήκες αιχμαλωσίας και 15 με 18 χρόνια στην άγρια φύση.

Περισσότερο λεπτομερής έρευνα από διεθνή ομάδα επιστημόνων σχετικά με τα αίτια θανάτου του πολικού αρκούδου Κνουτ έδειξε σήμερα ότι το ζώο πέθανε από ιογενή εγκεφαλίτιδα.

Μάλιστα στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες ανέλυσαν την αλληλουχία γονιδιώματος του Κνουτ για να δουν αν ταίριαζε με γνωστούς παθογόνους.
«Λόγω των εγκεφαλικών επεισοδίων που προηγήθηκαν του θανάτου του ήδη εκτιμούσαμε πως υπήρχε κάποιο πρόβλημα με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ωστόσο επειδή πριν τον θάνατο δεν είχαν παρουσιαστεί σημάδια ασθένειας δεν είχαν γίνει ιατρικές εξετάσεις και κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει πριν την ιστολογική ότι υπήρχε φλεγμονή», δήλωσε η Claudia Szentiks από το Ινστιτουτο Λάιμπνιτς για τους ζωολογικούς κήπους και την άγρια ζωή στο Βερολίνο.

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες δεν βρήκαν ίχνη ερπητοϊού των ιπποειδών στον Κνουτ, αν και εντόπισαν στο σώμα του αντιβιοτικά για τον Ιό γρίπης A.
Όπως επισημαίνουν ο Κνουτ αποκλείεται να πέθανε από γρίπη, οπότε υπάρχουν δυο σενάρια: είτε ο αρκούδος υπέφερε από κάποια μόλυνση και ο παράγοντας καταστράφηκε, είτε προσβλήθηκε από άγνωστο ιό, του οποίου η αλληλουχία δεν έχει αναλυθεί ώστε να μπορεί να αναγνωριστεί.

Στην φωτογραφία, ο Thomas Dorflein παίζει με τον Κνουτ.

πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου