Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

46 κυβερνήσεις αποφάσισαν να πάρουν δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας.

Κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο αποφάσισαν να πάρουν  «αποφασιστικά και επείγοντα» μέτρα κατά του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων, υπογράφοντας ένα ψήφισμα, στο Συνέδριο του Λονδίνου για την Παράνομη Εμπορίου Άγριας Ζωής.

Σαράντα έξι χώρες συγκεντρώθηκαν στο "Παγκόσμιο Συνέδριο για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου της Άγριας Ζωής", στις 13 Φεβρουαρίου, το οποίο φιλοξενήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από πρωτοβουλία του Πρίγκιπα της Ουαλίας και των γιών του. Ανάμεσα στις χώρες που εκπροσωπήθηκαν στο Συνέδριο, ήταν και χώρες σαν το Βιετνάμ και την Κίνα οι οποίες πρωτοστατούν στο εμπόριο και την χρήση του κέρατου του ρινόκερου.

Χώρες όπως η Ναμίμπια, η Κένυα, η Ζάμπια και η Τανζανία, όπου γίνεται η μεγαλύτερη λαθροθηρία άγριων ζώων, εκπροσωπήθηκαν επίσης.

Στο ψήφισμα αναγνωρίζεται η έκταση και η σοβαρότητα του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής, τονίζοντας ότι ''η λαθροθηρία και η εμπορία υπονομεύει το κράτος δικαίου και τη χρηστή διακυβέρνηση, και ενθαρρύνει τη διαφθορά. Πρόκειται για μια οργανωμένη και εκτεταμένη εγκληματική δραστηριότητα, με τη συμμετοχή πολλών διακρατικών δικτύων''.Το ψήφισμα καλεί τα κράτη να αξιοποιήσουν το υπάρχον πλαίσιο δράσης, που υπάρχει από τις Διεθνείς Συμβάσεις για το Διεθνές εμπόριο
Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES)


Η οργάνωση για την διάσωση του ρινόκερου βλέπει με ευχάριστη έκπληξη πως οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να παίρνουν το ζήτημα της εγκληματικότητας στην άγρια ζωή, πολύ σοβαρά.
Συγκεκριμένα, η Susie Offord, υποδιευθύντρια του Save the Rhino, αναφέρει: "Θέλουμε να δούμε όλους όσους υπέγραψαν το ψήφισμα, να αναλάβουν άμεσα ενεργό δράση για όλα όσα δεσμεύτηκαν. Ελπίζουμε ειλικρινά πως αυτή η Σύνοδος στο Λονδίνο θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας μεγάλης μάχης κατά της λαθροθηρίας της άγριας ζωής. Αν δεν λάβουμε επειγόντως δράση, η δικιά μας γενιά θα είναι υπεύθυνη για την εξαφάνιση του ρινόκερου αλλά και άλλων απειλούμενων άγριων ζώων".


Οι υπογράφοντες συμφώνησαν σε μια διεθνή συνεργασία και δεσμεύτηκαν να παράσχουν πολιτική και πρακτική υποστήριξη για μια σειρά ενέργειες:


Εξάλειψη της αγοράς παράνομων προϊόντων άγριας ζωής
Να υπάρξει αποτελεσματική υποστήριξη και στοχευμένες δράσεις ώστε να εξαλειφθεί η ζήτηση και η προσφορά παράνομων προϊόντων άγριας ζωής.

Οι κυβερνήσεις να στηρίξουν δράσεις ώστε να καταστρέφονται όλα τα κατασχεθέντα προϊόντα άγριων ζώων που αποτελούν παράνομη εμπορία.
Να υπάρχει μηδενική ανοχή στις εταιρείες που εμπορεύονται απειλούμενα είδη άγριας ζωής.
Όλες οι κυβερνήσεις να παραιτηθούν από την χρήση οποιωνδήποτε ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου
Πρέπει όλοι όσοι παρανομούν, και ειδικότερα οι "βαρόνοι" που ελέγχουν το παράνομο εμπόριο να διώκονται και να τιμωρούνται με αποτελεσματικό και αποτρεπτικό τρόπο.
Οι παράνομες πράξεις που συνδέονται με το παράνομο εμπόριο άγριας φύσης θα πρέπει από εδώ και στο εξής να αντιμετωπίζονται ως "σοβαρά εγκλήματα", θεσπίζοντας την κατάλληλη νομοθεσία.
Με αυστηρούς νόμους να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος που σχετίζεται με το έγκλημα της άγριας ζωής.Να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο ώστε να διευκολύνεται η επιβολή του νόμου και των ποινών από τους δικαστές.
 
Ενίσχυση της επιβολής του νόμου
Αποφασίστηκε η επένδυση στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και στην δημιουργία ενός καλά εκπαιδευμένου προσωπικού, που θα μπορεί αποτελεσματικά να προστατεύει τον πληθυσμό των απειλούμενων ειδών.

Να υποστηριχτούν οι έρευνες για τεχνικές και εργαλεία ελέγχου του οργανωμένου εγκλήματος κατά της άγριας ζωής.Να ενισχυθεί η διασυνοριακή και περιφερειακή συνεργασία των χωρών.
 
Βιώσιμα μέσα διαβίωσης και οικονομική ανάπτυξη
Αναγνωρίστηκε το αρνητικό αντίκτυπο που έχει το παράνομο εμπόριο ζώων στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Αποφασίστηκε η προσπάθεια δημιουργίας βιώσιμων ευκαιριών για βελτίωση της ποιότητας ζωής και για εξάλειψη της φτώχειας στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να μην καταφεύγουν σε παράνομη λαθροθηρία για να αυξήσουν τα έσοδά τους.

πηγή: savetherhino.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου