Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Τα παιδιά στο Χονγκ Κονγκ αναλαμβάνουν δράση για να σταματήσουν το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου!

Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί την καρδιά του παράνομου εμπορίου ελεφαντόδοντου καθώς από τα μεγάλα λιμάνια του διακινείται όλο το παράνομο φορτίο από την Αφρική προς την Ασία.

Η Nellie με τις κάρτες που έφτιαξε για να μαζέψει χρήματα για τους ελέφαντες
Η Nellie Shute, ένα δωδεκάχρονο κορίτσι από το Χονγκ Κονγκ, διάβασε άρθρα για το πως σκοτώνονται οι ελέφαντες για να τους χαυλιόδοντες τους και τρομοκρατήθηκε.
Έτσι ξεκίνησε μια σχολική εργασία, όπου παρουσίασε στους συμμαθητές της όλη την τραγική αλήθεια για το πως φτιάχνονται όλα τα διακοσμητικά από ελεφαντόδοντο. Οι συμμαθητές της σοκαρίστηκαν και υποσχέθηκαν να ενημερώσουν και τους γονείς τους για το τι πραγματικά συμβαίνει.
Η Nellie στην συνέχεια ήρθε σε επαφή με την οργάνωση "Elephant Voices" από την Κένυα, η επιστολή που τους έστειλε στη σελίδα τους στο facebook, έλαβε πάνω από 600 σχόλια και κοινοποιήσεις.
Τέλος, έφτιαξε διάφορες κάρτες και αναμνηστικά δωράκια, και το ποσό που μάζεψε πουλώντας τα, το δώρισε σε έναν οργανισμό στην Κένυα για την φροντίδα ενός ορφανού ελέφαντα.

Μετά το πρώτο κύμα ενεργειών, η Nellie προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Το Υπουργείο Παιδείας του Χονγκ Κονγκ, στέλνει δείγματα από χαυλιόδοντες στα σχολεία για να τα χρησιμοποιήσουν για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Όμως το αποτέλεσμα είναι τελείως διαφορετικό, καθώς τα παιδιά βλέποντας τους χαυλιόδοντες, θεωρούν δεδομένο και επιτρεπτό το να σκοτώσει κανείς έναν ελέφαντα για να του πάρει τους χαυλιόδοντες.
Η Nellie έστειλε μια επιστολή στον διευθυντή του σχολείου της εξηγώντας πως αισθάνεται για το θέμα, και η αντίδραση του διευθυντή ήταν άμεση και ενθαρρυντική. Της είπε πως δεν το είχε σκεφτεί ποτέ από αυτή την άποψη, και αποφάσισε να επιστρέψει τους χαυλιόδοντες του σχολείου πίσω στο υπουργείο.

Η Christina Seigrist, ένα άλλο εννιάχρονο κορίτσι από το Χονγκ Κονγκ, ήταν ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη πάνω στην λαθροθηρία του ελέφαντα και του ρινόκερου, καθώς οι γονείς της δουλεύουν σε καταφύγιο ζώων.
Σκέφτηκε με τρόμο πως αν δεν έκανε κάτι και αυτή, μπορεί μεγαλώνοντας να μην μπορέσει ποτέ να δει αυτά τα εκπληκτικά ζώα από κοντά, παρά μόνο από ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση, καθώς θα έχουν εξαφανιστεί.
Έτσι, μαζί με την εντεκάχρονη φίλη της Lucy Lan Skrine, ήρθαν σε επαφή με την Nellie Shute, και όλες μαζί δημιούργησαν τους "Elephant Angels".


Η δράση των "Elephant Angels"
Αρχικά ξεκίνησαν ένα petition ενάντια στο λαθραίο εμπόριο ελεφαντόδοντου, το οποίο ξεπέρασε τις 18.000 υπογραφές, και το οποίο παρέδωσαν στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. Λίγες μέρες αργότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την μεγαλύτερη μαζική καταστροφή παράνομου ελεφαντόδοντου μέχρι στιγμής.
Στην συνέχεια οι Angels ξεκίνησαν διαμαρτυρίες έξω από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του Χονγκ Κονγκ, όπου πολλά καταστήματα δώρων πουλούν διακοσμητικά αντικείμενα από ελεφαντόδοντο. Κρατούσαν πανό και μοίραζαν φυλλάδια σε όλους τους περαστικούς και τους τουρίστες.

Σε μια από αυτές τις διαμαρτυρίες, ένα γκρουπ Κινέζων πέρασε από μπροστά και ένα κοριτσάκι αναρωτήθηκε τι συμβαίνει. Η Christina που μιλούσε κινέζικα, εξήγησε στο κορίτσι, το οποίο μόλις έμαθε την αλήθεια για τους ελέφαντες, έπαθε σοκ! Εκείνη μέχρι τότε, θεωρούσε πως οι χαυλιόδοντες έπεφταν από μόνοι τους κάποια στιγμή από τους ελέφαντες, και μετά έβγαζαν καινούργιους!

Ένας ακόμα ηλικιωμένος Κινέζος που περνούσε από την περιοχή, όταν είδε τις εικόνες με τους σκοτωμένους ελέφαντες που υπήρχαν πάνω στα φυλλάδια, κατέβηκε από το ποδήλατο του, και έβαλε τα κλάματα γονατίζοντας στο έδαφος, μην μπορώντας να καταλάβει πως είναι δυνατόν ο άνθρωπος να κάνει τέτοιο κακό σε ένα ζώο!

Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις, το θέμα πήρε μεγάλη έκταση και τα κορίτσια έδωσαν πολλές συνεντεύξεις σε όλα τα κανάλια. Έτσι κατάφεραν να ενημερώσουν ακόμα μεγαλύτερη μάζα ανυποψίαστων πολιτών.


Όλο και περισσότεροι μαθητές προσχωρούν στις διαμαρτυρίες!
Πριν λίγους μήνες ένα ακόμα σχολείο του Χονγκ Κονγκ, το Clearwater Bay School, οργάνωσε τις δικές του διαμαρτυρίες στα εμπορικά κέντρα της πόλης. 

Οι μαθητές του σχολείου αναφέρουν χαρακτηριστικά:
"Δεν θέλω να εξαφανιστεί ένα ζώο μόνο και μόνο για να βγάλει χρήματα κάποιος άνθρωπος!"
"Θέλω οι επόμενες γενιές να μπορούν να δουν αυτά τα ζώα από κοντά και όχι μόνο μέσα από το iPod ή την τηλεόραση!"
"Αν τα μαγαζιά σταματούν να τα πουλούν, σταδιακά και οι άνθρωποι θα σταματήσουν να τα θέλουν!"

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δύο από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα της πόλης, αφαίρεσαν οτιδήποτε υπήρχε από ελεφαντόδοντο στα ράφια τους και ανακοίνωσαν πως θα σταματήσουν την πώλησή του.
Ένα τρίτο πολυκατάστημα ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, πως από τις 7 Ιουλίου θα σταματήσει και εκείνο κάθε εμπορία ελεφαντόδοντου.

Τα παιδιά του Χονγκ Κονγκ εντείνουν όλο και περισσότερο τις προσπάθειες τους επιδιώκοντας την ολοκληρωτική απαγόρευση του ελεφαντόδοντου!
Καλούν τα παιδιά από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στην προσπάθεια και να δραστηριοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο, κάνοντας παρουσιάσεις στα σχολεία τους και ενημερώνοντας όσους μπορούν περισσότερο.

"Θυμηθείτε, αυτός είναι ο πλανήτης μας, και αυτά είναι τα ζώα μας!" λένε τα παιδιά. "Η δικιά μας η γενιά πρέπει να τα σώσει από την ολοκληρωτική εξαφάνιση!"
"Μην φοβάστε να παλέψετε γι' αυτό που πιστεύετε! Αν δεν κάνετε τίποτα, τίποτα δεν θα αλλάξει. Οι νεαρές φωνές μας μπορούν να έχουν μεγάλη δύναμη, και πολύς κόσμος θα μας ακούσει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μιλήσουμε!"

πηγή: news.nationalgeographic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου