Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Η γηραιότερη όρκα στον κόσμο είναι 103 ετών!

Παρά τα 103 της χρόνια, η σούπερ γιαγιά όρκα με το όνομα J2, ή με το χαϊδευτικό Granny (γιαγιά), φαίνεται να είναι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση! Την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε να έχει διανύσει 800 μίλια μαζί με το μικρό της, καθώς εντοπίστηκε να κολυμπά ανοικτά μιας ακτής του Καναδά, αφού προηγουμένως είχε κάνει ένα ταξίδι πάνω από την Βόρεια Καλιφόρνια.

"Έδειχνε απόλυτα υγιής και δυνατή. Χαιρόμαστε που επέστρεψε στα μέρη μας!" λέει ο καπετάνιος Simon Pidcock του EcoVentures.
Ο Pidcock αναφέρει πως έχει συναντήσει την Granny εκατοντάδες φορές στην διάρκεια της καριέρας του, καθώς με το πλοίο του εδώ και χρόνια οργανώνει εκδρομές για τους τουρίστες με σκοπό να παρατηρήσουν και να δουν από κοντά φάλαινες. Όμως και ο ίδιος έχει κάθε χρόνο την ίδια ανησυχία, αν η γιαγιά όρκα θα κάνει και πάλι την εμφάνισή της στα νερά του Καναδά.

Η Granny παρ όλη την ηλικία της, συνεχίζει να κρατά έναν μητριαρχικό ρόλο μέσα στην κοινωνία των φαλαινών, και μέρος των καθηκόντων της είναι να εκπαιδεύει τις νεαρές φάλαινες, και να προστατεύει τα μωρά άλλων φαλαινών όταν αυτές απομακρύνονται για να κυνηγήσουν.

Η γιαγιά όρκα έχει καταγραφεί από τους ειδικούς επιστήμονες εδώ και χρόνια, και την αναγνωρίζουν από ένα λευκό σημάδι που έχει στην ράχη της και μια εγκοπή στο πτερύγιο της.
Ο Michael Harris,  διευθυντής του Pacific Whale Watch Association, εξηγεί πως η ηλικία της εκτιμάται από την ηλικία των παιδιών της. Επίσης οι ειδικοί επιβεβαιώνουν πως η γιαγιά όρκα εμφανίζεται σε φωτογραφίες από την εποχή του 1930.
Αυτά τα στοιχεία την καθιστούν την γηραιότερη όρκα στον κόσμο! 

Η Granny πιάστηκε μια φορά το 1967 με σκοπό να οδηγηθεί σε θαλάσσιο πάρκο. Όμως τότε θεωρήθηκε ήδη αρκετά ηλικιωμένη και έτσι αφέθηκε τελικά ελεύθερη.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, οι θηλυκές όρκες ζουν συνήθως από 50 έως 60 χρόνια, αν και έχουν καταγραφεί εξαιρέσεις που έχουν φτάσει μέχρι και τα 90 έτη.
Τέτοιες εντυπωσιακές ηλικίες μπορούν να καταγραφούν μόνο σε φάλαινες που ζουν ελεύθερα στην φύση, καθώς η μέση ζωή μιας φάλαινας που ζει σε αιχμαλωσία στα διάφορα θαλάσσια πάρκα του κόσμου, δεν ξεπερνά τα 4,5 έτη!

Το Sea World και τα άλλα θαλάσσια πάρκα ανά τον κόσμο, κεδροφορούν εις βάρος των φαλαινών που κρατούν σε αιχμαλωσία, παρόλο που είναι αποδεδειγμένο πως η αιχμαλωσία όχι μόνο προκαλεί αφύσικες συμπεριφορές στις φάλαινες, αλλά θέτει σε κίνδυνο και την ζωή των εκπαιδευτών τους.
Τώρα επιπλέον, ανακαλύπτουμε πως μειώνουν και το προσδόκιμο ζωής αυτών των ζώων δραματικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου