Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ο οικοτουρισμός θα σώσει τον σχεδόν εξαφανισμένο λεμούριο της Μαδαγασκάρης.

Το πλέον απειλούμενο πρωτεύον θηλαστικό στον κόσμο, ο λεμούριος της Μαδαγασκάρης, μπορεί να σωθεί χάρη στον οικολογικό τουρισμό υποστηρίζει επιστημονική ομάδα περιβαλλοντιστών.
Τα θαυμαστά πλάσματα με τα μεγάλα μάτια και το απαλό τρίχωμα ενδημούν αποκλειστικά στη νήσο Μαδαγασκάρη ωστόσο οι πληθυσμοί τους έχουν συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Συνολικά είναι γνωστά 104 είδη λεμούριων, η πλειονότητα εκ των οποίων, σε ποσοστό 96%, βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας και της λαθροθηρίας όπως αναφέρει η Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Οι παράνομες πρακτικές γνωρίζουν έξαρση στη Μαδαγασκάρη από το 2009 και μετά λόγω πολιτικής αστάθειας με θύματα κόκκινους παλίσανδρους και μαύρους διόσπυρους, τα δέντρα από το οποία προέρχεται ο έβενος. Και κατ’ επέκταση τους λεμούριους που ενδημούν σε αυτά τα δάση.

Η πρόταση
Σε πρότασή τους που δημοσιεύεται στο ακαδημαϊκό περιοδικό  Science επιστήμονες της Ζωολογικής Εταιρείας του Μπρίστολ της Βρετανίας υποστηρίζουν ότι η αξιοποίηση του “brand λεμούριος” θα προστάτευε τα ζώα που βρίσκονται υπό εξαφάνιση και θα βοηθούσε τις φτωχές αγροτικές κοινότητες της Μαδαγασκάρης.
Ο Δρ Κρίστοφ Σβίτζερ που εργάζεται επί μία δεκαετία και πλέον στη νήσο υποστηρίζει ότι οι τουρίστες συρρέουν για να δουν τους λεμούριους σε πείσμα της πολιτικής αστάθειας.

Οι περιβαλλοντιστές προβάλλουν ως αντίστοιχα παραδείγματα της συμβολής του οικοτουρισμού τη Ρουάντα και την Ουγκάντα όπου οι τουρίστες καταβάλλουν αξιοσέβαστα ποσά για να θαυμάσουν τους απειλούμενους ορεσίβιους γορίλες στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι βιότοποι των λεμούριων πρέπει να χωριστούν σε τμήματα όπου θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες προστασίας τους με άξονες τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των τοπικών κοινοτήτων, την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης παρουσίας ερευνητών και τον οικοτουρισμό, ο οποίος θα φέρει πολύτιμο εισόδημα.

Το τριετές σχέδιο έχει προϋπολογισμό της τάξης των 6 εκατ. Ευρώ.
Επιτυχημένα παραδείγματα υπάρχουν ήδη στη Μαδαγασκάρη όπως η περίπτωση του δάσους Μαρομιζάχα το οποίο φιλοξενεί περί τα 13 είδη λεμούριου.
Όπως δήλωσε στο BBC o Δρ. Σβίζτερ, οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής έχουν διδαχθεί αγγλικά και γαλλικά για να εργαστούν ως ξεναγοί. Το 2008 επισκέφθηκαν το δάσος οκτώ τουρίστες. Το 2011 ο αριθμός τους είχε αυξηθεί κατά 200 άτομα.

πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου