Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Η σφαγή των δελφινιών συνεχίζεται, τώρα και στις νήσους Faroe!

Κάθε χρόνο στις νήσους Faroe που ανήκουν στην Δανία (παρόλο που γεωγραφικά βρίσκονται ανάμεσα στην Σκωτία και την Ισλανδία, σε μια απομακρυσμένη υδάτινη περιοχή), πραγματοποιείται μια παραδοσιακή τελετή, κατά τη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες δελφίνια calderon, σφαγιάζονται ζωντανά.
Σύμφωνα με την παράδοση των ντόπιων, αυτή η τελετουργία σηματοδοτεί την μετάβαση των αγοριών, από παιδιά σε άντρες! Και έτσι τα δελφίνια τα σφάζουν αποκλειστικά νεαροί έφηβοι!
Όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι, γυναίκες και παιδιά μεταξύ αυτών, απλά αρέσκονται στο να κάθονται πιο πέρα και να απολαμβάνουν το θέαμα!


Τα δελφίνια calderon είναι και αυτά ένα από τα είδη προς εξαφάνιση, είναι εξαιρετικά φιλικά προς τον άνθρωπο, και πλησιάζουν τις ακτές των νησιών Faroe προσπαθώντας να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους και να δείξουν φιλική διάθεση. Στο τέλος δυστυχώς καταλήγουν να σφαγιάζονται ζωντανά από τους ανθρώπους που πλησιάζουν!
Και δεν πεθαίνουν αμέσως. Οι άνθρωποι τα μαχαιρώνουν απανωτά με διάφορα αιχμηρά αντικείμενα και μεγάλους γάντζους, με αποτέλεσμα τα δελφίνια να σκούζουν δυνατά και να βγάζουν ήχους που μοιάζουν με δυνατό κλάμα μωρού. Αιμορραγούν μέχρι θανάτου. Πολλές φορές πεθαίνουν επειδή πνίγονται από το αίμα τους!
Η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθείται και με τις φάλαινες-πιλότους που ζουν στην περιοχή.


Πρόκειται για μια ομαδική και οργανωμένη δραστηριότητα. Κάθε καλοκαίρι, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, όταν οι μέρες είναι πολύ μεγάλες και ο καιρός σχετικά ήπιος, τα ψαράδικα της περιοχής, περιπολούν ανοιχτά των χωριών. Όταν εντοπίσουν ένα μεγάλο κοπάδι, είτε φαλαινών-πιλότων, είτε δελφινιών calderon, δημιουργούν με τα σκάφη τους ένα ημικύκλιο γύρω από το κοπάδι, και σιγά σιγά παρασύρουν το κοπάδι προς τις ακτές του χωριού.
Εκεί μαζεύεται όλος ο πληθυσμός, και η σφαγή ξεκινά!


Οι ντόπιοι δικαιολογούν αυτή την πράξη. Πρόκειται, λένε για μια παράδοση αιώνων στην περιοχή, και πως το κρέας των φαλαινών-πιλότων τους εξασφαλίζει το απαραίτητο λίπος που χρειάζονται για όλον τον χειμώνα.
Για όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους όμως, το θέαμα και η πράξη δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο, παρά αποκρουστικό, βάρβαρο, και ντροπή για το ανθρώπινο είδος!

Ας προσπαθήσουμε όλοι με όποιον τρόπο μπορούμε, να σταματήσουμε αυτή τη σφαγή!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου