Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

16 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν ξαναγοράσεις μάλλινο πουλόβερ.

1. Το 25% της παγκόσμιας παραγωγής μαλλιού προέρχεται από την Αυστραλία.
2. Στα νεαρά πρόβατα τους τρυπούν τα αυτιά, τους κόβουν την ουρά και τα αρσενικά τα ευνουχίζουν, και όλα αυτά γίνονται χωρίς αναισθητικό.

3. Θεωρείται "φυσιολογικό" στην βιομηχανία μαλλιού της Αυστραλίας, να πεθαίνουν περίπου 3 εκατομμύρια νεαρά πρόβατα κάθε άνοιξη.
4. Τα πρόβατα πολλές φορές πεθαίνουν από κακή ή ελλειπή διατροφή.

5. Αυτή η πληγή στην ουρά του ζώου είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που λέγεται "mulesing", και είναι συνήθης τακτική στην βιομηχανία μαλλιού.
6. Κατά την διάρκεια του "mulesing" οι εργάτες κόβουν τεράστιες λωρίδες δέρματος από το πίσω μέρος των ποδιών και την ουρά του ζώου.

7.Διαφορετικά, οι εργάτες τοποθετούν σφιγκτήρες στο δέρμα των ζώων, μέχρι αυτό να νεκρωθεί και να αποβληθεί από μόνο του.
8. Στην προσπάθεια να παραχθεί όλο και περισσότερο μαλλί, πολλά πρόβατα πεθαίνουν από την έκθεση στο κρύο όταν τα κουρεύουν πρόωρα.

9. Ταυτόχρονα όταν τα ζώα δεν κουρεύονται έγκαιρα το καλοκαίρι, πεθαίνουν από θερμοπληξία λόγω του υπερβολικού μαλλιού που έχουν πάνω τους.
10. Κατά την διάρκεια του "κουρέματος" τα ζώα υποφέρουν από μικρά κοψίματα, μέχρι και από ολοκληρωτικό ακρωτηριασμό των μαστών, των αυτιών ή τους πέους τους.

11. Αυτόπτης μάρτυρας: "Έχω δει κουρείς να χτυπούν με τα ψαλίδια τους και με μπουνιές τα πρόβατα στο πρόσωπο μέχρι να ματώσει η μύτη τους. Έχω δει πρόβατα με κουρεμένο σχεδόν όλο τους το πρόσωπο!"
12. Όταν γίνονται δημοπρασίες, τα πρόβατα είναι τόσα πολλά στοιβαγμένα στους στάβλους, που πολλά πεθαίνουν από ασφυξία, τραύματα ή στρες.

13. Όταν ένα πρόβατο φτάνει στην ηλικία όπου η παραγωγή μαλλιού του μειώνεται, το στέλνουν για σφαγή.
14. Εκατομμύρια ζωντανά πρόβατα μεταφέρονται κάθε χρόνο από την Αυστραλία στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

15. Μια έκθεση του 2005 αναφέρει πως μόνο εκείνη την χρονιά, 38.000 πρόβατα πέθαναν κατά την μεταφορά. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πτωμάτων πετάχτηκε στην θάλασσα.
16. Στην Νέα Ζηλανδία οι εκπομπές μεθανίου που προέρχονται από τις εντερικές ζυμώσεις κυρίως των προβάτων, αποτελούν το 90% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας.

πηγή: peta.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου