Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Απαράδεκτο: Έκοψαν την ουρά νεκρής λύκαινας για "τρόπαιο".



Νεαρή λύκαινα σκοτώθηκε σε τροχαίο, στη Νέα Εθνική Οδό Κοζάνης-Πτολεμαϊδας. Ο οδηγός δεν ειδοποίησε την περιβαλλοντική οργάνωση, αλλά της έκοψε την ουρά ως "τρόπαιο".
Η άγρια πανίδα εξοντώνεται στους δρόμους και βιώνει το …μεγαλείο της ανθρώπινης κτηνωδίας. Σοκαρισμένα τα μέλη της ομάδας άμεσης επέμβασης της Καλλιστώ, που ενημερώθηκαν για τροχαίο με θύμα λύκαινα, ηλικίας περίπου 4 ετών, διαπίστωσαν ότι το νεκρό ζώο είχε κομμένη ουρά.

Οι άνθρωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, που κλήθηκαν από εθελοντή να διερευνήσουν τις συνθήκες ατυχήματος που είχε γίνει λίγη ώρα νωρίτερα στη Νέα Εθνική Οδό Κοζάνης Πτολεμαΐδας, έμειναν άφωνοι όταν διαπίστωσαν ότι το ζώο είχε κομμένη ουρά. Όπως φαίνεται, είτε αυτός που χτύπησε και σκότωσε το ζώο είτε άλλοι διερχόμενοι οδηγοί, θεώρησαν σκόπιμο να κόψουν την ουρά της λύκαινας και να την πάρουν ως «τρόπαιο», αντί να ειδοποιήσουν για το τροχαίο.

Για το περιστατικό ενημερώθηκαν άμεσα από την «Καλλιστώ» οι κτηνιατρικές υπηρεσίες Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, οι οποίες ήταν παρούσες στην αυτοψία που διενεργήθηκε την επόμενη ημέρα, μαζί με μέλη της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής Πτολεμαΐδας.

«Ο κίνδυνος ατυχημάτων με θύματα λύκους ή και άλλα ζώα στο συγκεκριμένο σημείο είναι μεγάλος καθώς δεν υπάρχει κατάλληλη σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς για διέλευση άγριας πανίδας, ώστε να ελαττώνουν ταχύτητα, ενώ η περίφραξη του δρόμου είναι σε πολλά σημεία κατεστραμμένη», επισημαίνει η «Καλλιστώ», τονίζοντας ότι στην περίπτωση των λύκων οι αυτοκινητόδρομοι κατατέμνουν την κατανομή του είδους σε πολλές περιοχές, επηρεάζοντας αρνητικά τις μετακινήσεις, αλλά και τη γεωγραφική επικοινωνία του πληθυσμού.

πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου