Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Δελφίνι της Βαζιλίας: πρόκειται για το πρώτο νέο ποταμίσιο είδος από το 1918.


Οι επιστήμονες από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Αμαζονίας στη Βραζιλία ανακάλυψαν το πρώτο νέο είδος ποταμίσιου δελφινιού από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Το Araguaia πήρε το όνομά του από τον ποταμό στον οποίο βρέθηκε και είναι μόλις το πέμπτο γνωστό του είδους του παγκοσμίως.
Τα συγκεκριμένα δελφίνια θεωρούνται ένα από τα πιο σπάνια πλάσματα του κόσμου, το οποίο -σύμφωνα με τους επιστήμονες- χωρίστηκε από τα υπόλοιπα νοτιοαμερικανικά είδη του ποταμού πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια πριν.
Αυτά τα δελφίνια έχουν μακρινή συγγένεια με τα θαλάσσια ξαδέλφια τους, από τα οποία τους ξεχωρίζει το μακρύ ρύγχος που χρησιμοποιούν για να κυνηγούν τα ψάρια στις λάσπες στο βάθος του ποταμιού.

Η νέα αποκάλυψη φαίνεται να μοιάζει αρκετά στο δελφίνι του Αμαζονίου, το οποίο θεωρείται το πιο έξυπνο από όλα τα ποταμίσια είδη. Υπάρχουν όμως κάποιες διαφορές στον αριθμό των δοντιών και το Araguaia πιθανόν είναι μικρότερου μεγέθους. Στα γονίδιά τους βρέθηκαν και άλλες ενδείξεις που επιβεβαιώνουν τις υποθέσεις επιστημόνων ότι πρόκειται για δύο είδη ξεχωριστής φύσεως.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στον ποταμό Araguaia υπάρχουν περίπου 1.000 διαφορετικά είδη. Για το νέο δελφίνι όμως ανησυχούν, καθώς δείχνει να έχει πολύ χαμηλά επίπεδα γενετικής ποικιλότητας.
Ο δεύτερος λόγος για ανησυχία είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Από τη δεκαετία του 1960 ο ποταμός βιώνει σημαντικές ανθρώπινες πιέσεις μέσω της γεωργικής και της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, όπως και εξαιτίας κατασκευής υδροηλεκτρικών φραγμάτων, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Τα δελφίνια για να φάνε ψάρι, ληστεύουν τα δίχτυα των ψαράδων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τα πυροβολούν.

Υπάρχουν μόνο τέσσερα γνωστά είδη του θηλαστικού αυτού, τρία εκ των οποίων βρίσκονται στη λεγόμενη “Κόκκινη Λίστα”, που σημαίνει ότι αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου