Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Χτίσε ένα boma: βοήθησε τα λιοντάρια να ζήσουν!

Πλέον ο πληθυσμός των αιλουροειδών στην γη, μειώνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Και τώρα έχει έρθει πια η στιγμή να αποφασίσουμε, αν θέλουμε να μιλάμε στο μέλλον, για τα λιοντάρια, τις τίγρεις, τις λεοπαρδάλεις και τα τσιτάχ, όπως μιλάμε τώρα για τους δεινόσαυρους.

Το National Geographic, έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία, το Νational Geographic Big Cats initiative και προσπαθεί να αλλάξει την σημερινή κατάσταση. Η οργάνωση πηγαίνει στις διάφορες περιοχές όπου ζουν τα αιλουροειδή και σε κάθε περίπτωση, εκτιμά το πρόβλημα και βρίσκει αντίστοιχες λύσεις, που ταιριάζουν στην ιδιομορφία της κάθε περιοχής.

Το πιο σημαντικό βήμα σε όλη αυτή την προσπάθεια, είναι οι άνθρωποι της οργάνωσης, να καταφέρουν να διδάξουν τους ντόπιους κατοίκους, τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο με αυτά τα άγρια ζώα. Είναι πολύ σημαντικό για την διατήρηση των ειδών, οι ντόπιοι να βοηθούν στην προσπάθεια. Και πρέπει να τους δίνονται λύσεις στα προβλήματά τους, για να έχουν και αυτοί την θέληση να βοηθήσουν.

Πολύ σημαντικό είναι το παράδειγμα της Κένυας και της Τανζανίας, όπου το πρόβλημα με τα αιλουροειδή και ειδικότερα τα λιοντάρια, εντοπίζεται στο γεγονός πως αυτά επιτίθενται στα κοπάδια των χωρικών. Τα λιοντάρια κυνηγούν συνήθως βράδυ, και όταν τα κοπάδια βρίσκονται ελεύθερα στην φύση και αφύλακτα το βράδυ, γίνονται ένας πολύ εύκολος στόχος. Όταν λοιπόν έρχονται τα λιοντάρια να κυνηγήσουν τα κοπάδια, οι χωρικοί με την σειρά τους σκοτώνουν τα λιοντάρια για να σώσουν τα κοπάδια.
Η λύση που βρέθηκε γι' αυτό το πρόβλημα είναι να χτιστούν περιοχές με συρματόπλεγμα, και να δημιουργηθούν στάνες όπου θα μπαίνουν τα κοπάδια το βράδυ και θα προστατεύονται από τα άγρια ζώα. Αυτές οι κατασκευές ονομάζονται Boma, και πρόκειται για μια πολύ φτηνή, εύκολη στο στήσιμο και φιλική προς το περιβάλλον κατασκευή, που προστατεύει παράλληλα τα κοπάδια.
Περιφράζουν μια κυκλική περιοχή με ζωντανούς κορμούς δέντρων, οι οποίοι με τις πρώτες βροχές θα βγάλουν ρίζες και θα συνεχίσουν να ζουν σαν κανονικά δέντρα, και αυτά τα περιτυλίγουν με συρματόπλεγμα. Εκεί μέσα φυλάσσονται τα κοπάδια όταν δεν βγαίνουν να βοσκήσουν.
Έχει παρατηρηθεί πως στις περιοχές που φτιάχτηκαν bomas, η θνησιμότητα των αιλουροειδών κατά 2/3, τον πρώτο ήδη χρόνο της κατασκευής τους.

Μια ολόκληρη καμπάνια λοιπόν έχει δημιουργηθεί από το National Geographic, το Build a Boma Campaign, η οποία αποσκοπεί στην συγκέντρωση χρημάτων για να κατασκευαστούν όσο περισσότερα bomas γίνεται. Ένα boma χρειάζεται 500 δολάρια για να κατασκευαστεί, και 25 δολάρια το χρόνο για να συντηρηθεί. Το 100% των προσφορών και των χορηγιών που θα δοθούν σε αυτή την καμπάνια, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την κατασκευή bomas.


Στην Αφρική ο πληθυσμός των λιονταριών έχει μειωθεί κατά 90% τα τελευταία 75 χρόνια. Κάποτε υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες ζώα, και τώρα μόνο 30.000 από αυτά τα υπέροχα ζώα έχουν επιβιώσει, και παρακολουθούν τον πληθυσμό τους να μειώνεται μέρα με την μέρα.
Το να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο γίνεται, την διατήρηση αυτών των ειδών στον πλανήτη μας, είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου