Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

10 ντοκιμαντέρ που θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις όλα όσα γνωρίζεις για τα ζώα!

Η αλλαγή στην αντίληψη που έχουμε για τα ζώα, δεν μπορεί να έρθει από την μια στιγμή στην άλλη. Χρειαζόμαστε εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση, και με μικρά βήματα κάθε φορά να μαθαίνουμε όλο και περισσότερα πράγματα που αφορούν διάφορα θέματα για τα ζώα. Για πολλούς ανθρώπους, η αρχή για μια διαφορετική θεώρηση και στάση ζωής, έρχεται μέσα από ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ που μπορεί όχι μόνο να πληροφορήσει αλλά να δημιουργήσει ταυτόχρονα έντονα συναισθήματα και να έχει άμεσο αντίκτυπο στον θεατή.

Εδώ συγκεντρώσαμε μια λίστα από 10 εξαιρετικά ντοκιμαντέρ, τα οποία ασχολούνται με διαφορετικό θέμα το καθένα, και που όλα τους προβάλλουν μια διαφορετική προσέγγιση πάνω σε θέματα που αφορούν τα ζώα. Μαθαίνουμε πράγματα και γεγονότα που αγνοούσαμε, και μέσω της εικόνας και της πληροφόρησης ευαισθητοποιούμαστε όλο και περισσότερο.

Αυτά που θα δείτε παρακάτω είναι μόνο τα τρέιλερς αυτών των ντοκιμαντέρ. Ολόκληρα μπορείτε να τα βρείτε το διαδίκτυο. Αν παρακολουθήσετε έστω και ένα από αυτά και το βρείτε ενδιαφέρον, κοινοποιήστε το ώστε να το δει και να ενημερωθεί όλο και περισσότερος κόσμος.
Έτσι θα έρθει η αλλαγή. Με μικρά βήματα κάθε φορά. Αν έστω και ένας άνθρωπος τη μέρα βλέπει, συζητά και δραστηριοποιείται πάνω σε θέματα που αφορούν την αρμονική συμβίωση μας με τα ζώα πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, τότε σιγά σιγά θα έρθει η διαφορά!


 
 1. Born to be Wild
Αυτό το συγκινητικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ορφανούς ουρακοτάνγκους και ελέφαντες και τους καταπληκτικούς ανθρώπους που τους διασώσουν και τους ανατρέφουν μέχρι να γίνουν μεγάλοι και δυνατοί και να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να διασώσουν αυτά τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, σώζοντας ένα ζώο κάθε φορά.
Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, εκτός από το μήνυμα που περνά, είναι εξαιρετικό γιατί σε αυτό μπορούμε να δούμε μερικά καταπληκτικά πλάνα από ουρακοτάνγκους και ελέφαντες που δεν έχουν ξανακαταγραφεί σε φιλμ στο παρελθόν.
Μέσα από την επίσκεψη σε δύο διαφορετικά καταφύγια άγριας ζωής, το Born to be Wild εξερευνά τον ρόλο του ανθρώπου στην καταστροφή του οικοσυστήματος αυτών των ζώων, και τον ρόλο που μπορούμε να παίξουμε στην επανένταξη αυτών των ειδών στο φυσικό τους περιβάλλον.


 2. Peaceable Kingdom
Στο φιλμ εμφανίζονται πέντε αγρότες, ένας αστυνομικός, ένας διασώστης ζώων και μια αγελάδα με το όνομα Snickers, των οποίων οι ιστορίες θα μας κάνουν να αλλάξουμε γνώμη για τους αγρότες, την αγροτική ζωή και τα ίδια τα ζώα.
Μέσα από προσωπικές ιστορίες, διηγήσεις και διαφωνίες, παρακολουθούμε την ζωή των ζώων και των ανθρώπων σε μια κλασική φάρμα και σε ένα καταφύγιο, και αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την πολυπλοκότητα των θεμάτων που αφορούν τα δικαιώματα των ζώων. Επιπλέον ανακαλύπτουμε πως τα ζώα της φάρμας είναι το ίδιο ξεχωριστά και αξιαγάπητα, όσο τα γνωστά μας κατοικίδια.


 3. Blackfish
Πρόκειται για την ιστορία της φυλακισμένης φάλαινας Tilikum η οποία σκότωσε δύο ανθρώπους στο Sea World, και ο ένας από αυτούς ήταν η εκπαιδεύτριά της Dawn Brancheau.
Προκαλεί τους θεατές να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και να δουν τι σημαίνει να παίρνεις ένα άγριο ζώο με την βια από το φυσικό του περιβάλλον, να το κακοποιείς για αμέτρητα χρόνια και να θεωρείς πως στο όνομα της "διασκέδασης", θα προσφέρεις είναι ένα καταπληκτικό σόου που θα διασκεδάσει τους ανθρώπους.


4.  Parrot Confidential
Οι παπαγάλοι ζουν περισσότερο από 75 χρόνια, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι τους κρατούν ως κατοικίδια για 3-5 χρόνια. Τι γίνεται με αυτά τα πουλιά όταν είναι πλέον ανεπιθύμητα?
Ο παπαγάλος είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα κατοικίδια που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, και η ταινία εξερευνά μια πλευρά των πουλιών που βρίσκονται σε αιχμαλωσία που δεν είναι καθόλου όμορφη, αλλά πρέπει να ειπωθεί. Και εγείρει το ερώτημα: πόσο ηθικό είναι να κρατάμε αυτά τα ζώα ως κατοικίδια?


5.Vanishing of the Bees
Εξηγεί αναλυτικά τις οικονομικές, πολιτικές και οικολογικές επιπτώσεις που έχει η μαζική συρρίκνωση του πληθυσμού των μελισσών. Υπάρχει όνομα για αυτό το φαινόμενο: λέγεται "Colony Collapse Disorder". Δεν υπάρχει όμως εξήγηση ή λύση.
Υπάρχει σίγουρα σαφής συσχετισμός των τροφών που καταναλώνουμε με τις μέλισσες. Οι υγιείς μέλισσες δεν πεθαίνουν ποτέ μαζικά. Για να συμβαίνει αυτό, κάτι έχει διαταραχθεί σοβαρά στο οικοσύστημα μας. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το σύστημα διατροφής μας, αλλά και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και στην παγκόσμια οικονομία, θα πρέπει να δουν αυτό το ντοκιμαντέρ.

 
6. The Cove
Μια καταπληκτική ομάδα ακτιβιστών, κινηματογραφιστών και δυτών αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας μια αποστολή. Να εισβάλλουν σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Ιαπωνίας, στον κρυφό όρμο του Taiji, και να ρίξουν φως σε ένα σκοτεινό και μακάβριο μυστικό.
Η ταινία The Cove αποκαλύπτει κάτι τόσο φρικιαστικό, που όλοι αναρωτιόμαστε, πως είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτό εδώ και τόσο καιρό. Παρακολουθείστε το ντοκιμαντέρ και δείτε πόσο πολύ τα δελφίνια έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ανθρώπους λόγω της φιλικής συμπεριφοράς που έχουν προς τον άνθρωπο, και πως καταλήγουν είτε φυλακισμένα σε πάρκα διασκέδασης, είτε δολοφονημένα, είτε τεμαχισμένα να πωλούνται στα ασιατικά σούπερ μάρκετ ως λιχουδιά σε ανυποψίαστους καταναλωτές.


 7. My Life as a Turkey
Παρακολουθούμε την μοναδική εμπειρία ενός ανθρώπου που αποφασίζει να αναθρέψει μια ομάδα από γαλοπούλες από την στιγμή που βγαίνουν από το αυγό μέχρι και την ενηλικίωσή τους.
Η συγκεκριμένη ταινία φέρνει στην επιφάνεια πολλά ερωτηματικά σχετικά με την σχέση που έχουμε με τα ζώα, ειδικά με αυτά που συνήθως τρώμε. Οι εμπειρίες του Joe Hutto με τις άγριες γαλοπούλες, είναι συγκινητικές. Παρόλα αυτά, πολλές φορές μέσα στην ταινία ο ίδιος διαχωρίζει τις άγριες γαλοπούλες με τις ήμερες που εκτρέφουμε στις φάρμες για κατανάλωση, παρόλο που και οι δύο έχουν σχεδόν τα ίδια ένστικτα. Εκτός από αυτό το μειονέκτημα, η ταινία συνολικά είναι διαφωτιστική και επιτρέπει στους θεατές να εξετάσουν την δική τους σχέση με τα ζώα μιας φάρμας.
Δείτε εδώ το διαφημιστικό.



 8. Animal Odd Couples
Αυτό το 50λεπτο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μερικά από τα πιο ασυνήθιστα ζευγάρια στο ζωικό βασίλειο, ενώ παράλληλα υπεύθυνοι ζωολογικών κήπων και αναλυτές συμπεριφοράς των ζώων, συζητούν και παραθέτουν απόψεις πάνω στην συγκεκριμένη συμπεριφορά.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα ντοκιμαντέρ που μας παρουσιάζουν την αγριότητα που κυριαρχεί ανάμεσα στα ζώα που ζουν ελεύθερα στην φύση, εδώ προβάλλεται η καλοσύνη και ο οίκτος των ενστίκτων τους.
Το Animal Odd Couples μας παρουσιάζει μια πλευρά της φύσης που δεν βλέπουμε συχνά, την συναισθηματική ζωή των ζώων.



9. Maximum Tolerated Dose
Το φιλμ καταγράφει την ζωή των ανθρώπων και των επιστημόνων που έχουν ασχοληθεί προσωπικά με τα πειράματα στα ζώα, τις ανατριχιαστικές μαρτυρίες που τους στοιχειώνουν. Μιλούν αυτοί που τελικά οι ηθικοί τους φραγμοί τους οδήγησαν σε διαφορετικό μονοπάτι και καταθέτουν τις εμπειρίες τους και τις συγκινητικές περιγραφές τους σχετικά με τα ζώα που έζησαν και πίσω αλλά και έξω από τα κλουβιά των πειραμάτων.
Το να μιλούν οι ίδιοι οι άνθρωποι που έκαναν τέτοια πειράματα στο παρελθόν, είναι πραγματικά σπάνιο, και δίνει μια καινούργια οπτική στην συζήτηση σχετικά με τα πειράματα στα ζώα.
Δείτε εδώ το διαφημιστικό.


10. Off the Chain
Ο σκηνοθέτης Bobby J. Brown πέρασε τρία χρόνια ερευνώντας την υποκουλτούρα των κυνομαχιών. Το Off the Chain είναι το αποτέλεσμα της έρευνάς του, μέσα στο οποίο παρουσιάζεται η εξέλιξη του Αμερικανικού Pit Bull Terrier από το πιο δημοφιλές οικογενειακό κατοικίδιο του προηγούμενου αιώνα, στο λυσσαλέο επιθετικό πλάσμα των κηνομαχιών του σήμερα.
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν και οι ίδιοι οι οργανωτές των κυνομαχιών, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, και αποδεικνύεται η τρομερή κακοποίηση των σκύλων ώστε να μετατραπούν -και κυριολεκτικά αλλά και στην συνείδηση των ανθρώπων- από αγαπητά και πιστά κατοικίδια σε στυγερούς δολοφόνους.


πηγή: onegreenplanet.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου